Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Lumilinkotesti: Nuoskakeli pani röörit tukkoon

Lumilinko säästää voimia pihan puhdistuksessa. Kuningaskuluttajan testissä linkoja vaivasivat pikkuviat ja yhden laitteen osalta tukkeutuminen nuoskaan.

Linkotestiin tarttui reipas mieskolmikko Välivainion Omakotiyhdistyksestä Oulusta: Jarmo Kiuru, Raimo Honkala ja Valde Manninen aloittivat koeajot tammikuun alussa.

Kuningaskuluttajan kolme kovaa testaajaa
Jarmo Kiuru, Valde Manninen ja Raimo Honkala. Kuningaskuluttajan kolme kovaa testaajaa Kuva: YLE kuningaskuluttaja,Kuningaskuluttaja

Lumilingoissa riittää valikoimaa laajalti. Niinpä testilaitteet valittiin tiukalla seulalla. Kriteeristöön kuuluu noin 600 euron hinta, itseveto, kaksivaiheperiaate ja myyjän järjestämä rahti kotiin asti.

Haaviin jäi kolme lumilinkoa: Snow Fox 6,5 HP, MTD M56 ja Handai 6,5 HP.

Kaksivaiheisuus tarkoittaa, että lumen kokoaminen ja poisampuminen tapahtuvat erillisillä mekanismeilla – tätä on joskus suositeltu Suomen oloihin, jotta linko toimisi mahdollisimman hyvin myös märässä tai kovassa hangessa.

Kotiinkuljetus on hyödyllinen mahdollisuus. Testilingot painavat 56 – 80 kiloa, joten niitä ei nosteta tuosta vaan peräkonttiin rautakaupan pihalla.

Snow Foxissa vikaa heti aluksi

Jokainen linko piti koota itse. Testaajat saivat kaikki laitteet käyttökuntoon kahdessa tunnissa, kun kokoaminen tehtiin yhdessä. Nopeimmin sujui MTD:n kokoaminen, joka hoitui alle kymmenessä minuutissa. Eniten aikaa paloi Handain parissa.

Testaajat kokoavat Handai-lumilinkoa.
Handain kokoamiseen kului eniten aikaa. Testaajat kokoavat Handai-lumilinkoa. Kuva: testaajien kuva kuningaskuluttaja

- Normaalia kasaamista, niin kuin Ikean kaapisto…tai tämä oli helpompaa, vertaa Raimo.

- Siellä oli hyvät ohjeet, miten kootaan, sanoo Valde.

Snow Fox ei pelannut aluksi normaalisti, koska laitteen vetohihnat olivat jääneet laittamatta pakoilleen tehtaalla. Myyjä olisi tehnyt korjaamisen takuuseenkin, mutta Valde sai hoidettua korjaamisen omin voimin.

Linko helpottaa lumiurakkaa

Oulussa satoi lunta niukahkosti testin alussa tammikuussa. Laitteita päästiin kuitenkin käyttämään niin, että erojakin havaittiin – ja myös ongelmia.

Testaajien mielestä lumilinko voi olla oiva apu esimerkiksi vanhukselle, jos voimat eivät ole enää parhaassa iskussa. Tyystin ilman käsi- ja jalkavoimia raskaan lingon käsittely ei kuitenkaan onnistu, vaikka se liikkuu eteenpäin moottorinsa voimalla.

MTD-lumilinko siirtää lumen tarvittaessa lähelle
MTD-lingolla lumen voi siirtää aivan laitteen viereen, jos niin halutaan. MTD-lumilinko siirtää lumen tarvittaessa lähelle Kuva: YLE kuningaskuluttaja,Kuningaskuluttaja

Lumen heittosuuntaa ja -kulmaa saa säädettyä jokaisessa testilingossa. Kun puhdistat esimerkiksi samaa ajoväylää edestakaisin, voit siirtää lumen koko ajan samalle puolelle tietä.

Erityisesti MTD:llä lumen saa ammuttua ihan lingon viereen – tämä on eduksi ahtaissa paikoissa, jos et halua pöllyttää lunta naapurin pihalle.

Handai-linko ampuu lumen jopa 15 metrin päähän.
Handai ampui lumen pisimmälle. Handai-linko ampuu lumen jopa 15 metrin päähän. Kuva: YLE kuningaskuluttaja,Kuningaskuluttaja

Testin voittoon yltänyt Handai ampui lumen näppituntumalta pisimmälle – käyttöohjeen mukaan jopa 15 metrin päähän. Handaissa lumen heittokulmaa ei saa ihan lingon viereen, mikä voi olla ongelma ahtaissa paikoissa.

