Hyppää pääsisältöön

Nosteessa-bändi Lempi: Tyypillinen fanimme on suomirockin ystävä – tai äiti

YleX:n Uuden musiikin ohjelmien musatoimittajat Anne Lainto ja Venla Kokkonen valitsevat viikoittain soittoon yhden bändin tai artistin, jolla ei vielä ole levytyssopimusta. Tällä viikolla vuorossa on suomirock-kaksikko Lempi.

Lempi

Lempi on akustinen suomirockia soittava helsinkiläisduo, jonka muodostavat Alex ja Valtteri.

Missä ja miten bändin perustamisesta sovittiin?

Alex: Tavattiin Valtterin kanssa rippileirillä, kun päädyttiin siellä huonekavereiksi. Tästä on siis hetki aikaa.

Siellä Vade soitteli mulle jotain Metallican riffejä, ajattelin, että se on aika cool tyyppi. Niistä päivistä tähän päivään saakka meillä on ollut kaikenlaisia bändivirityksiä. Lempin perustaminen oli siis aikalailla luontainen jatkumo näistä edellisistä projekteista.

Mistä bändin nimi tulee?

Valtteri: Pyöriteltiin eri vaihtoehtoja ja Lempi kolahti. Sana on kiva, koska sillä on useita merkityksiä ja mielenkiintoinen historia. Lempi on ollut Suomessa sekä miehen että naisen nimenä, joten miksei myös bändin!

Mitä keikkaa jännititte eniten?

Alex: Lempin kanssa meidän eka keikka 2015 heinäkuussa. Aina kun esittää uutta musaa ensimmäistä kertaa jännittää kun ei tiedä millaista se on tai miten yleisö ottaa sen vastaan.

Valtteri: Kaikki keikat jännittää niin pirusti!

Mitä ilman ette keikkaile?

Lempeä<3

Kuka tai ketkä ovat esikuvianne? Miksi?

Valtteri: Paljon erilaisia esikuvia, mutta suomirockissa J. Karjalainen & M.A. Numminen. Karjalainen, koska sillä on upeita sanoituksia, miellyttävä lauluääni ja paras bändi. Numminen taas osaa yllättää kuulijansa ja tehdä sekä humoristista että hämmentävän häiritsevää ja ajatuksia herättävää musaa – ja se on ainutlaatuista!

Alex: Näitä on paljon! Suomenkielisessä musiikissa tärkeitä vaikuttajia ovat olleet muun muassa Tuomari Nurmio, Ismo Alanko ja J. Karjalainen. Tuomari Nurmiolla on aina ollut mahtava meininki ja tosi oma tatsi biisien kirjottamiseen. Dumari onkin inspiroinut nimenomaan siihen, että biisien teossa saa olla välillä vähän hullu! J. Karjalainen ja Ismo Alanko nyt vaan on niin saakelin kovia tekstintekijöitä, laulajia ja soittajia. Heidän tekstejä on tullut tutkittua paljon. Myös uudempi Suomirock kolahtaa! Viime vuosien suosikkeja on ollut Olavi Uusivirta ja Jukka Nousiainen. Ja tietty Räjäyttäjät.

Millainen merkitys sanoituksilla on?

Alex: Suomenkielisessä musiikissa sanoituksilla on tosi kova painoarvo, ne ovat biisin tärkein osa. Me käytetään sanoitustyöhön todella paljon aikaa biisejä tehdessä.

Millainen on tyypillinen faninne?

Alex: Sellainen tyyppi, joka tykkää suomirockista!

Valtteri: Äiti<3

Jos biisinne soisi elokuvassa, mitä kohtauksessa tapahtuisi?

Valtteri: Sankari pelastaa neidon julman lohikäärmeen kynsistä. Ja taustalla salamoi.

Alex: Riippuu vähän biisistä. Jos siinä soisi Mitä kai kutsutaan rakkaudeksi, niin luulisin, että kyseessä olisi joku romanttinen komedia ja kohtauksessa olisi meneillään tyynysota.

Lue myös Anne Lainnon esittely Nosteessa-bändistä!