Hyppää pääsisältöön

Jakso 1 - Saku katoaa

Toimittaja Leena Häkkinen maisemassa
Toimittaja Leena Häkkinen maisemassa podcast,kadonnut-podcast


Tilaa podcast Lataa jakso

Saku Inomaa nousee lauantaina 16. toukokuuta 2015 puolen päivän jälkeen linja-autoon kohti Helsinkiä. Parin tunnin paluumatka mökiltä on taittunut monesti samaa reittiä. Tällä kertaa tapahtuu jotain odottamatonta. Saku nousee yllättäen bussista kesken matkan. Hän jää Tervakosken liittymän pysäkille, keskelle moottoritietä. Sitten Saku katoaa.

Kadonnut-podcastin ensimmäisessä jaksossa toimittaja Leena Häkkinen alkaa tutkia Sakun ja muiden kadonneiden tapauksia. Heti tässä jaksossa vierailemme katoamispaikalla, käymme etsinnöissä ja kohtaamme katoamistapausten tutkinnanjohtajan. Leenan tielle nousee myös esteitä. Kuka edes saa puhua kadonneista? Entä mitä sanovat kadonneen läheiset?

Bussipysäkki Tervakosken liittymässä
Saku nousi bussista Tervakosken liittymän pysäkillä. Bussipysäkki Tervakosken liittymässä tervakoski

Keskusrikospoliisin keräämien tilastojen mukaan Suomessa tehdään joka vuosi yli tuhat katoamisilmoitusta. Suurin osa näistä paikallispoliisin tutkintaan tulevista tapauksista ratkeaa muutamassa päivässä, mutta kuitenkin 15-20 kadonnutta jää löytymättä vuosittain. Yhteensä 1980-luvulta lähtien tilastoissa on n. 400 kadonneeksi jäänyttä.

Katoamiselle on erilaisia selityksiä. Vain pariin kolmeen tapaukseen vuosittain liittyy henkirikos. Muut katoavat joko onnettomuuden seurauksena tai omasta tahdostaan. Mitä tarkoittaa ihmisen oikeus kadota? Onko sellaista olemassa?

Tutkinnankohtaja Teemu Kruskopf
Tutkinnankohtaja Teemu Kruskopf poliisi
Voiko olla kyseessä onnettomuus, joku tapaturma, voiko siinä olla kyseessä rikos, omaehtoinen katoaminen. Mitä on tapahtunut?― Komisario Teemu Kruskopf, Helsingin poliisilaitos, Vakavat henkilöön kohdistuvat rikokset -osasto

Kadonnut-sarja sai alkunsa Nela Utkinan katoamisesta. Kun nuori nainen 9.9.2015 lähti Nuuksioon ja katosi, hänen tapauksestaan tuli valtava mediailmiö kahdeksan viikon ja yli 180:n artikkelin ajaksi. Toimittaja Leena Häkkinen kiinnostui miksi, ja lähti jäljittämään kadonneita ja ihmisiä katoamisen ympäriltä. Kadonnut on podcast tästä tutkimuksesta. Sarjan aikana etenemme lähemmäs kadonneita, kohtaamme läheisiä, joiden elämän katoaminen on mullistanut ja kuulemme, miltä tuntuu itse kadota.

Seuraavassa jaksossa Leena pääsee askeleen lähemmäs Sakua ja tarttuu kadonneisiin mediailmiönä. Miltä tuntuu kadonneen läheisenä, kun oma elämä joutuu someraivon kohteeksi? Entä kuinka on mahdollista kadota keskellä päivää Helsingin keskustassa?

 • Jakso 8 - Elämän ja kuoleman kysymys

  Elämä jatkuu, vaikka kadonnutta ei löydy.

  Jakso 8 Mitä tapahtuu, jos kadonnutta henkilöä ei koskaan löydetä? Milloin ja millä tavoin läheiset voivat jatkaa elämäänsä? Leena kohtaa naisen, joka eli kymmenen vuotta vainajan puolisona. Jakso on podcastin kahdeksas ja toistaiseksi viimeinen osa.

 • Jakso 7 - Loputon matka

  Hätää pakenevan lapsen matka on pitkä ja vaarallinen.

  Jakso 7 Euroopassa katoaa tuhansia pakolaislapsia vuodessa. Matka mantereen halki vaatii kalliin hinnan jokaiselta sen tekevältä. Leena tapaa nuoren naisen ja murrosikäisen pojan, jotka selvisivät Suomeen asti, aivan yksin.

 • Jakso 6 - Pääsen täältä takaisin

  Yhden ihmisen kohtaaminen teki kadonneen Sonjan näkyväksi.

  Jakso 6 Sonjan tie eheytymiseen alkoi, kun yksi ihminen näki hänet kunnolla. Kun oma todellisuus järkkyy, rinnalla kulkeva läheinen auttaa löytämään tien takaisin. Leena tapaa Sonjan avomiehen Laurin, joka kertoo millaista on rakkaus monipersoonaisen kumppanina.

 • Jakso 5 - Sonja katoaa itseltään

  Sonja on nuori nainen, joka katoaa joskus itseltään.

  Jakso 5 Nuori nainen häviää välillä ulkomaille omaistensa tavoittamattomiin. Toinen havahtuu vieraalta mantereelta tietämättä miten on sinne päätynyt. Voiko kuka tahansa kadota keskellä arkea jopa omalta itseltään? Leena alkaa tutkia dissosiatiivista pakkovaellusta ja löytää Sonjan, joka tietää miltä tuntuu kadota.