Hyppää pääsisältöön

Tonyn tv-harjoite: Kuuntelu ja kuulluksi tuleminen

Toni ja Heidi Nieminen tekevät Tony Dunderfeltin Elämä pelissä -harjoitetta
Toni ja Heidi Nieminen tekevät Tony Dunderfeltin Elämä pelissä -harjoitetta Kuva: ITV Studios Finland elämä pelissä

Kuunteleminen vaatii meiltä ennen kaikkea tietoista läsnäoloa ja hiljaisuutta. Toisen kokemuksen kunnioittaminen on viime kädessä ajan antamista ja psykologisen tilan avaamista toiselle. Se on oman ilmaisumme rauhoittamista ja hiljentämistä sekä toisen kokemuksen vastaanottamista ilman arviointia ja tulkintaa.

Kuuntelussa tarvitaan psykologisia lihaksia.

Koko prosessi kestää joskus vain joitakin kymmeniä sekunteja mutta vaatii meiltä silti paljon energiaa ja viitsimistä. Kuuntelussa tarvitaan psykologisia lihaksia. Niitä on harvoilla luonnonlahjana, joten harjoittelu on paikallaan.

Toteutusohjeet

Harjoitteen tarkoitus on se, että kumpikin puoliso saa puhua itselleen kipeästä aiheesta niin, ettei kumppani keskeytä.

 • Etsikää ennen harjoitetta sekuntikello tai muu ajanottoon soveltuva väline (esimerkiksi tiimalasi tai kännykkä) sekä mikä tahansa helposti liikutelteltava esine.
 • Päättäkää tai arpokaa, kumpi saa valita ensimmäisen aiheen. Aloittaja ottaa esineen käteensä.
 • Aloittajalla on 30 sekuntia aikaa puhua asiasta. Sen jälkeen puoliso saa esittää oman näkökantansa seuraavan 30 sekunnin aikana. Vuoroa vaihdetaan niin pitkään, että kaikki olennainen on sanottu aiheesta.
 • Esineen haltija harjoittelee selkeätä oman näkemyksen sanomistapaa, ja toinen puoliso harjoittelee kuuntelemista. Keskeyttää ei saa, vaan kuuntelijan on tarkoitus kiireettömässä ilmapiirissä muodostaa syvällinen käsitys toisen puheen takana olevasta kokemuksesta.
 • Keskustelu jatkuu näin esimerkiksi 5-10 minuuttia, minkä jälkeen puhutaan siitä, miltä harjoittelu vaikutti. Tämän jälkeen keskustelu toistetaan toisen puolison valitsemasta aiheesta.

 • Studio täyttyi rakkaudesta

  Yhteenveto sarjan viimeisestä jaksosta

  Elämä pelissä –ohjelman viimeisessä jaksossa selvitettiin, miten pariskunnat ovat onnistuneet soveltamaan Saarenmaan kesäisen parisuhdevalmennuksen opetuksia arjessaan. Päätösjakso uusitaan Yle TV1:llä perjantaina 11.3. klo 23.00 ja sunnuntaina 13.3. klo 10.00.

 • Uudet rakkausarviot julkistetaan

  Parit saavat uudet rakkausarviot sarjan viimeisessä jaksossa

  Elämä pelissä –ohjelman viimeisessä jaksossa selviää, onko Tony Dunderfeltin valmentamien pariskuntien rakkaus vahvistunut. Lena ja Olli, Toni ja Heidi sekä Ninja ja Yoshiki kertovat, miten he ovat onnistuneet soveltamaan Saarenmaan kesäisen valmennusleirin opetuksia arjessaan. Sarjan päätösjakso esitetään sunnuntaina 6.3. klo 19.30.

 • Kyyneleet virtasivat parisuhdeleirillä

  Tiivistelmä kuudennen jakson tapahtumista

  Onnen ja liikutuksen kyynelet valtaavat parisuhdeleirin, kun Tony pisti Elämä pelissä –ohjelman viime jaksossa kunkin valmennettavan kirjoittamaan ja pitämään puolisolleen kiitospuheen. Kuudes jakso uusitaan sunnuntaina 6.3. klo 14:30 ja maanantaina 7.3. klo 9:30.

 • Tonyn tv-harjoite: Kiitospuhe puolisolle

  Ohjeet kiitollisuus-harjoitteen tekemiseen

  Tunnetko, että puolisosi ei arvosta sinua niin paljon kuin pitäisi? Entä oletko itse ilmaissut hänelle kiitollisuutta niin usein kuin hän olisi ansainnut? Psykologi Tony Dunderfelt antaa ohjeet, kuinka kumppanit voivat kirjoittaa ja pitää toisilleen rakkautta syventävän kiitospuheen. Elämä pelissä -parit tekivät saman harjoitteen sarjan kuudennessa jaksossa.