Hyppää pääsisältöön

Ylen vuosi 2015: Eduskuntavaalit, Sibelius-juhlaa ja lisää alueellisia sisältöjä

Radion sinfoniaorkesteri soittaa Sibeliuksen musiikkia juhlakonsertissa
Radion sinfoniaorkesteri soittaa Sibeliuksen musiikkia juhlakonsertissa Kuva: Yle Kuvapalvelu Radion sinfoniaorkesteri,Sibelius 150

Vuoden suurimpiin panostuksiin kuuluivat eduskuntavaalit, Sibeliuksen 150-vuotisjuhlan ohjelmisto sekä vahva kotimainen draama.

Alueelliset uutiset saivat lisää tilaa sekä radiossa että tv:ssä. Yle tarjosi tietoa, sivistystä, oivalluksia ja elämyksiä vuoden aikana radiossa kaikkiaan noin 100 000 tuntia ja tv:ssä lähes 20 000 tuntia. Yle Areenan käyttö lisääntyi merkittävästi, käynnistyksiä oli vuoden aikana noin 30 miljoonaa kuukaudessa.

Poimintoja vuoden 2015 sisällöistä:

  • Laajassa eduskuntavaali-ohjelmistossa Yle haastatteli lähes kaikki eduskuntavaaliehdokkaat suomeksi ja ruotsiksi Vaalikonetta varten ja julkaisi videot Vaaligalleriassa. Yle Sápmi julkaisi saamelaiskäräjien vaalien alla Yle Areenassa Saamen vaaligallerian.
  • Sibeliuksen 150-vuotisjuhla konsertteineen ja dokumentteineen näkyi ja kuului tarjonnassa. RSO teki Sibelius-kiertueen Japaniin.
  • Uusista avauksista merkittävimpiä olivat Marja Hintikka Live – joka pureutui tiukasti ja viihdyttävästi lapsiperheiden arkeen – sekä ajankohtaiseen pakolaiskysymykseen paneutunut Menolippu Eurooppaan.
  • Urheilu välitti muun muassa yleisurheilun MM-kisat Pekingistä ja nuorten jääkiekon MM-kisat Helsingistä.
  • Yle aloitti alueelliset tv-uutiset Lapissa ja Pirkanmaalla sekä pidensi alueellisten ohjelmien lähetysaikaa Yle Radio Suomessa.
  • Uutena palveluna Yle julkisti nuorille suunnatun kansalaismedia Yle Folkin.
  • Vahvaa kotimaista draamaa toivat ruutuihin muun muassa rikossarja Koukussa sekä Punainen kolmio.

Verkkosisältöjen tavoittavuus yhä kasvussa

Yle tavoitti päivittäin keskimäärin lähes kolme miljoonaa suomalaista television kautta, noin kaksi miljoonaa radiokanavillaan ja reilun miljoona suomalaista verkossa.

Radion ja tv:n tavoittavuus on pysynyt kutakuinkin ennallaan, sen sijaan verkkosisältöjen tavoittavuus on noussut kaikkiaan 16 prosenttia. Ruotsinkielisten sisältöjen käyttö verkossa on kasvanut peräti 45 prosenttia.

Suomalaisista 76 prosenttia pitää Ylen palveluja tai vähintään yhtä niistä kiinnostavana.

Yle TV1 oli edelleen katsotuin tv-kanava ja Yle Radio Suomi kuunnelluin radiokanava. Yle Areena oli Taloustutkimuksen mittauksessa jälleen arvostetuin kotimainen verkkobrändi.

Katsotuimpia ohjelmia televisiossa olivat Itsenäisyyspäivän juhlavastaanotto ja Eduskuntavaalit, jotka kumpikin keräsivät miljoonayleisöt.

Yle digitalisoituvan median edistäjänä

Ylen hallitus hyväksyi marraskuun 2015 lopussa uuden Suomalaisten keskellä -strategian, joka ennakoi radion ja television rajua muutosta lähivuosina. Se painottaa Ylen tehtävinä journalismia ja kulttuuria sekä oppimista ja urheilua.

Esimerkki monialaisesta uudenlaisesta yhteistyöstä on Mediapolis Tampereella. Ylen aloitteesta siitä on muutamassa vuodessa kasvanut 30 organisaation ja noin 2 000 henkilön tarinankerronnan ja digitaalisen median keskus ja verkosto Pirkanmaalla.

Talous pysyi tasapainossa

Ylen liikevaihto oli yhteensä 467,8 miljoonaa euroa. Ylen tuotot olivat yhteensä 472,0 miljoonaa euroa, joka on 3,5 miljoonaa euroa vähemmän kuin edellisenä vuonna. Yle-veron osuus kokonaistuotoista oli 97,8 prosenttia eli 461,8 miljoonaa euroa.

Yhtiön kulut ja poistot olivat yhteensä 468,5 miljoonaa euroa, joka on 11,5 miljoonaa euroa vähemmän kuin edellisenä vuonna. Suurin kuluerä olivat henkilöstökulut 233,3 miljoonaa euroa. Esityskorvaukset olivat 74,2 miljoonaa euroa. Yle kirjasi kotimaisten ohjelmien esitysoikeuskuluja 24,5 miljoonaa euroa ja maksoi sen lisäksi musiikin esityskorvauksia ja muita ohjelmien oikeusmaksuja yhteensä 31,7 miljoonaa euroa.

Tilikauden voitto oli 1,3 miljoonaa euroa. Hallintoneuvoston linjausten mukaisesti yhtiön tulos voi suurten urheilu- ja muiden tapahtumien vuoksi vaihdella 5:n ja -5:n miljoonan euron välillä.

Kaikissa työsuhteissa kertyi henkilötyövuosia yhteensä 3 555, mikä on 140 vähemmän kuin edellisenä vuonna.

Hallitus hyväksyi yhtiön tilinpäätöksen ja CG-raportin kokouksessaan 17.2.2016. Yleisradion hallintoneuvosto käsittelee tilinpäätöstä kokouksessaan 8.3.2016. Hallintoneuvosto antaa huhtikuussa kertomuksen eduskunnalle yhtiön toiminnasta vuodelta 2015.

Lisätietoja:

Toimitusjohtaja Lauri Kivinen, p. 09 1480 5003
Hallituksen puheenjohtaja Thomas Wilhelmsson, p. 050 301 9305

Linkit:

Ylen tilinpäätös 2015 (pdf), tilintarkastuskertomus (pdf)
CG-raportti eli selvitys hallinto- ja ohjausjärjestelmästä 2015 (pdf)

18.2. lisätty: Yle Areenan käynnistyksiä oli 30 miljoonaa kuukaudessa, hallitus hyväksyi kokouksessaan tilinpäätöksen ja CG-raportin, linkit tilintarkastuskertomukseen ja CG-raporttiin