Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Laihdutuspalveluissa isot hintaerot: Painonpudotuksen hinta jopa 300 e/kg

Kollaasi laihdutusaiheisista otsikoista, grafiikka
Kollaasi laihdutusaiheisista otsikoista, grafiikka Kuva: YLE Kuningaskuluttaja (Tv),laihdutus,laihdutusvalmisteet

Laihdutuksen avuksi tarjotaan monenlaisia eri tuotteita, joiden vertailu on haastavaa. Kuinka paljon rahaa näihin palveluihin kannattaa kilojen karistamiseksi panostaa? Ja paljonko hintaa jää yhdelle pudotetulle kilolle? Vaikka palveluita markkinoidaan laihtumisella, ei asiakkaalle yleensä uskalleta luvata mitään.

Kuningaskuluttaja kysyi verkkosivuillaan tammikuussa 2016 kuinka paljon rahaa laihduttajat aikoivat käyttää painonpudotukseen vuoden aikana. Kyselyyn vastasi 170 ihmistä. Heistä melkein puolet aikoi käyttää maksullisia palveluita tai tuotteita laihduttamiseen kuluvan vuoden aikana. Rahaa he arvioivat käyttävänsä muutamista kympeistä jopa tuhansiin euroihin. Kyselyyn vastanneilla näihin tuotteisiin kului enimmillään jopa tuhansia euroja vuodessa.

Harva palvelu edes tilastoi asiakkaidensa tuloksia.

Laihtumisella markkinoidaan niin erilaisia palveluita, että hintavertailujen tekeminen voi kuitenkin olla vaikeaa. Ei ole yllätys, että monenkirjavat palvelut eivät ilmoita hintaa pudotetuille kiloille. Hieman yllättävää on kuitenkin se, että harva palvelu edes tilastoi asiakkaidensa tuloksia laihdutuspyrkimyksissä. Kysyimme tunnetuilta painonpudotuksella markkinoivilta yrityksiltä, miten paljon kiloja heidän tuotteellaan häviää ja paljonko rahaa kuluu.

Pussikuurilla säästää ruokarahat, mutta kilot voivat tulla takaisin

Halvimmalla pääsee niin kutsutuilla pussikuureilla, joilla päivittäinen kalorimäärä lasketaan aterian korvikkeiden avulla todella alhaiseksi. Viikossa pussikeitoille, patukoille ja muille ateriankorvikkeille kertyy jopa vähemmän hintaa kuin tavalliselle ruualle.

Pihille pussikeittokuurit saattavatkin äkkiseltään kuulostaa huippudiililtä. Laihdut ja säästät rahaa!

Ateriankorvikkeita myyvistä yrityksistä Easy Dietilla ja Cambridgella oli tarjota myös tilastoituja tuloksia laihtumislupausten lisäksi. Nutriletilla ei ollut antaa laihdutustuloksia vertailuun.

Kuningaskuluttaja laski pussikuureille kilohinnat yritysten antamien laihdutustulosten pohjalta. Cambridge-ohjelman kilohintaan sisältyy yrityksen kouluttama valmentaja, joka opettaa laihduttajalle tuotteiden käytön ja on tukena laihdutuksessa.

Laihdutustuotteiden kilohinnat
Ateriankorvikkeita syödessä säästää tavalliseen ruokaan käytetyt rahat. Laihdutustuotteiden kilohinnat Kuva: Yle laihdutus

Pussikuurien lupaamassa nopeassa painonpudotuksessa on kuitenkin myös ongelmansa. Ravinto- ja laihdutusasiantuntija Patrik Borgin mukaan laihdutuksen kanssa kannattaa olla kärsivällinen. Suurin työ on edessä vasta laihtumisen jälkeen.

Suurin työ on edessä vasta laihtumisen jälkeen.

