Hyppää pääsisältöön

Osa 5: El país – maan tietoa

Espanjan lippu
Espanjan lippu Kuva: Rubén Vique espanja

Espanja muutamalla lauseella? Mahdotonta. Espanjan historia on värikäs. Muukalaiset ovat tunkeutuneet maahan, mutta myös espanjalaiset ovat ottaneet haltuunsa maita merten takaa. Kaikki tämä on jättänyt jälkensä pysyvästi espanjalaiseen maisemaan, kulttuuriin ja perinteisiin. Maa on jaettu 17 itsehallintoalueeseen, joilla jokaisella on oma luonteensa.

Pieni pala historiaa

Alhambran palatsi, Espanja
Alhambra, Granada Alhambran palatsi, Espanja Kuva: Charlie Jackson Alhambra,espanja

Maurit ja muut

Iberian niemimaata ovat asuttaneet aikojen kuluessa niin keltit, gootit kuin roomalaisetkin. Pohjois-Afrikasta 700-luvulla saapuneet maurit pitivät hallussaan suurta osaa Iberian niemimaasta useiden vuosisatojen ajan. Näitä Gibraltarin salmen yli saapuneita etnisiä ryhmittymiä yhdisti yhteinen uskonto, islam.

Alhambran palatsin keramiikkaa
Alhambran kaariholvit Alhambran palatsin keramiikkaa Kuva: Dugg Simpson espanja
Alhambran palatsin seinäkaiverrus
Seinäkaiverruksia, Alhambra Alhambran palatsin seinäkaiverrus Kuva: Gerry Balding espanja

Granadassa sijaitseva Alhambran palatsi edustaa islamilaista arkkitehtuuria parhaimmillaan. Se toimi 250 vuoden ajan Nasrid-dynastian palatsina, hovina ja haaremina. Alhambra on maailman ainoa säilynyt keskiaikainen muslimipalatsi. Seinien töhertely on vankeustuomion uhalla kielletty!

Muslimit toivat mukanaan monenlaisia arabikulttuurin piirteitä. Käyttöön tulivat muun muassa arabialaiset numerot, lainasanoja, al- ja a-alkuiset sanat, sitrushedelmät ja keraamiset laatat. Myös kansallisoitin kitara on tätä perua.

Takaisinvalloitus – La Reconquista

Kuningas Pelayon patsas
Kuningas Pelayo valmiina taisteluun Kuningas Pelayon patsas Kuva: jlmaral espanja,Pelayo

1000-luvulla alkoivat kristityt valloittaa takaisin menettämiään alueita pohjoisesta käsin. Kastilian kuningaskunta vahvistui 1400-luvulla niin, että se kykeni yhdistämään Espanjan eri alueita. Islaminuskoiset maurit työnnettiin takasin Pohjois-Afrikkaan. Takaisinvalloitus tunnetaan nimellä la reconquista.
Reconquista-paraati, Espanja
Maureja Reconquista-paraati, Espanja Kuva: Keith Williamson maurit, kulkue, puvut, espanja
Reconquista-paraati, Espanja
Haareminaisia Reconquista-paraati, Espanja Kuva: Keith Williamson espanja

Aluksi kysymys oli pelkästään aluevaltauksista, mutta myöhemmin tulivat mukaan myös uskonvainot. Kristinuskon ja kirkon valta vahvistui. Takaisinvalloituksen kunniaksi järjestetään yhä upeita paraateja ympäri maata.

Kolumbus ja konkistadorit

Kolumbuksen hautamonumentti Sevillassa
Kolumbuksen hautamonumentti, Sevilla Kolumbuksen hautamonumentti Sevillassa Kuva: John H sevilla

Kun Eurooppa eheytyi ja samanaikaisesti kauppayhteydet Aasiaan vaikeutuivat, Euroopassa alettiin pohtia meritietä lännen kautta Intiaan.
Kolumbuksen alusten kopiot, La Niña ja La Pinta
Tältä näyttivät La Niña ja La Pinta Kolumbuksen alusten kopiot, La Niña ja La Pinta Kuva: timechaser alus
Kolumbuksen alus sisältä
Kolumbuksen alus sisältä Kolumbuksen alus sisältä Kuva: SantiMB Photos espanja
Vanha kartta Kolumbuksen reiteistä
Kohti Intiaa? Vanha kartta Kolumbuksen reiteistä Kuva: Yaroslav Gerzhedovich kolumbus

Kokenut merenkävijä Kolumbus aloitti neuvottelut Espanjan kuningasparin kanssa, ja vuonna 1492 kolme alusta – La Niña, La Pinta, La Santa María – nostivat purjeensa Andalusiasta ja purjehtivat Amerikkaan. Kolumbus luuli päätyneensä Intiaan ja siksi Amerikan alkuasukkaita alettiin nimittää intiaaneiksi.

Vanha piirros Cortés Meksikoa valloittamassa
Cortés Meksikossa Vanha piirros Cortés Meksikoa valloittamassa Kuva: Universidad de Sevilla espanja

Konkistadorit Cortés ja Pizarro jatkoivat väkivaltaisia valloituksia, ja varsin lyhyessä ajassa, noin 50 vuoden aikana, Espanjan ja Portugalin käyttöön avautui valtava uusi manner, Amerikka. Retkiltä tuotiin Eurooppaan kultaa ja hopeaa, tupakkaa, mausteita - ja peruna.

Sotiminen maksaa

Rikkaudet kiinnostivat toki muitakin maita ja Espanja ajautui sotiin, muun muassa Turkin, Ranskan ja Englannin kanssa. 1600-luvun puolivälissä Espanjan talous romahti. Maa joutui luopumaan ensin Portugalista ja pikkuhiljaa kaikista siirtomaistaan, ensin Euroopassa ja sitten Amerikassa.

La Guerra Civil – Sisällissota

Francon ajan joukkohauta
Joukkohauta sisällissodan ajalta Francon ajan joukkohauta Kuva: Jorge Zapata franco

Espanjan sisällissota (1936 – 1939) on jättänyt Espanjan historiaan pysyvän arven. Sodassa oli kyse kansan jakautumisesta valkoisiin ja punaisiin, rikkaisiin ja köyhiin, kirkon valta-asemasta ja teollistumisen mukanaan tuomasta yhteiskunnan murroksesta.
Guernica-seinämosaiikki, Espanja
Seinämosaiikki Guernican kylästä Guernica-seinämosaiikki, Espanja Kuva: Tony Hisgett picasso
Piirretty karttakuva Guernican pommituksesta
Piirretty karttakuva Guernican pommituksesta Kuva: ak rockefeller saksa

Taisteluun sekaantuivat myös Espanjan ulkopuoliset suurvallat. Tasavaltalaisia, republicanos, auttoivat Neuvostoliitto ja Meksiko. Kansallismieliset Francon joukot, nacionalistas, saivat tukea Hitlerin Saksalta ja Mussolinin Italialta.

Sisällissota päättyi juuri ennen toisen maailmansodan syttymistä. Sodassa menehtyi 600 000 ihmistä, ja hävinnyttä osapuolta, tasavaltalaisia, kohtasivat veriset kostotoimet. Valtaan nousi kenraali Francisco Franco.

Cuéntame – Francon aika

Kenraali Francisco Franco kansan ihailemana
El Jefe - kenraali Francisco Franco Kenraali Francisco Franco kansan ihailemana Kuva: Teresa Alvellanosa Francisco Franco,kulkue

Espanja eristäytyi muusta maailmasta ja seurasi lähes täydellisen diktatuurin aika. Kaikkea poikkeavaa valvottiin. Ystävistä tuli vihollisia, lapsia katosi. Espanjassa vallitsi pelon ilmapiiri.

Maan yhtenäisyys oli raunioina. Yhtenä esimerkkinä voidaan mainita Espanjan kansallislaulu Marcha Real, jonka Francon aikaisista kansallismielisistä sanoista haluttiin myöhemmin päästä eroon. Marcha Real soi nykyään aina ilman sanoja. Espanjassa on edelleen myös Francon kannattajia.

Canal Historia: Francon Espanja

Kenraalista kuninkaaseen

Francon muistomerkki Valle de los Caídos
Francon hautapaikka Francon muistomerkki Valle de los Caídos Kuva: Enrique López-Tamayo espanja

Francisco Franco kuoli 20.11.1975. Hänet on haudattu Madridin lähelle, Francon rakennuttamalle sodassa kaatuneiden aseveljiensä hautapaikalle, Santa Cruz del Valle de los Caídosiin. Franco oli jo vuonna 1969 nimittänyt seuraajakseen Espanjan entisen kuninkaan pojanpojan, Juan Carlosin.
Juan Carlosin kruunajaiset, Espanja
Juan Carlosin kruunajaiset Juan Carlosin kruunajaiset, Espanja Kuva: Teresa Alvellanosa kruunajaiset
Francon patsas poistetaan katukuvasta
Franco poistuu katukuvasta Francon patsas poistetaan katukuvasta Kuva: EPA/Jose Mauritz espanja

Vastoin Francon pyrkimyksiä Juan Carlosista ei suinkaan tullut diktatuurin jatkajaa, vaan maasta tuli nyt perustuslaillinen monarkia. Ihmisissä alkoi herätä toiveikkuus uudenlaisesta, vapaasta Espanjasta.

