Tuskin mitkään omien vanhempien tai ammattilaisten kasvatusyritykset ovat jääneet mieleen samalla tavalla kuin seksuaalisuuteen liittyvät. Niille naureskellaan porukalla myös hiekkalaatikon reunalla, koska jokainen muistaa kouluajoilta ensimmäisen "ihmisen biologia" -tunnin tai sen, kun kysyi äidiltä ja isältä, mitä se nussiminen oikein tarkoittaa. Nyt kun itse vanhempana on vastuussa lapsensa seksuaalikasvatuksesta, muistot palaavat mieleen. Miten toimia niin, ettei omasta lapsesta tulisi estoista ja ahdistunutta aikuista?
Vaikka olisi kuinka sinut oman seksuaalisuutensa kanssa, lapsen kehityksen seuraaminen saattaa hämmentää. Miten toimia oikein? Pitääkö kolmevuotiasta pippelinvilauttajaa kieltää? Missä vaiheessa äidin tisseistä tulee rauhoitettua aluetta? Millä nimikkeellä sukupuolielimiä pitäisi kutsua? Voiko eskari-ikäisten lääkärileikit sallia?
Tutulle äidille oli huomautettu päiväkodissa tyttölapsen jatkuvasta unnutuksesta. Ystäväni hämmentyi, kun ei aluksi tajunnut edes, mistä puhutaan.
– Niin, oletteko keskustelleet lapsen itsetyydytyksestä mitään kotona? Lapsenne tykkää kosketella itseään kovasti muiden nähden, sanoi päiväkodin aikuinen.
Ystäväni totesi, että sillä hetkellä olisi ollu mukavaa painaa Star Trekistä tuttua siirtäjän nappia ja vaihtaa maisemaa taikavoimalla.
Olen myös seurannut vanhempien välistä keskustelua, jossa pohdittiin, miten suhtautua poikalasten pippeleillä ylpeilyyn – lähteäkö mukaan kehuihin ja ylistämään, että kylläpä onkin iso ja hieno vaiko toppuutella koko aihepiiriä?
Käsi ylös jokainen, joka tietää oikean vastauksen ja kokee 100% luontevuutta vastaavissa tilanteissa! Onnittelut ja papukaijamerkki! Luulen, että olette vähemmistössä.
Kaiken tavoitteena on myönteisen kehonkuvan rakentaminen ja terve suhtautuminen seksuaalisuuteen.
Jo pienet lapset opettelevat tuntemaan kehoaan ja kokeilevat mikä tuntuu hyvältä. Samalla opetellaan sopivaisuussääntöjä ja itsemääräämisoikeutta. Mitä toisille saa tehdä, mihin koskea, mikä on sopivaa käytöstä eri tilanteissa? Aikuisia lasten seksuaalisuus saattaa ahdistaa, koska he katsovat sitä aikuisen näkökulmasta ja yhdistävät seksuaalisuuden seksiin. On vaikea puhua asiasta lapsille, jos itsellä on epämukava olo, nolottaa pelottaa tai hävettää. Silti pitäisi, mutta miten?
Niille, joita koko termi “lapsen seksuaalikasvatus” ahdistaa liikaa on Väestöliitto kehittänyt termin “kehontunnekasvatus”. Siihen liittyy myös tunteiden käsittelyn opettelu: omien tunteiden nimeäminen ja toisten tunteiden tunnistaminen. Kaiken tavoitteena on myönteisen kehonkuvan rakentaminen ja terve suhtautuminen seksuaalisuuteen.
Lasten seksuaalisuudesta ei juuri julkisessa keskustelussa puhuta, joten murretaan tabu ja aloitetaan keskustelu Marja Hintikka Livessä. Omista solmuistaan suhteessa seksuaalisuuteen kannattaa päästä eroon, jotta niitä ei siirrä lapsilleen. Jos lapsen kehontunnekehitystä onnistuu tukemaan oikein, hän saa myönteisen minäkuvan, arvostaa kehoaan ja tietää mikä on sille hyväksi. Silloin ei tarvitse koskaan toimia ulkoisten paineiden tai miellyttämisenhalun takia.
Television suorassa lähetyksessä maanantaina 22.2. klo 21 Yle TV2:ssa ovat vieraana Somaliassa syntynyt neljän lapsen isä Abdirahim “Husu” Hussein sekä lääkäri ja 10-vuotiaan tytön äiti Emilia Vuorisalmi. Sinä voit osallistua lähetyksen tekoon vastaamalla “Nakupelle hämmentää” -kyselyyn!
Rämmitkö ruuhkavuosissa? Armollinen ja syyllistämätön Marja Hintikka Liven Facebook-ryhmä rientää avuksesi - liity meihin!
Katso Marja Hintikka Liven lähetykset Yle Areenassa - nähtävissä kaikki lähetykset 1. kaudesta alkaen!
Lisää ohjelmasta