– Kaikkea voi kokeilla, mutta kyllä tutkimukset näyttää, että tulokset ovat aika heikkoja. Motivaatio ei ehkä riitä laihdutuksen jälkeen, kun ajatellaan, että hei mä laihduin jo. Miksi tehdä enää mitään? Pidetään vaan peukkua, että se säilyy. Sitten siellä on jaksamisen, nälänhallinan ja ihan hormonaalisellakin puolella ongelmia, jotka vaikeuttaa sitä painon pysymistä.

Patrik Borg kahvilassa
Patrik Borg Patrik Borg kahvilassa Kuva: Yle Patrik Borg

Patrik Borg on toiminut tutkijana mm. UKK-instituutissa ja julkaissut useampia kirjoja painonhallinnasta. Koulutukseltaan hän on elintarviketieteiden maisteri.

Personal trainereiden ja verkkovalmennusten kanssa saa olla tarkkana siitä, mihin rahansa pistää

Kuningaskuluttajan kyselyssä kaikista suurimmat rahat vastaajat olivat satsanneet personal trainerin palkkaamiseen. Henkilökohtaiseen kunto-ohjaajaan voi kulua jopa satoja euroja kuukaudessa. Kuntosaliketjuilta löytyy myös erityisesti painonpudotukseen tarkoitettuja personal trainer -palveluita.

Näissäkin palveluissa voi säästää osallistumalla esimerkiksi valmentajan jakavaan ryhmään. Osa yrityksistä tarjoaa myös verkkovalmennuksia, joissa valmentajia ei välttämättä tavata kasvokkain kertaakaan. Ravinto- ja liikuntaohjaus tapahtuu tällöin täysin verkossa esimerkiksi erilaisten ohjevideoiden ja keskustelukanavien avulla.

Vaikka näitä palveluita markkinoidaan selvästi laihtumisella, ei asiakkaalle uskalleta luvata mitään. Laihdutuspalveluita tarjoavista kuntosaliketjuista ja verkkovalmennuksista vain FitFarmilla oli tarjota tilastoja pudotetuista kiloista. Forever, Sats Elixia ja 24 Fitness Online antoivat vain arvioita siitä, minkälaiseen painonpudotukseen tuotteilla pyritään. Yleensä mentiin noin puolen kilon viikkovauhtia. Näillä tiedoilla laskimme arvion kilohinnoista ja haarukka oli todella suuri: 60–320 euroa per kilo.

Erilaisten laihdutuspalveluiden hintoja
Monikaan yritys ei tilastoi tai selvitä palvelujensa tuloksia Erilaisten laihdutuspalveluiden hintoja Kuva: Yle laihdutus

Personal trainer ei ammattinimikkeenä ole millään tavalla suojattu, joten periaatteessa kuka tahansa voi käyttää titteliä. Suurista kuntosaliketjuista kerrotaan kuitenkin, että heidän personal trainereillaan on lyhyemmän personal trainer -koulutuksen lisäksi aina myös joku alalle soveltuva pohjakoulutus. Personal trainerin valinnassa kannattaa kuitenkin olla tarkkana.

Vinkit personal trainerin valintaan

 • Selvitä millainen koulutus personal trainerilla on. Liikunnanohjaajan koulutus on personal trainereilla yleinen, mutta mitään pakollista koulutusta ammattinimikkeen käyttäminen ei vaadi.
 • Kysele valmentajan aiemmista asiakkaista. Onko hän työskennellyt painonhallintaa toivovien asiakkaiden kanssa?
 • Käy testitunnilla kokeilemassa, tuntuuko valmentaja itselle sopivalta. Personal trainerin kanssa myös henkilökemioilla on merkitystä.

Vinkit antoi Forever-kuntoklubin Töölön pisteen personal trainer -vastaava Matti Tuominen.

Myös kuluttajan pitäisi vaatia parempaa

Valitettava totuus on, että laihtuminen on hyvin hankalaa. Helsingin yliopiston tekemässä tutkimuksessa painoonsa tyytymättömät nuoret aikuiset painoivat kymmenen vuotta myöhemmin vielä enemmän kuin tutkimuksen alkaessa. Tutkija Ulla Kärkkäisen mukaan tyytymättömyys omaan painoon lisää laihduttamista ja laihduttaminen puolestaan altistaa lihomiselle pitkällä aikavälillä.

Onko palvelu hintansa arvoinen, jos kilot palaavat aina takaisin?

Patrik Borgin mielestä markkinoilla on tällä hetkellä hyvin vähän toimivia laihdutuspalveluita. Syy ei ole kuitenkaan yksistään palveluita tarjoavissa firmoissa. Borgin mukaan kuluttajat haluavat selkeitä ohjeita ja nopeita tuloksia ja tähän kysyntään alalla toimivat firmat vastaavaat. Nykysuositusten mukaan painoa pitäisi kuitenkin pudottaa hyvin rauhallisella tahdilla.

Tärkeää olisi myös katsoa, mitä löytyy laihduttajan pään sisältä ja selvittää, minkä vuoksi painonhallinnassa on ongelmia. Pelkät ravinto- ja liikuntaohjeet eivät tähän riitä. Kuluttajan kannattaisi myös pohtia, onko palvelu todella hintansa arvoinen, jos kilot palaavat aina takaisin.

Osassa laihdutuspalveluita myyvistä yrityksistä ollaankin jo herätty katsomaan laihtumista entistä kokonaisvaltaisemmin. Joissakin palveluissa on esimerkiksi mahdollista saada apua unen kanssa tai ostaa tapaamisia erillisen mentaalivalmentajan kanssa.

Asiakas ei voi juuri valittaa takaisin tulevista kiloista.

Jos laihdutukseen on päättänyt käyttää rahaa, kannattaa palvelun valinnan kanssa olla kuitenkin tarkkana. Laihdutuksen epäonnistuessa on laihduttaja kuluttajana aika kädetön. Kun palvelun tarjoajalta on ostettu painonpudotus eikä painon ylläpitoa, asiakas ei voi juuri valittaa takaisin tulevista kiloista.

Vinkit laihdutustavan valintaan

 • Pelkistä ravinto- ja liikuntaohjeista ei kannata maksaa suuria summia. Suuri osa laihtumisesta on kiinni siitä, mitä tapahtuu pään sisällä.
 • Itsekurilla ei myöskään ole mitään tekemistä laihtumisen kanssa. Joustavasti laihtumiseen suhtautuvat onnistuvat yleensä paremmin, koska he soveltavat oppeja omaan elämäntapaansa.
 • Personal traineria palkatessasi, ota selvää valmentajan taustoista.
 • Älä rupea jojoksi. Jos palaat saman laihdutustuotteen äärelle joka kevät, se kertoo tuotteesta paljon. Laihdutuspalvelu on kerran tai kahden jälkeen näyttönsä antanut ja jos kilot ovat tulleet takaisin, ei se selvästikään toimi.
 • Laihtua voi myös kuluttamatta siihen senttiäkään. Usein uusi näkökulma omiin elämäntapoihin voi auttaa jo pitkälle. Ilmaisia ohjeita terveelliseen elämään on internet ja kirjastot pullollaan. Tarjolla on myös maksuttomia mobiilisovelluksia.

Vinkit Patrik Borgilta ja Käypä hoito -suosituksesta

Muokattu 19.2. 2016: Lisätty lause "Cambridge-ohjelman kilohintaan sisältyy yrityksen kouluttama valmentaja, joka opettaa laihduttajalle tuotteiden käytön ja on tukena laihdutuksessa." Lisätty linkki Näkökulma-artikkeliin.

Lue lisää:

Salla Hekkala

Näkökulma: Laihdutusbisnes hamuaa myös normaalipainoisen kukkaroa

Laihduttaminen ei ole enää pelkästään tapa hallita ylipainoa. Laihdutuspalveluita- ja tuotteita markkinoiville yrityksille myös laiheliini on tervetullut asiakas.

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.