Espanjalaiset rakastivat kuningastaan. Juan Carlos oli varsinkin nuorempana varsinainen vauhtiveikko. Kerrotaan tarinaa moottoripyöräilijästä, joka Madridin keskustassa pysähtyi auttamaan neitoa pulassa. Rengasrikko. Ja kukapa kypärän alta paljastuikaan ellei kuningas itse...

Espanjan kuninkaallinen perhe
Espanjan kuninkaallinen perhe Espanjan kuninkaallinen perhe Kuva: EPA/Juan Carlos Hidalgo espanja
Isä ja poika, Espanjan kuninkaat
Valta vaihtui isältä pojalle 19.6.2014 Isä ja poika, Espanjan kuninkaat Kuva: EPA/Carlos Hidalgo Juan Carlos I,espanja,kuninkaat

76-vuotias kuningas ilmoitti luopuvansa kruunustaan kesällä 2014. Espanjassa äänestettiin maan hallintomuodosta ja monarkia jatkuu ainakin toistaiseksi. Kruunu siirtyi Juan Carlosin pojalle Felipelle.

España

Härkä tienvarressa Espanjassa
Härkä tienvarressa Espanjassa Kuva: pixelalmudena verdano

Asukasluku: 46 miljoonaa

Pääkaupunki: Madrid

Hallinnolliset alueet: Maa on jaettu 17 itsehallintoalueeseen, joista Afrikan mantereella sijaitsevilla Ceutalla ja Melillalla on itsehallinnollisen kaupungin asema.

Kieli: Espanjan rinnalla maassa on kolme muuta virallista kieltä: galego, katalaani ja baski.

Ilmasto: Espanjassa on vaihteleva ilmasto. Pohjoisessa on vihreää ja metsäistä. Etelästä, Andalusiasta löytyy puolestaan Euroopan ainut aavikkoalue. Keskellä Espanjaa, Madridin ympäristössä, sijaitsee laaja ylänkö, meseta. Siellä talvet ovat kylmiä ja kesät paahtavan helteisiä. Vuoristoja, sierras, on sekä pohjoisessa Ranskan rajalla että etelässä. Espanjan rannikot, costas, tekevät maasta maailman toiseksi suosituimman lomakohteen.

Päivän sää - El tiempo hoy

Comunidades Autónomas de España

Piirroskartta Espanjan maakunnista
Piirroskartta Espanjan maakunnista Kuva: Sampo Soveri piirroskartta

Galicia

Kuvakooste Galician maakunnasta
Kuvakooste Galician maakunnasta Kuva: Pepe Martin espanja

Pohjoinen rannikko on vehreä ja metsäinen, mutta myös karu ja kivinen. Galician alueella on oma kieli galego ja voimakas oma kulttuuri.

Tänne päättyy pyhiinvaellusreitti, El Camino de Santiago de Compostela. Reittejä on useita; tunnetuin alkaa Ranskan rajalta ja sillä on pituutta 777 km.

Muuta mielenkiintoista: Galiciasta ovat kotoisin Kuuban presidentti Fidel Castro ja Espanjan diktaattori, kenraali Franco.

Kaksi pyhiinvaeltajaa lukee kartaa
Pyhiinvaeltajat tutkivat karttaa Kaksi pyhiinvaeltajaa lukee kartaa Kuva: dlmanrg santiago de compostella
Koira pyhiinvaellusmatkalla
¡Buen Camino! Koira pyhiinvaellusmatkalla Kuva: Miguel Ángel Garzía espanja

Katso mitä yksi päähenkilöistämme, Raquel Alonso, kertoo kotiseudustaan.

Asturia

Roomalainen silta Asturiassa, Espanjassa
Roomalainen silta Roomalainen silta Asturiassa, Espanjassa Kuva: Jose Luis Cernadas Iglesias espanja

Asturialaiset vastustivat aikoinaan ankarasti sekä maureja että Francon diktatuuria. Vilkas teollisuus on nykyään hiipumassa. Alue on kuuluisa siideristään ja kauniista, vanhoista rakennuksista. Muuta mielenkiintoista: Täältä on kotoisin formulakuski Fernando Alonso.
Siideriravintoloita
Siiderillä Siiderikadulla Siideriravintoloita Kuva: Michael espanja
Pico de Europa -kansallispuisto
Picos de Europa -kansallispuisto Pico de Europa -kansallispuisto Kuva: Oscar F. Hevia pico de europa

Kantabria

Santanderin rantabulevardi
Santanderin rantabulevardi, paseo Santanderin rantabulevardi Kuva: Angel Muñiz santander

Espanjan vihreän pohjoisrannikon, Costa Verden, kolmas maakunta. Kantabrian helmi on pääkaupunki Santander ja sen kesäfestivaalit. Musiikki vaihtelee oopperasta teknoon ja esiintyjät ovat maailmankuuluja.

