Hyppää pääsisältöön

Weekend Festivalilla virtsanneet miehet pelastivat tutkimushankkeen

Uusi tutkimus selvittää, soveltuuko festareilta kerättävä virtsa lannoitteeksi.

Weekend Festivalilla bailanneet auttoivat pissahädällään tutkimushanketta. // Kuva: YleX/Katariina Salmi

Viime kesänä monilla eri festareilla kerättiin juhlijoiden virtsaa talteen uutta tutkimusta varten. Biourea-hanke teki virtsakeräyksiä muun muassa Tammerfestissä, Weekend Festivalilla ja Puntala-Rockissa, kertoo Yle Uutiset.

Tampereen ammattikorkeakoulukoulun, Huussi ry:n ja Suomen ympäristökeskuksen hankkeen on tarkoitus selvittää, voiko festarikansan pissaa käyttää lannoitteena.

- Isoimmat määrät saimme Weekend-festareilta. Sieltä miesten pisoaareista saadut virtsaerät oikeastaan pelastivat meidän tutkimuksemme, projektipäällikkö Eeva-Liisa Viskari kertoo.

Virtsat kerätiin Keko-projektissa kehitetyillä, siirrettävillä festarivessoilla, joita kokeiltiin ensimmäisen kerran jo kesällä 2014.

Virtsa sopii lannoitteeksi

Nyt tutkimushanke on siinä vaiheessa, että virtsaerät on tutkittu. Virtsasta ei löytynyt sellaisia bakteereja, ettei sitä voisi käyttää lannoitteena. Esimerkiksi salmonellaa ei virtsassa ollut.

Myös lääkeaineet olivat yksi tutkimuksen huolenaiheista. Kerätystä virtsasta löytyi lääkeainejäämiä, kuten tulehduskipulääkkeitä, antibiootteja ja masennuslääkkeitä.

- Alkoholia ei tutkittu, sillä sehän hajoaa muutenkin maksassa. Näytteissä näkyi kofeiinia, se lasketaan lääkeaineeksi. Sitä oli aika paljon, Viskari kertoo.

Tutkijoiden mukaan lääkejäämät eivät kuitenkaan todennäköisesti vaikuta viljakasveihin. Tutkittua tietoa lääkeaineiden kulkeutumisesta ja hajoamisesta maassa ei ole vielä tarpeeksi, joten lisätutkimuksia tarvitaan vielä.

Festarivirtsaa pelloille

Seuraavaksi Biourea-tutkimus jatkuu viljelykokeilla. Silloin saadaan lisää tietoa siitä, miten virtsa soveltuu lannoitteeksi. Ensi kesänä viljelykokeita tehdään kahden sopimusviljelijän tilalla Kangasalla ja Iittalassa.

- Virtsaa kokeillaan ohran viljelyssä. Lannoite levitetään pienille koealoille, ja samalla alueella on myös verrokkikohteet, Eeva-Liisa Viskari kertoo.

Lue lisää aiheesta Yle Uutisten verkkosivuilta.

Lue myös:

Festarivessasta voi löytyä mitä vain – esimerkiksi 7 käsilaukkua

Tässä ovat Weekend Festivalin uudet kiinnitykset: Suomen suurin artistibudjetti

Palaa hurmoksellisiin Weekend Festival -tunnelmiin tämän videon avulla – bongaatko itsesi?