Hyppää pääsisältöön

Luulitko Beyoncén olevan musiikin kuningatar? Väärin – valta on valkoisten setien hyppysissä

Billboardin musiikkivaikuttajien listalla on vain vähän tummaihoisia, vaikka hip hop on Yhdysvalloissa suosituinta musiikkia.

Lucian Grainge, Beyoncé ja Doug Morris. Heistä kaksi on Billboardin musiikkivaikuttajien listalla. // Kuva: EPA

Rotu on palannut musiikkialan tärkeimmäksi puheenaiheeksi. Beyoncé nosti asian esille Formation-biisillä ja -videolla, joilla poptähti käsittelee mustan ihmisen elämää Yhdysvalloissa. Videolla viitataan muun muassa poliisin ampumiin aseettomiin tummaihoisiin ihmisiin sekä Black Lives Matter -liikkeeseen.

Viime yönä Kendrick Lamar säväytti Grammy-gaalassa The Blacker The Berry -biisinsä esityksellä, jossa räppäri ja hänen taustatanssijansa olivat käsiraudoissa ja pukeutuneet vangeiksi. Rotukysymyksiä käsitellyt Lamarin To Pimp a Butterfly -levy voitti parhaan rap-albumin palkinnon Grammyissä.

Ovatko musiikkimaailman raja-aidat viimein kaatumassa? Onko vaikutusvaltaa nykyään muillakin kuin valkoihoisilla vanhoilla miehillä?

Ei ole, jos katsoo Billboardin Power 100 -listaa. Musiikkialan Billboard-lehti listaa vuosittain musiikkialan vaikutusvaltaisimmat ihmiset, ja hiljattain julkaistussa listauksessa kärkisijoille on noussut ainoastaan valkoihoisia miehiä, joista suurin osa on keski-ikäisiä tai sen ylittäneitä.

Listausta johtaa toista vuotta peräkkäin Lucian Grainge, 55, joka on Universalin Music Groupin toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja. Sijalla neljä on Doug Morris, Sony Music Entertainmentin toimitusjohtaja, joka on peräti 77-vuotias.

Top-10:ssä ei ole yhtään naista, huomauttaa toimittaja Eamonn Forde brittilehti Guardianiin kirjoittamassa jutussaan. Itse asiassa listalle nousseiden 139 ihmisen joukossa on vain 14 naista, joista moni osana jotakin ryhmää, joka on kokonaisuudessan nostettu listalle.

Lisäksi kärkikymmenikön joukossa aina nuorehko henkilö on Spotifyn perustaja Martin Ek, 32.

Vuoden 2016 listauksen yksipuolisuus on merkittävää siinäkin mielessä, että vain kaksi vuotta sitten Beyoncé ja Jay-Z olivat Power 100 -listan kärjessä. Tänä vuonna he eivät mahtuneet koko listalle.

Forde kirjoittaa, että valkoihoisten vanhojen miesten dominointi on sikäli yllättävää, että hip hop on Yhdysvalloissa suurin musiikkigenre. Se on juuriltaan mustaa musiikkia, jota tekevät erityisesti nuoret miehet.

Tummaihoisia musiikkivaikuttajia Billboardin listalla on silti vain 10. Heistä korkeimmalle pääsi Warner/Chappell Music Publishingin johtaja Jon Platt, sijalla 31.

Tänä vuonna erityisesti elokuvateollisuus on herännyt kysymyksiin monimuotoisuudesta, kun Oscar-gaalan näyttelijäkategorioiden ehdokkaat olivat kaikki valkoihoisia jo toista vuotta peräkkäin. Yhdysvaltain elokuva-akatemia on jo luvannut uudistaa sääntöjään, jotta Oscar-ehdokkaiden ja -voittajien valitsijaraatiin tulisi lisää muita kuin valkoihoisia miehiä.

Lue myös:

Grammy-gaalan tärkeimmät hetket: Taylor Swift kuittaili Kanye Westille, Adele epäonnistui ja Kendrick Lamar otti voimakkaasti kantaa mustien oikeuksien puolesta

#OscarsSoWhite-rasismi on nyt Hollywoodin kuumin puheenaihe – niin sen olisi pitänyt olla aiemminkin