Kantabria jakaa vuoristossa sijaitsevan Picos de Europan kansallispuiston Asturian ja Leonin maakuntien kanssa.

Baskimaa

Bilbaon Guggenheim-museo
Bilbaon Guggenheim-museo Bilbaon Guggenheim-museo Kuva: Andrea Ciambra espanja

Baskimaa on itsenäisin kaikista Espanjan maakunnista. Täydellistä itsenäistymistä ajaa separatistijärjestö ETA (Euskadi Ta Askatasuna, "isänmaa ja vapaus"), valitettavasti aseellisin voimin. Alueen oma kieli, baski, on yksi Euroopan vanhimpia.

Bilbaon Guggenheim-museo ja San Sebastianin upeat rannat houkuttelevat kävijöitä ympäri maailmaa. 

Seinämaalaus Baskimaalla
Itsenäinen Baskimaa on monen toive Seinämaalaus Baskimaalla Kuva: Iker Merodio espanja
Baskit tanssivat perinteisesti kadulla
Baskeri on kansallispäähine Baskit tanssivat perinteisesti kadulla Kuva: Joseph espanja

Navarra

San Fermin -härkäjuoksu Pamplonassa
Sanfermin, Pamplona San Fermin -härkäjuoksu Pamplonassa Kuva: Laura Cuttier navarra

Alue on kuuluisa Pamplonan kaupungin fiestasta, Sanfermin, missä kuusi härkää ajaa takaa kapeilla kujilla juoksevia ihmisiä. Tapahtuman nosti kuuluisuuteen Hemingway kirjassaan "Ja aurinko nousee".

Navarran alueella hyödynnetään tehokkaasti uusiutuvia energialähteitä, ennen kaikkea tuulivoimaa - energía eólica.

La Rioja

Riojan alueen viinitila
Riojan alueen viinitila Riojan alueen viinitila Kuva: Andre Ribeirinho espanja

Espanjan viinituotannon helmi, rioja on kotoisin tältä alueelta. Alueen upeat vuoristorinteet on valjastettu viinintuotantoon. Viinejä pääsee maistelemaan alueen monissa viinituvissa, bodegas

Muuta mielenkiintoista: Alueelta löytyy myös 125 miljoonaa vuotta vanhat dinosauruksen jalanjäljet.

Riojan alueen viinitila
Valtavia viinitiloja Riojan alueen viinitila Kuva: Robert McIntosh espanja
Dinosauruksen jalanjälki Espanjassa
Dinosaurus kävi täällä Dinosauruksen jalanjälki Espanjassa Kuva: Alfonso Sánchez García espanja

Aragonia

Jota-tanssijoita kadulla
Jota-tanssijoita Jota-tanssijoita kadulla Kuva: Turol Jones espanja

Alueella käytiin sisällissodan kiihkeimmät taistelut. Paikalliset asukkaat, los maños, ovat ylpeitä kotiseudustaan. Täällä syntyi suosittu tanssi- ja musiikkimuoto jota.

Katalonia

Gaudin suunnittelema rakennus Barcelonassa
Gaudin kaupunki, Barcelona Gaudin suunnittelema rakennus Barcelonassa Kuva: Rob Gillies espanja

Kataloniasta löytyy kaikkea vuoristosta kiihkeisiin kaupunkirytmeihin. Oma kieli, katalaani, oli kielletty Francon aikana, mutta nyt sitä puhuvat useimmat alueen seitsemästä miljoonasta asukkaasta. Rannikko tunnetaan nimellä Costa Brava. Katalonian kuuluisat pojat ovat Salvador Dalí, Antoni Gaudí ja Joan Miró. Katalaanit juhlivat rakentamalla huimia ihmistorneja. Härkätaisteluita et täällä näe ja auton puskuritarrana on paikkakunnan lemmikki, katalonialainen aasi.
Katalonialainen ihmistorni rakentuu
Ihmistornin rakentajat - castellers Katalonialainen ihmistorni rakentuu Kuva: Carlos ZGZ fiesta,Katalonialaiset ihmistornit
Katalonian tunnus on aasi
Guarà català - Katalonian tunnus Katalonian tunnus on aasi Kuva: gniliep espanja

Katso mitä yksi päähenkilöistämme, Mikki Antero, kertoo kotikaupungistaan.

Valencia

Rantaelämää Espanjan Alicantessa
Rantaelämää Alicantessa Rantaelämää Espanjan Alicantessa Kuva: lix- alicante

Pehmeä hiekka, aurinko ja halvat hinnat - mitäpä sitä ihminen lomalta muuta... Maaliskuinen Las Fallas de San José ja elokuun lopun maailman suurin tomaattisota, La Tomatina ovat alueen suurimmat fiestat. Täällä on syntynyt kansallisruoka paella.

