Hyppää pääsisältöön

Riston Valinnan tammikuun kuva - Fra Angelico: Marian ilmestys

Fra Angelico: Marian ilmestys
Fra Angelico: Marian ilmestys Kuva: Risto Nordell Riston Valinta

Riston valinnan kuukauden kuva -ohjelmissa keväällä 2016 Risto Nordell uppoutuu kuvataiteen maailmaan ja tutkailee kuvien ja musiikin välisiä yhteyksiä. Tammikuun kuva on varhaisrenessanssin mestarin Fra Angelicon (1387 tai 1395 -1455) teos Marian ilmestys. Vieraana on taidehistorioitsija Liisa Väisänen.

Fra Angelico "enkelimäinen veli" eli luostarissa ja oli hänelle annetun munkkinimen mukaisesti hyvin nuhteeton, enkelimäinen. Hän eli tiukasti luostarisäännön vaatimalla tavalla ja omisti myös maalaustaiteensa kutsumukselleen. Hänen eläytymiskyvystään kerrotaan, että joka kerran, kun hän maalasi kristuksen, hän itki.

Marian ilmestyksessä enkeli Gabriel tulee kertomaan neitsyt Marialle, että tämä on raskaana. Marian ilmestys oli yksi Fra Angelicon lempiaiheita.

Teos on nähtävillä Firenzessä Markuksen luostarissa. Taidehistorioitsija Liisa Väisänen tulkitsee Risto Nordellin haastattelussa kuvan symboliikkaa:

Fra Angelico: Marian ilmestys
Fra Angelico: Marian ilmestys Kuva: Risto Nordell Riston Valinta

Sininen pallo ylienkeli Gabrielin siivessä

Sateenkaarisiivet kertovat kommunikaatiosta Jumalan kanssa. Pallo taas viittaa maailmankaikkeuteen ja sitä kautta myös jumalalliseen. Voidaan olettaa, että kummankin siiven keskellä on samanlainen pallo, jolloin kaksi palloa viittaa tässä Jeesuksen yhtäaikaiseen jumaluuteen ja ihmisyyteen. Marialle on siis syntymässä jotain erikoista.

Pitkä sypressikuja

Sypressi on kuoleman puu. Maalauksessa näkyvä sypressikäytävä kuitenkin johtaa "taivaan portille" - kyseessä ei siis ole lopullinen kuolema.

Palmut

Sypressien molemmin puolin näkyy kaksi muuta puuta. Ne ovat palmuja. Palmut ovat martyyriuden symboli (kuten myös palmusunnuntaina, kun palmunlehviä levitetään Jeesuksen saapuessa kaupunkiin). Palmut kertovat uhrikuolemasta, joka ei ole turha. Palmujen läsnäolo maalauksessa lupaa siis jotakin uutta kuoleman jälkeen tulevaksi.

Enkeli Gabriel ja yksi sormi

Sypressikujalle johtavan oven keskellä on näkyvissä enkeli Gabrielin käsi yksi sormi pystyssä. Tämä sormi merkitsee tässä tapauksessa sitä, että Jumala on läsnä.

Marian ristityt kädet

Neitsyt Marian kädet ovat puolestaan ristissä hänen vatsansa päällä. Käsien paikka kertoo hedelmöittymisestä. Hedelmöittäjä, eli Pyhä Henki näkyy taivaalla puiden välissä kyyhkysen muodossa. Käsien asento, eli että ne ovat päällekkäin ja ristissä, taas merkitsee nöyryyttä ja kunnioitusta. Pylväskäytäviköt viittaavat "suljettuihin puutarhoihin" eli neitsyyteen samoin kuin ruukkukukat.

Koko haastattelun voi kuunnella tästä:

  • Marja Ahti fuusioi ympäristön ääniä ja elektronista äänimaailmaa

    Marja Ahti fuusioi ympäristön ääniä ja elektronista äänimaai

    Huminoita, rapinoita, pitkien äänien meditaatiota sekä tasaisesti kohisevia kuohuja kuullaan säveltäjä-äänitaiteilija Marja Ahdin (s. 1981) uudella levyllä. Ruotsissa syntyneen ja nykyisin Turussa vaikuttavan Ahdin toinen levy jatkaa siitä, mihin ensimmäinen pari vuotta sitten julkaistu jäi.

  • Vakaita Prokofjev-tulkintoja

    Vakaita Prokofjev-tulkintoja

    Kolmen orkesterin ylikapellimestarina toimiva Pietari Inkinen jakaa aikaansa Prahan sinfoniaorkesterin, Japanin filharmonikkojen sekä Deutsche Radio Philharmonien välillä. Viimeksi Inkinen taltioi Deutsche Radio Philharmonien kanssa Antonín Dvořákin musiikkia.