Hyppää pääsisältöön

Mikä Miljoona linnunpönttöä?

Varpuset hoitavat toisiaan.
Myös varpunen voi pesiä linnunpöntössä. Varpuset hoitavat toisiaan. Kuva: Yle, Juha Laaksonen varpunen

Maaliskuun alussa käynnistyvä Miljoona linnunpönttöä -kampanja nostaa Suomen oksistoon miljoona linnunpönttöä toukokuun 2017 loppuun mennessä. Nämä miljoona pönttöä ovat erinomainen ensiapu kolopesijöiden koko ajan pahenevaan asuntopulaan. Nyt tarkistetaan vanhat pöntöt, rakennetaan uusia ja rekisteröidään ne kartalle.

Linnunpönttö on suora ja toimiva tapa auttaa lintuja. Haastamme sinut mukaan maailman suurimpiin pönttötalkoisiin! Maaliskuussa yle.fi/miljoonaponttoa -sivulle avautuu pönttörekisteröinti, eli kartta, jossa näkyy rekisteröityjen pönttöjen määrä kunnittain, pönttöjen rakennus- ja ripustusohjeet sekä paljon tietoa pönttöpesijöistä.

Miljoona linnunpönttöä -kampanjaan voi osallistua monella tavalla. Pönttöjen rekisteröinti ja rakentaminen on erinomainen asia. Pöntönripustuspaikkojen kysyminen omasta kunnasta on hienoa kansalaistoimintaa. Pönttötalkoiden järjestäminen omalla kylällä, taloyhtiössä, työpaikalla tai vaikka vanhainkodissa olisi kerta kaikkiaan ihailtavaa! Pönttöpesijätiedon jakaminen sosiaalisessa mediassa edistää myös kolopesijöiden asiaa.

Miljoona linnunpönttöä -logo
Miljoona linnunpönttöä -logo Kuva: Yle Luonto miljoona linnunpönttöä

Pönttörekisteröinti synnyttää Suomen ensimmäisen kuntakohtaisen linnunpönttökartoituksen. Samalla tulee todistetuksi suomalaisten luontorakkauden määrä ja se valtava vapaaehtoistyö, joka luonnon hyväksi tehdään. Kampanjassa ovatkin mukana Suomen suurimmat luontotoimijat: Metsähallitus, BirdLife Suomi, WWF Suomi, Luonto-Liitto, Suomen luonnonsuojeluliitto, Suomen Latu, Suomen ympäristökeskus SYKE, Suomen Partiolaiset, Luonnontieteellinen keskusmuseo Luomus, Suomen Metsästäjäliitto ja monet muut.

Miljoona linnunpönttöä tarkoittaa kymmentä miljoonaa linnunpoikasta, satoja tuhansia retkiä luontoon ja valtavasti onnittelusirkutusta sata vuotta täyttävän Suomen kunniaksi. Tervetuloa mukaan!

Kommentit
 • Kuka pöntössäni asuu?: Uuttukyyhky

  Koiraan soidinääni on kaksitavuinen ”huu-uh huu-uh…”.

  Kesykyyhkyn kokoinen uuttukyyhky on sinertäväharmaa. Rinta on viininpunertava, ja siivellä on kaksi mustaa poikkijuovaa. Koiraan soidinääni on kaksitavuinen ”huu-uh huu-uh…”.

 • Lintumaailman vähenevä "aatelisto": Käki

  Kukkuva soidinääni ”kuk-kuu, kuk-kuu”.

  Käki on naakan kokoinen mutta paljon hoikempi, haukkamaisen pitkäpyrstöinen mutta lyhytjalkainen. Selkä on siniharmaa (naaraalla joskus punaruskea), vatsa tummaraitaisen valkoinen. Piilottelevan ja varovaisen käen huomaa helpoiten koiraan kukkuvasta soidinäänestä ”kuk-kuu, kuk-kuu”.

 • Äänestä parhaat nimet viirupöllökaksosille!

  Ranuan viirupöllönpoikaset saavat nimensä sunnuntaina 21.5.

  Ranuan viirupöllönpoikaset saavat nimensä suorassa lähetyksessä sunnuntaina 21.5. Pöllönpoikasille tuli yli 500 nimipariehdotusta, joiden joukosta raati valitsi viisi suosikkiaan. Nyt te pääsette äänestämään lopullisesta valinnasta!

Uusimmat sisällöt - Miljoona linnunpönttöä