Kastilia ja León

Segovian acueducto, vesijohto
Segovian acueducto Segovian acueducto, vesijohto Kuva: Rubén Vique segovia

Alue tihkuu vaikuttavaa historiaa, kiehtovia katedraaleja ja romanttisia, vanhoja linnoja. Täällä puhutaan maan kauneinta espanjaa; alue on kirjakielen kehto. Muuta mielenkiintoista: roomalaisten rakentama, 818 metriä pitkä vesijohto, acueducto, Segoviassa ja maailman vanhimpiin kuuluva Salamancan yliopisto. Alueen linnoista on muiden muassa Disney löytänyt esikuvia ja inspiraationlähteitä tuotantoihinsa.
Salamancan keskusaukio, Plaza Mayor
Salamancan keskusaukio, Plaza Mayor Salamancan keskusaukio, Plaza Mayor Kuva: Manuel Salamanca (Espanja),espanja
Gaudin suunnittelema linna
Gaudin tyylinäyte Astorgassa Gaudin suunnittelema linna Kuva: amaianos espanja,Espanja

Madrid

Kahvila Madridissa
Kahvila Madridissa Kuva: caribb espanja

Keskellä Espanjan vilja-aittaa sijaitseva pääkaupunki, joka tarjoaa kaikkea vilkkaasta yöelämästä ja upeista taidemuseoista vehreisiin puistoalueisiin. Madridilaiset, los madrileños, tunnetaan yökukkujina ja siksi myös lempinimellä los gatos (kissat). He rakastavat istuskella kaupungin lukemattomissa baareissa ja ravintoloissa ilman aikataulua. Samaa harrastivat aikoinaan kirjailijat Cervantes ja Lope de Vega. Kuuluisin taiteilijakahvila on Café Gijón lähellä Pradon museota. Siellä voi bongata edelleen paikallisia boheemijulkimoita.

Katso mitä yksi päähenkilöistämme, Marjo Ikonen, kertoo kotikaupungistaan Madridista.

Kastilia - La Mancha

Almodóvar ja Cruz vilkuttavat kameralle
Pedro ja luottonäyttelijä Penélope Cruz Almodóvar ja Cruz vilkuttavat kameralle Kuva: jlmaral kastilla-la mancha

Alueen pääkaupungin, Toledon, keskiaikainen arkkitehtuuri ja kapeat kujat ovat aina inspiroineet kirjailijoita ja maalareita. Tänne, lapsuutensa maisemiin, Pedro Almodóvar sijoitti elokuvansa Volver tapahtumat. La Manchan tasangoilla seikkailivat Don Quijote ja Sancho Panza sekä kuuluisa ratsu Rocinante.
Toledon kapea katu Espanjassa
Toledo Toledon kapea katu Espanjassa Kuva: Pedro Henrique Ponchio katu
Don Quijoten patsas Madridissa
Quijoten ja Panzan patsas Madridissa Don Quijoten patsas Madridissa Kuva: Alejandro Escario Méndez Don Quijote,espanja

Extremadura

Pata negra possu luonnossa
Pata negra purossa Pata negra possu luonnossa Kuva: Steve Slater espanja

Upeita, perinteisiä espanjalaiskyliä ja villiä luontoa. Täällä maanviljely on vielä voimissaan. Alueelta ovat kotoisin monet espanjalaiset löytöretkeilijät, konkistadorit Hermán Cortés ja Francisco Pizarro. Täällä tuotetaan myös maailmankuulua jamón ibéricoa, jota saadaan tammenterhoja popsivasta pata negrasta.

Andalusia

Nerjan rantoja
Nerja, Andalusia Nerjan rantoja Kuva: Stuart Pinfold espanja,Nerja

Espanjan Florida – Andalusiasta löytyvät kaikki espanjalaiset stereotypiat! Mustahiuksiset, tuliset gitanot, pöyhkeät matadorit ja valkoisiksi kalkitut pikkukylät, pueblos blancos, pelargonioineen. Suurin osa alueen asukkaista saa elantonsa matkailusta. Sierra Nevadan hiihtokeskuksiin on rantahiekalta matkaa vain runsas tunti! Espanjan Aurinkorannikolla, Costa del Solilla, asuu tuhansia suomalaisia ympäri vuoden.
Muuta mielenkiintoista: Gibraltarin saari, The Rock. Saari kuuluu Iso-Britannialle ja "kivellä" asutaan ja eletään ihan kuin missä pikkukaupungissa tahansa. Mutta shoppailla voi vain Englannin punnilla! Nimekkäitä andalusialaisia: taidemaalari Diego Velázquez, runoilija Federico García Lorca, kubismin isä Pablo Picasso ja Córdoban oma poika, flamencotähti Joaquín Cortés.
Rondan kaupunki Andalusiassa
Ronda Rondan kaupunki Andalusiassa Kuva: Steph Gray andalusia
Gibraltarin saari
Gibraltar mantereelta katsottuna Gibraltarin saari Kuva: David Stanley englanti

