Hyppää pääsisältöön

Ihmisen mekaniikka

Anatominen malli ihmisen jalasta
Ihmisen jalka on tekniikan ihme Anatominen malli ihmisen jalasta Kuva: BBC teeman tiede

BBC:n kaksiosaisessa tiededokumentissa George McGavin tutustuu käsien ja jalkojen anatomiaan.
Huom! Ohjelma sisältää kuvamateriaalia anatomisesta ruumiinavauksesta.

Kädet ja jalat tekevät ihmisestä ihmisen. Minkä aivot ajattelevat, sen toteuttamiseen tarvitaan käsiä. Jaloilla ihminen liikkuu paikasta toiseen, ja juuri kahdella jalalla käveleminen on vapauttanut kädet muuhun työhön.

George McGavin
George McGavin George McGavin Kuva: BBC ihmisen mekaniikka

George McGavin ja anatomian asiantuntijoiden tiimi perehtyvät ihmisen käsien ja jalkojen anatomiaan avaamalla oikean ihmisen käden ja jalan. Iho, lihakset, verisuonet, jänteet, luut paljastuvat kerros kerrokselta ja kertovat, mikä tekee ihmisen raajoista omalla tavallaan ainutlaatuiset. Vertailun vuoksi tutustutaan myös simpanssin jalkoihin, valaan eviin ja lepakon siipiin.

Ensimmäisen osan aiheena on ihmisen käsi, jossa yhdistyvät ainutlaatuisella tavalla voima ja tarkkuus. Anatomisten tutkimusten lisäksi omista käsistään kertovat muiden muassa taikurit ja kalliokiipeilijät, joiden hämmästyttävät taidot ovat osoituksia käden monipuolisuudesta.

Toisessa osassa nähdään, miten hämmästyttävä kokonaisuus on ihmisen jalka. Jalassa on 52 luuta, yhtä monta kuin koko keskivartalossa, ja yli sata lihasta. Näemme, miten jalka mahdollistaa suorituksia vauvan ensiaskelista ballerinan taituruuteen.

  • Ihmisen mekaniikka (Dissected: The Incredible Human Hand and Foot), Britannia 2014. Tuotanto BBC
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa