Hyppää pääsisältöön

Riston Valinnan tammikuun kuva - Fra Angelico: Marian ilmestys

Fra Angelico: Marian ilmestys
Fra Angelico: Marian ilmestys Kuva: Risto Nordell Riston Valinta

Riston valinnan kuukauden kuva -ohjelmissa keväällä 2016 Risto Nordell uppoutuu kuvataiteen maailmaan ja tutkailee kuvien ja musiikin välisiä yhteyksiä. Tammikuun kuva on varhaisrenessanssin mestarin Fra Angelicon (1387 tai 1395 -1455) teos Marian ilmestys. Vieraana on taidehistorioitsija Liisa Väisänen.

Fra Angelico "enkelimäinen veli" eli luostarissa ja oli hänelle annetun munkkinimen mukaisesti hyvin nuhteeton, enkelimäinen. Hän eli tiukasti luostarisäännön vaatimalla tavalla ja omisti myös maalaustaiteensa kutsumukselleen. Hänen eläytymiskyvystään kerrotaan, että joka kerran, kun hän maalasi kristuksen, hän itki.

Marian ilmestyksessä enkeli Gabriel tulee kertomaan neitsyt Marialle, että tämä on raskaana. Marian ilmestys oli yksi Fra Angelicon lempiaiheita.

Teos on nähtävillä Firenzessä Markuksen luostarissa. Taidehistorioitsija Liisa Väisänen tulkitsee Risto Nordellin haastattelussa kuvan symboliikkaa:

Fra Angelico: Marian ilmestys
Fra Angelico: Marian ilmestys Kuva: Risto Nordell Riston Valinta

Sininen pallo ylienkeli Gabrielin siivessä

Sateenkaarisiivet kertovat kommunikaatiosta Jumalan kanssa. Pallo taas viittaa maailmankaikkeuteen ja sitä kautta myös jumalalliseen. Voidaan olettaa, että kummankin siiven keskellä on samanlainen pallo, jolloin kaksi palloa viittaa tässä Jeesuksen yhtäaikaiseen jumaluuteen ja ihmisyyteen. Marialle on siis syntymässä jotain erikoista.

Pitkä sypressikuja

Sypressi on kuoleman puu. Maalauksessa näkyvä sypressikäytävä kuitenkin johtaa "taivaan portille" - kyseessä ei siis ole lopullinen kuolema.

Palmut

Sypressien molemmin puolin näkyy kaksi muuta puuta. Ne ovat palmuja. Palmut ovat martyyriuden symboli (kuten myös palmusunnuntaina, kun palmunlehviä levitetään Jeesuksen saapuessa kaupunkiin). Palmut kertovat uhrikuolemasta, joka ei ole turha. Palmujen läsnäolo maalauksessa lupaa siis jotakin uutta kuoleman jälkeen tulevaksi.

Enkeli Gabriel ja yksi sormi

Sypressikujalle johtavan oven keskellä on näkyvissä enkeli Gabrielin käsi yksi sormi pystyssä. Tämä sormi merkitsee tässä tapauksessa sitä, että Jumala on läsnä.

Marian ristityt kädet

Neitsyt Marian kädet ovat puolestaan ristissä hänen vatsansa päällä. Käsien paikka kertoo hedelmöittymisestä. Hedelmöittäjä, eli Pyhä Henki näkyy taivaalla puiden välissä kyyhkysen muodossa. Käsien asento, eli että ne ovat päällekkäin ja ristissä, taas merkitsee nöyryyttä ja kunnioitusta. Pylväskäytäviköt viittaavat "suljettuihin puutarhoihin" eli neitsyyteen samoin kuin ruukkukukat.

Koko haastattelun voi kuunnella tästä:

 • Signe kurottelee lupaavasti mahdollisuuksien maailmassa

  Signe kurottelee lupaavasti mahdollisuuksien maailmassa

  Signe (laulajat Josefiina Vannesluoma, Riikka Keränen ja Selma Savolainen, sekä kontrabasisti Kaisa Mäensivu) jatkaa oman ilmaisunsa laajentamista ja kehittämistä. Ryhmän debyytillä liikuttiin tyylillisesti etenkin jazzin maailmassa. Uusimmalla, kolmen albumin kokonaisuuden ensimmäisellä osalla yhtye kurottelee uusien teosten myötä kohti aiemmin kartoittamattomia ilmaisualueita.

 • Janne Oksanen jatkaa perinnettä kunnioittaen

  Janne Oksanen jatkaa perinnettä kunnioittaen

  Pianisti Janne Oksanen jatkaa suomalaisen pianomusiikin taltioimista. Pari vuotta ilmestyneellä julkaisulla Oksanen tarttui kansallisesta sävel-aarteistostamme Toivo Kuulan suosittuihin pianokappaleisiin.

 • Jyväskylä Sinfonia jatkaa esimerkillisesti aikamme musiikin taltioimista

  Jyväskylä Sinfonia jatkaa aikamme musiikin taltioimista

  Kapellimestari Ville Matvejeff on johdatellut Jyväskylä Sinfoniaa hyvinkin eri tyyppisistä taltioimisprojekteista toiseen. Yhdistävä tekijänä on ollut etenkin aikamme musiikkiin keskittyminen. Sama kunnioitettava linjanveto jatkuu edelleen, kun orkesterin uusimmalla julkaisulla kuullaan ranskalaisen Éric Tanguyn (s.

 • Fagerlundin kamarimusiikki soi luottomuusikoiden käsissä iskevästi

  Fagerlundin kamarimusiikki soi luottomuusikoiden käsissä isk

  Säveltäjä Sebastian Fagerlundin (s. 1972) tuotannon ikuistaminen jatkuu. Tällä kertaa suurille kokoonpanoille laadittujen teosten sijaan huomio keskittyy kamarimusiikkiin. Nyt kuultavat kuusi teosta ovat valmistuneet vuosien 2007-2013 välisenä aikana.