Murcia

Riimalaiset rauniot Carthagenan kaupungissa
Roomalaiset kävivät täällä! Riimalaiset rauniot Carthagenan kaupungissa Kuva: Carola Raddato rauniot

Murcian alue ei vielä ole niin turismin läpilyömä kuin muut Espanjan rannikkoalueet. Tehokkaan kastelujärjestelmäkeksinnön ansiosta alueella tuotetaan suurin osa Euroopan vihanneksista ja kasviksista. Cartagenan kaupungissa voi tutkia merkkejä roomalaisten asumuksista. Muuta mielenkiintoista: Cartagena on Espanjan laivaston kotipaikka.

Ceuta ja Melilla

Espanjalainen Ceutan kaupunki Marokon puolella
Ceuta Marokon rajalta katsottuna Espanjalainen Ceutan kaupunki Marokon puolella Kuva: José Sáes marokko

Kaksi Espanjalle kuuluvaa itsehallintokaupunkia sijaitsee Gilbraltarin salmen eteläpuolella, Afrikan mantereella. Molemmissa kaupungeissa asuu espanjalaisia, mutta myös marokkolaisia sekä juutalaisia. Ceutan kaupungin voi nähdä Gibraltarin salmen toiselta puolelta, Espanjasta, sillä salmi on vain 14 kilometriä leveä. Laiton maahanmuutto Eurooppaan on molemmisssa kaupungeissa iso ongelma.
Ihmisiä Espanjan ja Marokon rajalla
Rajalla Ihmisiä Espanjan ja Marokon rajalla Kuva: davidkane ceuta
Tapas-baari Melillan kaupungissa
Tapaksilla Melillassa Tapas-baari Melillan kaupungissa Kuva: dm1795 melilla

Baleaarit

Mallorcan saaren maisemia
Mallorcan saaren maisemia Mallorcan saaren maisemia Kuva: Kim maisema

Saarillla on edelleen koskemattomia alueita ja syrjäisiä merenlahtia, vaikka 80 prosenttia asukkaista saa elantonsa turismista. Mallorca on saarista suurin ja sen pääkaupungista Palmasta löytyy myös kulttuurikohteita kuten Joan Mirón museo. Ibizan saaresta tuli suosittu hippikohde 60-luvulla ja saari on edelleen Euroopan suurin biletyspaikka.

Kanariansaaret

Rantakuva Kanariansaarilta
San Andrés Rantakuva Kanariansaarilta Kuva: vil.sandi ranta

Kanariansaarten maasto ja ilmasto viittaavat Afrikkaan, mutta kulttuuri on espanjalainen. Saarilla on upeita luontokohteita kuten saarten korkein huippu, El Teide, Maspalomasin dyynit ja kanjonit sekä Lanzaroten erikoinen, kuun pintaa muistuttava maasto. Muuta mielenkiintoista: Elokuva Apinoiden planeetta on kuvattu Kanariansaarilla. Kenkäsuunnittelija Manolo Blahnik on kotoisin teneriffalaiselta banaaniviljelmältä.
Lanzarotten saaren maisemia
Lanzarote Lanzarotten saaren maisemia Kuva: john6536 espanja
Las Palmas iltavalaistuksessa
Las Palmas iltavalaistuksessa Las Palmas iltavalaistuksessa Kuva: Juan Fco. Marrero espanja

Katso mitä yksi päähenkilöistämme, Ivan Lopez, kertoo kotiseudustaan Kanariansaarista.

 • Ääntäminen

  Viron kielen ääntäminen.

  Viroa äännetään suurin piirtein niin kuin kirjoitetaankin, mutta suomeen verrattuna ääntämisessä on eroja.

 • Yleistä kiinan kielestä

  Yleistä kiinan kielestä.

  Tämän kurssin kiinan kieli on mandariinikiinaa, joka on Kiinan virallinen kieli ja yleiskieli. Äidinkielenään sitä puhuu yli puolet Kiinan väestöstä, ja se on opetuskieli kaikissa Kiinan kouluissa. Mandariinikiina on maailman puhutuin äidinkieli – äidinkielenään sitä puhuu lähes 870 miljoonaa ihmistä. Nekin kiinalaiset, jotka puhuvat jotakin muuta kiinalaista kieltä, ymmärtävät kirjoitettua mandariinia, jos vain ovat lukutaitoisia.

 • Miten joulua vietetään eri maissa?

  Tutustu eurooppalaisten maiden jouluperinteisiin.

  Vietetäänkö Euroopan muissa maissa joulua samoin kuin Suomessa? Tähän artikkeliin on koottu linkkejä eri maiden jouluperinteistä kertoviin sisältöihin.

