Hyppää pääsisältöön

Karhusafarilla tajuaa, ettei otsoa tarvitse pelätä

2000-luvulla yhä useammat ulkomaalaiset turistit suuntasivat Suomen-vierailuillaan Kainuun syviin metsiin. Syy on kutkuttava: siellä voi nähdä karhun sen omassa elinympäristössään. Ja mikä parasta, aivan vapaana.

Karhunkatselun uranuurtaja on Markku Määttä, joka on vienyt kiinnostuneita hyville karhuapajille 1990-luvulta lähtien. Suomussalmella sijaitsevan Martinselkosen Eräkeskuksen toiminnasta tulevat tulot ovat mukava lisä kuihtuvalle seudulle. Pallo Hallussa -ohjelma vieraili Määtän vetämällä karhusafarilla vuonna 2005.

Ihmiset suljettuna sisälle ja karhut ulkopuolella vapaana.― Jari Salonen

Määttä osoittaa puuta, jota vasten uroskarhut käyvät kyhnyttämässä vallan merkiksi. Ollaan siis astumassa karhun valtakuntaan. Sieltä löytyvät pienet mökit, joista karhuja katsellaan yömyöhälle. Mökkejä on varusteltu erityisesti valokuvaukseen sopiviksi sekä yöpymistarkoituksiin sänkyineen.

Vuoteen 2005 mennessä Määttä oli toiminut kahdeksan vuoden ajan karhusafarioppaana. Niiden vuosien aikana vain muutamalla karhuretkellä päähenkilöitä ei ollut nähty. Yleensä katseluaukio on täynnä karhuja, kerrallaan on nähty jopa 10-15 karhua, Määttä kertoo. Paljon niitä näkyi myös 2005, kun Pallo Hallussa oli mukana. Toimittaja Jari Salonen huomauttaa mielenkiintoisesta asetelmasta:

"Ihmiset suljettuna sisälle ja karhut ulkopuolella vapaana."

Karhut houkutellaan katselupaikoille haaskoilla. Voisivatko karhut siis pikku hiljaa tottua helppoon saaliiseen ja lopulta ihmiseen? Määttä uskoi, että karhujen metsästys pitäisi huolen siitä, että ne pysyvät varovaisina eläiminä, eivätkä kesyynny.

Martinselkosen Eräkeskus ei ole ainoa kainuulainen karhusafarijärjestäjä. Erätulilla-ohjelmassa käytiin vuonna 2001 Ari Sääsken vetämällä karhuretkellä Kuhmon Vartiuksessa. Sääski harmitteli, kuinka huonosti Suomessa on osattu tuotteistaa kotimainen luonto, kun varsinkin ulkomailta olisi tulijoita karhuja bongaamaan.

Sääski kertoi, että häneltä kysytään usein, onko kojuissa mukana aseita ja pelkäävätkö mökin sisällä olijat.

"Kun he (turistit) yön ovat viettäneet täällä kojussa, niin huomaavat aamulla, että ei karhussa ole paljon pelättävää. Kyllä se karhu pelkää enemmän meitä."

Kommentit
 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

 • "Lennä Nykäsen Matti, lennä" – Sleepy Sleepers livenä Tulilinjalla

  Lahtelainen huumoripumppu provosoi Tampereella 1990.

  Lahtelainen huumorirock-yhtye Sleepy Sleepers esiintyi helmikuusssa 1990 Tampereen Tullikamarilla. Suorana lähetyksenä esitetyn Tulilinja-ohjelman konsertin päätöskappaleena kuultiin oodi maailman parhaalle mäkihyppääjälle: Nykäsen Matille.

 • Matti Nykänen voitti mäkihypyssä kaiken – katso videoita urheilu- ja viihdetähden elämän varrelta

  Mäkihyppylegendan esiintymisiä vuosien varrelta.

  Mäkihyppääjä Matti Nykänen (1963–2019) oli nelinkertainen olympiakultamitalisti ja kuusinkertainen maailmanmestari. Vaikka Nykänen urheilu-uransa jälkeen ajelehti kohusta toiseen alkoholinkäyttönsä ja myrskyisten parisuhteidensa ristiaallokossa, ovat miehen urheilumeriitit kuitenkin vertaansa vailla maailmassa. Artikkeliin on koottu 55-vuotiaana menehtyneen Nykäsen saavutuksia ja esiintymisiä vuosien varrelta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto