Hyppää pääsisältöön

Keskiajan musiikki - hyvä harrastus

Keskiaikaista musiikkia on mukava kuunnella ja vähintään yhtä mukava soittaa. Se on pohjimmiltaan yksinkertaista ja saa kuulostaa arkaaisen karulta, mutta tilaa on rytmiselle svengille, improvisaatiolle ja omalle luovuudelle kursorisen nuottikuvan toteuttamisessa. Oikeastaan keskiaikainen musiikki on klassisen musiikin harrastajien vastine bändisoitolle. Tämä kuuluu jyväskyläläisen Fiamma Nova -yhtyeen uudella levyllä.

Fiamma Nova
Fiamma Nova Uudet levyt

Fiamma Novan viiden soittajan juuret ovat Jyväskylän yliopiston musiikkitieteen laitoksella - professori puhaltaa huiluja, lehtori näppäilee harppua, valmistuneet opiskelijat laulavat ja rahisuttavat fiideliä. Kyse on musiikin ammattilaisista, jotka eivät kuitenkaan soita ja laula huipputasolla ammatikseen. Tämä kuuluu rytmisissä kappaleissa svengin laimeutena ja moniäänisissä lauluissa äänenkäytön epävarmuutena. Sovitusten äänikuva on kuitenkin ammattimaisen hallittu, vaikkakaan ei kekseliäs. Etenkin harpun ja oud-luutun soinnit luovat tunnelmaa, ja perkussioita käytetään hyvällä maulla.

Levyn ohjelmisto on rakennettu keskiaikaisen musiikin peruslähteistä, eikä levy muutenkaan tuo mitään uutta keskiaikaisen musiikin esittämiseen Suomessa - esitysten laatu jää kauas maamme huipusta, Olifant-yhtyeestä. Harrastelijamaisuudesta kielii sekin, että levytiedoista on unohdettu raidat ja kestot. Toisaalta levy tavallaan rohkaisee taidemusiikin osaajia harrastamaan tätä bändisoiton muotoa, joka nykyään on melko helposti lähestyttävissä.

"O virgo!", keskiaikaista musiikkia. Codex las Huelgas; Llibre Vermell; Hildegard Bingeniläinen ym. - Fiamma Nova.

Kuuntele Uudet levyt 19.2.2016, toimittajana Kare Eskola.

 • Nancy Dalbergin jousikvartetot hönkivät virkistävästi

  Nancy Dalbergin jousikvartetot hönkivät virkistävästi

  Nordic String Quartet (Heiðrun Petersen ja Mads Haugsted Hansen, viulu, Daniel Eklund, alttoviulu, Lea Emilie Brøndal, sello) lyö pöytään kuluvan vuoden toisen julkaisunsa. Alkuvuodesta se vakuutti Pelle Gudmundsen-Holmgreenin kvartettosarjassa moni-ilmeisellä ja vivahteikkaalla soitollaan.

 • Tunnelmointia ja ikiaikaisuuksien viivähdyksiä

  Tunnelmointia ja ikiaikaisuuksien viivähdyksiä

  Viulisti Pauline Kim Harris sekä taiteiden rajapinnoilla äänistöä luova Spencer Topel yhdistävät yhteisprojektissaan renessanssi- ja barokinajan sävelistöä elektronisiin äänimaisemiin. Yhteissoivuus matkaa ambientin ääniuniversumissa verkkaisesti ja vakaasti kohti tavoittamatonta. Äänite rakentuu kahden teoksen ympärille.

 • Neave Trio jatkaa vahvaa julkaisusarjaansa

  Neave Trio jatkaa vahvaa julkaisusarjaansa

  Vuosikymmenen alussa perustettu yhdysvaltalainen Neave Trio (Anna Williams, viulu, Mikhail Veselov, sello ja Eri Nakamura, piano) esittelee uudella julkaisullaan konserttimaisen kokonaisuuden.

 • Luontevia elektroakustisia liitoksia

  Luontevia elektroakustisia liitoksia

  Maija Hynninen (s. 1977) siirtyy teoksissaan synteettisen ja akustisen äänen välillä samalla niiden rajapintoja, yhteyksiä ja yhdistelmiä tunnustellen. Nyt julkaistut neljä teosta muodostavat läpileikkauksen Hynnisen 2010-luvun elektroakustisesta tuotannosta. Kaikissa teoksissa akustiset elementit limittyvät Hynnisen itsensä toteuttamaan elektroniseen äänistöön.