Hyppää pääsisältöön

Biisinkirjoittaja, eikö levy-yhtiön ovi aukea? Kokosimme ammattilaisten vinkit: name-droppaile ja ole hyvä tyyppi

Uusia hitintekijöitä pyrkii musiikkialalle yhä enemmän. Nuorten lahjakkuuksien joukossa on lähes yhtä paljon miehiä ja naisia. Kaikilla heillä on sama unelma: oma kappale hittilistalle.

Musa-ammattilaiset Lassi Kurki ja Olli Halonen kertovat, miten levy-yhtiötä kannattaa lähestyä.

Musiikkimaailma on muuttunut suoratoistopalvelujen myötä erittäin nopeasti. Nuoret kuuntelevat Spotifyn TOP50-listaa, joka määrittelee, mikä on valtavirrassa nyt in. Jos haluaa menestyä isosti, listalle on syytä saada oma kappale. Hittivetoisuus on tehnyt biisinkirjoittajista entistä tärkeämpiä. Siksi moni nuori haluaa alalle.

Tänä keväänä Teoston, Suomen Musiikkikustantajien ja Music Finlandin järjestämällä Top 20 - Future Hitmakers -intensiivikurssilla levy- ja kustannusyhtiöiden edustajat mentoroivat uusia tekijöitä.

Tahdotko saada nimesi seuraavan kesähitin tekijätietoihin? Lue alta musiikkialan ammattisalaisuudet. 

Warner Musicin A&R eli vastaava tuottaja Lasse Kurjen opit uusille biisinkirjoittajille:

1. Name-droppaile

Koskaan ei voi tietää, kuka tuntee kenet. Siksi jokainen kontaktit kannattaa hyödyntää.

- Kaikki mahdolliset suhteet kannattaa aina mainita, kun ottaa yhteyttä levy-yhtiöön tai kustantamoon. Musiikkialalla name-droppailusta on vain hyötyä. Mainitse myös, jos olet edes kerran työskennellyt jonkun tunnetun tekijän kanssa. Soita demoja myös kavereille ja kysy heidän mielipidettään.

2. Suunnittele hyvin

Samaistuttava tarina, tarttuva kertosäe, hyvä melodia ja mieleenjäävä nimi ovat usein hittibiisien yhteispiirteitä.

- Kappaleen konsepti on hyvä olla ensimmäisenä valmiina. Kaikilla on joskus ollut sellainen "Että mitähän vittua" -hetki. Ajattele, mitä haluat biisillä sanoa ja mieti nimeä jo alkuvaiheessa. Panosta tekstiin erityisesti suomenkielisessä musiikissa. Englanniksi on helpompi laittaa mukaan täytesanoja.

3. Tuo sessioon hyvä energia

On myös tärkeää olla kiva työkaveri.

- Kaikki menestyvät kotimaiset biisinkirjoittajat ovat hyviä ja hauskoja tyyppejä. Heidät kutsutaan mielellään aina uudelleen biisileireille ja co-write-sessioihin myös luonteensa takia.

4. Ole fani

Hittien kirjoittaminen on oma genrensä. Tekijän ei pidä vähätellä valtavirtamusiikin kaupallisuutta, vaan rakastaa sitä.

- Tutustu artistin tuotantoon ja mieti, mitä hän voisi tehdä seuraavaksi. Jos haluaa tehdä hyviä pophittejä, pitää rakastaa kaupallista musiikkia sydämensä pohjasta. Todella harvoin kukaan menestyy kaikki on paskaa -asenteella. Tämä bisnes on yllättävän luovaa.

5. Seuraa aktiivisesti Spotifyn TOP50-listaa ja pyri sinne

Spotifyn TOP50-listasta on tullut tärkeä työkalu, koska sen hyöty on nykyään niin konkreettinen artistille.

- Olen huolissani siitä, että ala menisi vain siihen, että ainoastaan shokeeraavilla kainalopieruilla tai hassuttelubiiseillä voi pärjätä. Olisi kauheaa, jos musan kuunteleminen menisi samanlaiseksi kuin nettiuutisten kuluttaminen eli mentäisiin klikkiotsikoiden perässä.

Olli Halonen työskentelee pääosin musiikkiviennin parissa muun muassa Isac Elliotin ja Veniorin kanssa.

Muusikko ja Sony Musicin A&R Olli Halosen vinkit uusille biisinkirjoittajille:

6. Hyödynnä somea

Mielenkiintoista tässä ajassa on myös se, että kaikilla on käytössä samat some-luvut, joita voi aktiivisesti seurata.

- Kokeile kappaleen toimivuutta Youtuben tai Soundcloudin avulla. Kuuntelulukuja on helpompaa seurata nyt kuin koskaan. Hyvillä striimiluvuilla kiinnittää helpoiten huomion. Samat näyteikkunat ovat käytössä kaikilla. Sisältö ratkaisee. Mahdollisuudet ovat paljon paremmat kuin esimerkiksi 15 vuotta sitten.

7. Valitse voittaja

Kun lähestyt levy-yhtiötä tai kustantamoa ensimmäistä kertaa demolla, valitse ainoastaan yksi hyvä työnäyte ja lähetä linkki siihen sähköpostilla.

- Tiedostot vain tukkivat mailit. Lisäksi kiireiset ihmiset eivät tule kuitenkaan kuuntelemaan koko tuotantoasi läpi. On oma etusi, että levy-yhtiön edustaja kuulee parhaan kappaleesi.

8. Korosta omaa tyyliäsi 

Kun saat tilauksen, päästä luovuutesi valloilleen.

- Tarjoa aina sen hetken parasta biisiäsi kiinnittämättä liikaa huomiota levy-yhtiön tai kustantajan antamaan tilaukseen. Jokaisen kirjoittajan tyyli on erilainen.

9. Vienti vetää

Myös ulkomaille on aivan mahdollista tähdätä kotimaasta käsin.

- Vienti nostaa taas päätään pitkän tauon jälkeen myös Suomessa. Tähän ovat vaikuttaneet muun muassa se, että brittien ja jenkkien suhtautuminen muihin maihin on muuttunut striimauksen myötä.

Lue myös:

Suomen äänitemyynti on kasvussa suoratoistopalveluiden ansiosta

Kotimaiset huipputuottajat ennustavat: Tältä kuulostaa vuosi 2016

Päiväkirjamaisuutta ja urbaania soundia – uusi naisartistien buumi valtasi soittolistat