Hyppää pääsisältöön

Marja Hintikka: Nakupelle hämmentää

Marja Hintikka: Kiellänkö lääkärileikit?
Marja Hintikka: Kiellänkö lääkärileikit? Kuva: Jussi Nahkuri marja hintikka kolumnikuva

Tuskin mitkään omien vanhempien tai ammattilaisten kasvatusyritykset ovat jääneet mieleen samalla tavalla kuin seksuaalisuuteen liittyvät. Niille naureskellaan porukalla myös hiekkalaatikon reunalla, koska jokainen muistaa kouluajoilta ensimmäisen "ihmisen biologia" -tunnin tai sen, kun kysyi äidiltä ja isältä, mitä se nussiminen oikein tarkoittaa. Nyt kun itse vanhempana on vastuussa lapsensa seksuaalikasvatuksesta, muistot palaavat mieleen. Miten toimia niin, ettei omasta lapsesta tulisi estoista ja ahdistunutta aikuista?

Vaikka olisi kuinka sinut oman seksuaalisuutensa kanssa, lapsen kehityksen seuraaminen saattaa hämmentää. Miten toimia oikein? Pitääkö kolmevuotiasta pippelinvilauttajaa kieltää? Missä vaiheessa äidin tisseistä tulee rauhoitettua aluetta? Millä nimikkeellä sukupuolielimiä pitäisi kutsua? Voiko eskari-ikäisten lääkärileikit sallia?

Tutulle äidille oli huomautettu päiväkodissa tyttölapsen jatkuvasta unnutuksesta. Ystäväni hämmentyi, kun ei aluksi tajunnut edes, mistä puhutaan.

– Niin, oletteko keskustelleet lapsen itsetyydytyksestä mitään kotona? Lapsenne tykkää kosketella itseään kovasti muiden nähden, sanoi päiväkodin aikuinen.

Ystäväni totesi, että sillä hetkellä olisi ollu mukavaa painaa Star Trekistä tuttua siirtäjän nappia ja vaihtaa maisemaa taikavoimalla.

Olen myös seurannut vanhempien välistä keskustelua, jossa pohdittiin, miten suhtautua poikalasten pippeleillä ylpeilyyn – lähteäkö mukaan kehuihin ja ylistämään, että kylläpä onkin iso ja hieno vaiko toppuutella koko aihepiiriä?

Käsi ylös jokainen, joka tietää oikean vastauksen ja kokee 100% luontevuutta vastaavissa tilanteissa! Onnittelut ja papukaijamerkki! Luulen, että olette vähemmistössä.

Kaiken tavoitteena on myönteisen kehonkuvan rakentaminen ja terve suhtautuminen seksuaalisuuteen.

Jo pienet lapset opettelevat tuntemaan kehoaan ja kokeilevat mikä tuntuu hyvältä. Samalla opetellaan sopivaisuussääntöjä ja itsemääräämisoikeutta. Mitä toisille saa tehdä, mihin koskea, mikä on sopivaa käytöstä eri tilanteissa? Aikuisia lasten seksuaalisuus saattaa ahdistaa, koska he katsovat sitä aikuisen näkökulmasta ja yhdistävät seksuaalisuuden seksiin. On vaikea puhua asiasta lapsille, jos itsellä on epämukava olo, nolottaa pelottaa tai hävettää. Silti pitäisi, mutta miten?

Niille, joita koko termi “lapsen seksuaalikasvatus” ahdistaa liikaa on Väestöliitto kehittänyt termin “kehontunnekasvatus”. Siihen liittyy myös tunteiden käsittelyn opettelu: omien tunteiden nimeäminen ja toisten tunteiden tunnistaminen. Kaiken tavoitteena on myönteisen kehonkuvan rakentaminen ja terve suhtautuminen seksuaalisuuteen.

Lasten seksuaalisuudesta ei juuri julkisessa keskustelussa puhuta, joten murretaan tabu ja aloitetaan keskustelu Marja Hintikka Livessä. Omista solmuistaan suhteessa seksuaalisuuteen kannattaa päästä eroon, jotta niitä ei siirrä lapsilleen. Jos lapsen kehontunnekehitystä onnistuu tukemaan oikein, hän saa myönteisen minäkuvan, arvostaa kehoaan ja tietää mikä on sille hyväksi. Silloin ei tarvitse koskaan toimia ulkoisten paineiden tai miellyttämisenhalun takia.

Television suorassa lähetyksessä maanantaina 22.2. klo 21 Yle TV2:ssa ovat vieraana Somaliassa syntynyt neljän lapsen isä Abdirahim “Husu” Hussein sekä lääkäri ja 10-vuotiaan tytön äiti Emilia Vuorisalmi. Sinä voit osallistua lähetyksen tekoon vastaamalla “Nakupelle hämmentää” -kyselyyn!

Marja Hintikka live, Marjan allekirjoitus
Marja Hintikka live, Marjan allekirjoitus marja hintikka live

Rämmitkö ruuhkavuosissa? Armollinen ja syyllistämätön Marja Hintikka Liven Facebook-ryhmä rientää avuksesi - liity meihin!

Katso Marja Hintikka Liven lähetykset Yle Areenassa - nähtävissä kaikki lähetykset 1. kaudesta alkaen!

Lisää ohjelmasta

surullinen nuori nainen
surullinen nuori nainen Kuva: freeimages.com/Renáta Zaja marja hintikka live,Eve Mantu,kysely (keskinäinen toiminta)
kuvakaappaus nettivideosta
kuvakaappaus nettivideosta Kuva: Yle marja hintikka live
Poika pussaa tyttöä
Poika pussaa tyttöä Kuva: freeimages.com/Igor Tomic marja hintikka live,Eve Mantu,kysely (keskinäinen toiminta)
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live
Joulukuusi ja koristeineen.
Joulukuusi ja koristeineen. Kuva: Pixabay joulu
Kommentit

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.