Kielet

 • Italian pikavisiitti

  Kieltä ja tapakulttuuria matkailijan tarpeisiin.

  Oletko lähdössä matkalle? Haluatko oppia kielen alkeet nopeasti? Pikavisiitti on tiivis paketti, josta saat Italian kieli- ja tapatietoa: kuinka selvitä kaupassa, ravintolassa, kaupungilla, lippuluukulla… Pari italian sanaa riittää sulattamaan italialaisten sydämet, ja sinäkin saat matkastasi enemmän! Kielten taitotasoasteikolla pikavisiitti sijoittuu tasolle A1 (kieliaines A1.2, kielioppi A1.1).

 • Es español 1 - espanjan kielen alkeiskurssi

  12-osainen alkeiskurssi tutustuttaa myös maan kulttuuriin.

  Es español 1 on 12-osainen espanjan kielen alkeiskurssi. Sanastoa, puheenymmärtämistä, fraaseja ja kielioppia harjoitellaan runsaiden tehtävien avulla ja kulttuuriosassa tutustutaan monipuolisesti Espanjan kulttuuriin. Kielten taitotasoasteikolla kurssi sijoittuu tasolle A1-A2.

 • Finnish phrases - Suomen kielen fraaseja

  20 keskustelutuokiota suomeksi lyhyillä videoilla.

  Welcome to learn Finnish! These easy videos will help you to deal with everyday situations, like buying food, telling about your family and introducing yourself.

 • Arabian alkeiskurssi

  Opi kielen perustaidot, joilla pärjäät matkoilla.

  Tällä kättelykurssilla opit arabian kielestä sellaiset perustaidot, joita tarvitset kohdatessasi arabiaa puhuvia ihmisiä matkalla, työssä, kotona, harrastusten parissa. Tutustut myös arabialaiseen tapakulttuuriin ja elämänmenoon.

 • RUS – venäjästä rakkaudella

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä.

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä, joiden kanssa voit päivittää kielitaitoasi, venäläisyyden ja Venäjän tuntemustasi. Löydät täältä myös videoita, blogeja, linkkejä harrastuksiin ja kulttuuriin – perusasioita unohtamatta. Opettele slaavikyykky tai tee hauskoja testejä.

 • Matkailuenglantia – 5. Syöminen ja juominen

  Simppeliä ruoka- ja juomasanastoa matkailijalle englanniksi.

  Matkailun suurimpia nautintoja on syöminen ja juominen paikallisissa ravintoloissa, kahviloissa ja baareissa. Englanninkielisissä maissa aterioinnin aikataulut ovat melko lailla samat kuin Suomessa, mutta Etelä-Euroopassa kulttuuri on jo hyvin erilainen.

 • Arabia

  Arabian kielen alkeita ja arabien tapakulttuuria.

  Arabian kielen alkeet ja kulttuurin tuntemus auttavat pärjäämään arabiankielisessä maailmassa matkaillessa. Kulttuurintuntemus auttaa ymmärtämään arabien tapakulttuuria myös arabimaiden ulkopuolella.

 • Englanti

  Englannin kursseja eri tasoille ja tarpeisiin.

  Englannin taito on nykyään lähes kaiken a ja o, joten siitä on hyvä opetella edes alkeet – ainakin matkailualkeet! Oletko palvelualalla tai aiotko sille? Täältä löytyy eri alojen englantia. Myös kielitutkintoihin valmistautuminen onnistuu!

 • Espanja

  Opiskele espanjaa tai tutustu vain maan tapakulttuuriin.

  Opiskele espanjaa itseopiskelukurssilla tai hyödynnä materiaalia opetustyössäsi. Opit kielen alkeita, kulttuuria, kielioppia ja fraaseja. Kursseista löytyy lukuisia kuuntelutehtäviä. Videoiden ja artikkelien myötä tutustut tapakulttuuriin ja historiaan.

 • Italia

  Tutustu italian kieleen, tapoihin ja kulttuuriin!

  Oletko lähdössä Italiaan? Pikavisiitti auttaa sinut matkaan. Haluatko opiskella italiaa enemmänkin? Italian peruskurssi on sopiva vaihtoehto, ja sitä käyttivät Talo Italiassa -kilpailijatkin. Molemmissa tutustut myös italialaiseen tapakulttuuriin, josta löytyy lisää Tavat ja kulttuuri- sekä Ruokakulttuuri-osioissa. Abitreenit sopii myös kertaamiseen.

 • Japani

  Tutustu japanin kieleen ja kulttuuriin!

  Japanin kielen alkeiskurssi tarjoaa hyvän alun japanin kielen opinnoille. Samalla tutustut japanilaiseen kulttuuriin. Kiinnostavatko japanin kirjoitusmerkit? Niihinkin voit tutustua täällä.

 • Kiina

  Tutustu Kiinaan, kiinalaiseen tapakulttuuriin, kalligrafiaan

  Kiina on yksi tulevaisuuden tärkeimmistä kielistä myös eurooppalaisille. Opettele alkeet tai tutustu edes kiinalaiseen tapakulttuuriin – sekin auttaa kanssakäymisessä! Kalligrafiaa voit harrastaa pelkästään taidemielessä, ilman kielitaitoa.

 • Kreikka

  Näillä sivuilla voit opiskella kreikan kielen alkeita, kerrata aakkoset tai tutustua Kreikan historiaan.

 • Latina

  Nykykielissä on lainoja latinasta.

  Latinaa ei enää puhuta äidinkielenä, mutta romaaniset kielet, espanja, ranska, italia,romania ja portugali, ovat kehittyneet latinan puhutusta muodosta. Latinaa opetetaan edelleen monissa kouluissa ja yliopistoissa ja se on katolisen kirkon pääkieli. Latinaa käytetään myös lääketieteessä, luonnontieteessä ja oikeustieteessä. Monissa nykykielissä on latinasta peräisin olevia lainasanoja

 • Portugali

  Tutustu portugalin kieleen ja tapakulttuuriin.

  Portugali on maailmankieli, puhujamääränsä perusteella maailman kuudenneksi puhutuin kieli – puhujia sillä on yli 200 miljoonaa ympäri maailmaa.

 • Ranska

  Tutustu Ranskaan ja opettele ranskan alkeet matkaeväiksi.

  Ranskan alkeita matkaeväiksi voit opiskella helposti pikavisiitin avulla – ja tutustua samalla ranskalaiseen tapakulttuuriin! Ranskaan ja ranskalaisuuteen voit tutustua myös mielenkiintoisten suomenkielisten artikkelien ja videoiden avulla, joita löydät otsikkojen Ruokakulttuuri sekä Tavat ja kulttuuri alta.

 • Ruotsi

  Treenaa ruotsin kieltä - kouluun, ammattiin, harrastuksiin!

  Ruotsin kieltä voit opiskella täällä erilaisin tavoittein: kerrata lukion ruotsia, treenata yo-kirjoituksia, työlämää tai yleistä kielitutkintoa varten - tai sitten vain elämää varten!

 • Saksa

  Saksan kieltä ja saksankielisten maiden kulttuuria.

  Saksan kieliopinnot sisältävät videomateriaalia, tekstiä ja tehtäviä. Materiaalin avulla voi opiskella saksan kielen alkeita ja fraaseja sekä Itävallassa ja Sveitsissä käytettäviä ilmaisuja.

 • Suomi - Finnish

  Materials for learning Finnish language and culture.

  Welcome to learn Finnish language and culture! These materials are mainly in Finnish, but some of them offer English translations or vocabularies to help the beginners.

 • Turkki

  Turkin kieltä ja kulttuuria matkailijoille.

  Turkki on yksi suomalaisten suosituimmista lomakohteista, mutta turkin kieli on useimmille vieras. Nyt voit opetella sitä lomatarpeiksi ja tutustua muutenkin Turkin historiaan ja ruokakulttuuriin.

 • Unkari

  Unkari on suomen sukulaiskieli

  Sukulaiskieli unkari on kaukainen sukulainen eikä ymmärtäminen käy helposti. Unkarin kieleen voit tutustua viikonloppumatkan tarpeiden verran, ja kulttuuriin tutustuminen käy myös suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla.

 • Venäjä

  Opi venäjää, vaikka vain aakkoset

  Venäjän kieli on haasteellinen, mutta tämä sivusto tarjoaa useita erilaisia mahdollisuuksia oppia sitä: vähän, enemmän tai vain aakkoset. Oletko kiinnostunut venäläisestä kulttuurista ja yhteiskunnasta? Siihenkin on tilaisuus suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla. Uusin sisältökokonaisuus RUS – venäjästä rakkaudella on suunnattu kaikille, jotka ovat kiinnostuneet 2000-luvun venäläisyydestä!

 • Viittomakieli

  Perustietoa viittomakielestä sekä hyödyllisiä viittomia.

  Viittomakieltä käyttävät kuurojen lisäksi esimerkiksi huonokuuloiset, mutta yhtä hyvin myös kuulevat, kuten viittomakielen tulkit ja opettajat, kuurojen ja huonokuuloisten perheenjäsenet ja ystävät sekä kielen harrastajat.

 • Viro

  Tutustu Viron kieleen, kulttuuriin ja kaupunkeihin.

  Eteläisen naapurimaamme Viron kieli ja kulttuuri on melkoisen tuttua, muttei niin tuttua etteikö lisätieto olisi paikallaan. Täällä voit tutustua lisää molempiin!