Hyppää pääsisältöön

Yle vastaa: Ylen toimittajat eivät kiroile

Kuva jota käytetään kuvituksena vastineiden yhteydessä
Kuva jota käytetään kuvituksena vastineiden yhteydessä Yle,yle vastaa

Julkaisemme Ylestä lähetettyjä kirjoituksia, vastineita ja oikaisuja. Tämä vastine julkaistiin Helsingin Sanomissa 14.2.2016

Keskustelua kiroilusta Ylen radio- ja tv-ohjelmissa käydään säännöllisesti. Viimeksi asiaan puuttui tapakouluttaja Kaarina Suonperä (HS Mielipide 10.2.).

Lähtökohta on selkeä: Ylen toimittajat eivät kiroile ohjelmissa. Ohjelmat ja niiden yleisöt ovat kuitenkin erilaisia. Jokaisen ohjelman kohdalla on erikseen arvioitava, millaista kieltä esiintyjät, vieraat tai vaikkapa elokuvan roolihenkilöt käyttävät.

Lastenohjelmia lukuun ottamatta Ylen kanavilla saattaa välillä kuulla kirosanan. Voimasanoja voi esiintyä vaikkapa dokumenttiohjelmissa. Kiroilu on ollut ja näyttää vastedeskin olevan monelle suomalaiselle arkipäivää ja tapa höystää puhetta. Myös tuo, jonkun mielestä rujo Suomi, on voitava rehellisesti kuvata sellaisena kuin se on, kirosanoineen päivineen.

Fiktiivisissä sisällöissä, esimerkiksi elokuvissa, kirosanojen käyttökielto on vieras ajatus. Tapa puhua kertoo roolihenkilöstä jotain oleellista. Luovan työn tekijälle kuuluu mahdollisuus kuvitella myös sellaisia hahmoja, jotka kiroilevat puhuessaan. Väinö Linnan Tuntematon sotilas on tästä ehkä perinteisin esimerkki.

Rap-musiikissa tai vaikkapa viihdeohjelmissa voimasanoja käytetään kielen värittäjinä tai alleviivaamaan tiettyä alakulttuurin piirrettä.

Myös haastatteluissa voi esiintyä ihmisiä, jotka höystävät puhetta voimasanoilla. Koskaan kiroilu ei kuitenkaan saa muuttua toisen ihmisen tai ihmisryhmän loukkaamiseksi. Vihapuheen suhteen Ylellä on nollatoleranssi.

Kotimaisten, ilmaisurikkaiden kielten vaaliminen on osa Ylen perustehtävää. Kiroilua emme voi kokonaan kitkeä Ylenkään kanavilta, koska suomalaiset kiroilevat. Mutta toimittajamme on ohjeistettu niin, että he eivät työssään kiroile. Se on huonoa käytöstä eikä ole Ylen arvojen mukaista.

Reija Hyvärinen
viestintäjohtaja, Yle