Hyppää pääsisältöön

Tiesitkö? 1970-luvun taitteessa Japanissa tehtiin kummallista Muumit-sarjaa, joissa ryypättiin ja tapettiin vihollinen keihäällä

Varhaisinta japanilaista Muumit-animaatiota oli tekemässä muun muassa legendaarinen animaatio-ohjaaja Hayao Miyazaki. Sarja ei kuitenkaan saanut Tove Janssonin hyväksyntää.

Ensimmäisissä Muumit-animaatioissa Niiskuneidin näköinen hahmo oli vihreä. // Kuva: YouTube.com / LittleMy Mymble

Jos jokin asia yhdistää suomalaisia ja japanilaisia, se on Muumit.

Muumeistä on vuosien varrella tehty lukuisia kirjoja, näytelmiä, animaatioita, TV-sarjoja ja elokuvia. Seuraava ilmestyy noin vuonna 2018. Sarjaa on tekemässä ruotsalais-tanskalaista menestyssarja Siltaa tuottanut ruotsalainen Filmlance-tuotantoyhtiö.

Helsingin Sanomien mukaan Muumien luoja Tove Janssonin veljentytär Sophia Jansson valvoo tarkasti sitä, miltä hahmot saavat tulevassa sarjassa näyttää ja tuntua.

Valvontaa olisi ehkä tarvittu myös 1970-luvun taitteessa.

Vuosina 1969–1970 Japanissa tehty Tove Jansson no Tanoshii Mūmin Ikka, on varhaisista japanilaisista Muumit-animaatioita kummallisin ja kohutuin. Sarjaa ei koskaan käännetty englanniksi saati suomeksi, eikä sitä koskaan esitetty Japanin ulkopuolella.

Syynä voi olla se, ettei Jansson antanut sille hyväksyntäänsä.

Tove Jansson no Tanoshii Mūmin Ikka ei edustanut Janssonin mielestä sitä, mitä hän halusi luomiensa muumihahmojen olevan. Japani-asiantuntijan ja Helsingin yliopiston elokuva- ja televisiotutkimuksen opettajan Eija Niskasen Muumibrändi Japanissa -historiikin mukaan Janssonin luomia hahmoja ja miljöötä käytettiin sarjan lähtökohtana, mutta hahmoja muutettiin olennaisesti.

Lisäksi muumien seikkaluja käsikirjoitettiin mielivaltaisesti. Muumit saattoivat riipaista kännit Yksinäisten Vuorten viinikapakassa ja tehdä ostoksia käteisellä. Ainakin yhdessä jaksossa Niiskulla oli auto. Joissain jaksossa esiintyi ihmishahmoja, joita Janssonin teoksissa ei ollut.

Sarja oli myös perinteistä Muumit-sarjaa väkivaltaisempi. Alla olevassa jaksossa Pikku Myyn naköinen kylmäverinen hahmo tappaa nukkumassa vihollisensa heittämällä keihään tämän sydämeen.

Mitä ihmettä?

Sarjan yhtenä animaattoreista työskenteli vuonna 2013 eläkkeelle jäänyt anime-mestari Hayao Miyazaki. Miyazaki käsikirjoitti ja ohjasi urallaan muun muassa Naapurini Totoro -nimisen animaatioelokuvan, jota on kehuttu jopa maailman parhaaksi animaatioksi.

Tove Jansson no Tanoshii Mūmin Ikka -sarjalle tehtiin jatko-osa vuonna 1972. Shin Moomin -niminen sarja käsitti 54 jaksoa. Jatko-osa vastasi paremmin Janssonin alkuperäisteoksia ja on ainoa varhaisista japanilaisista Muumit-animaatioista, jolle Jansson on myöntänyt kansainväliset levitysoikeudet.

Viimeisin Muumit-tuotos on vuonna 2014 ilmestynyt elokuva Muumit Rivieralla, joka perustuu Muumipeikko-sarjakuvan Muumiperhe Rivieralla -tarinaan. Suomalais-ranskalainen elokuva myytiin noin 40 maahan.

Lue myös:

Etelä-Koreassa häivytetään Tove Janssonin homoseksuaalisuus – paikalliset Muumi-fanit vihastuivat

Muumikokoelman ostanut Vesa Keskinen: Olen Nuuskamuikkunen

Uusin Muumi-elokuva myyty jo lähes 40 maahan

Japanilaiskahvilan muumihahmoista tuli nettihitti - kahvilan suosio nousi huimasti