- Se on isojen pihojen laite, kommentoi Jarmo Handaita.

Handaissa ominaisuuksia on enemmän kuin muissa lingoissa. Handain käsittelyä helpottaa pakki ja lumitorven heittosuuntaa voi säätää kammella ilman kumartelua.

- Kampi nopeuttaa työskentelyä, sanoo Valde.

Nuoskasta tukkoon, vaijeri poikki

Testiajoa päästiin tekemään myös todella märkään lumeen. Seurauksena oli, että MTD meni tukkoon. Poistotorvesta piti kaivaa pois iso lumipallo. Muut lingot selviytyivät myös märässä lumessa tukkeutumatta.

Handain kanssa koettiin tilanne, jossa kone starttasi, mutta linko ei. Syyksi paljastui poistomekanismin jäätyminen – ongelmalta olisi ehkä voitu välttyä lingon huolellisemmalla puhdistuksella edellisen käytön jälkeen. Jään poiston jälkeen linko pelasi.

Nuoskalunta
Linkoja kokeiltiin myös kymmensenttisessä nuoskassa. Nuoskalunta Kuva: YLE kuningaskuluttaja,Kuningaskuluttaja

MTD:stä katkesi käynnistysnaru alle kymmenen nykäisyn jälkeen. Snow Foxista puolestaan paukahti vetopyörien vaijeri noin kuukauden linkoamisen jälkeen.

Pikkuvikoja, mutta koska Snow Foxissa oli myös vetohihnojen asennusvirhe, niin pakostakin linkojen yleinen laatutaso hiukan mietityttää.

Jotta testi ei menisi tyystin äijien puuhasteluksi, naapurustossa asuva Elina Haataja-Ilmola kävi kokeilemassa MTD-lingon käyttöä.

Elina kokeilee MTD-linkoa.
Elinan mielestä MTD-linko oli näppärän pienikokoinen. Elina kokeilee MTD-linkoa. Kuva: YLE kuningaskuluttaja,Kuningaskuluttaja

Elinan ensivaikutelma oli, että linkous on helppoa.

- Olen selkävikainen, ja voisin harkita tällaista. Harjoittelua käyttö varmaan vaatisi, tuumii Elina.

Hänen mielestään MTD-linko oli sopivan pienikokoinenkin hänen varastoonsa.

Käyttäjän tarve painaa lingon valinnassa

Snow Foxissa ja Handaissa sähköstartti auttaa käynnistämisessä, jos voimat eivät riitä narun nykimiseen.

Snow Foxin renkaisiin on saatavilla jääketjut. Niistä on apua sutimisen ehkäisyssä, jos lunta on kertynyt todella reippaasti.

Lumilinkoa voi säilyttää pihalla pressun alla - varastotilan puute ei ole este hankinnalle.

Lingot ovat bensakoneita ja niiden ylläpitoon liittyy erilaisia huoltoja öljynvaihdosta puhdistukseen. Esimerkiksi Handai suosittaa, että osa huoltohommista teetetään ammattilaisella.

Lingon kuljetus onnistuu esimerkiksi kipillä varustetun peräkärryn avulla. Auton peräkonttiin se ei kokonaisena mahdu.

Plussat ja miinukset

Testin voittaja Handai 6,5 HP

Handai-lumilinko
Handai 6,5 HP Handai-lumilinko Kuva: YLE kuningaskuluttaja,Kuningaskuluttaja
 • 75 kg
 • valmistusmaa: Kiina
 • 599 €
 • rahti kotipihalle 49,90 €

+ pisin heittoetäisyys, käyttöohjeen mukaan jopa 15 metriä
+ monipuoliset ominaisuudet: pakki ja torven veivikääntö
+ sähköstartti akulla
+ ei vikoja
+ ei tukoksia nuoskalla

- heittokulmaa ei saa käännettyä aivan lingon viereen, mikä voi olla ongelma pienellä pihalla
- vaihde pomppasi joskus itsestään väärään pykälään
- ilman huolellista puhdistusta poistomekanismi voi jäätyä
- hitain koota

2. Snow Fox 6,5 HP

Snow Fox -lumilinko
Snow Fox 6,5 HP Snow Fox -lumilinko Kuva: YLE kuningaskuluttaja,Kuningaskuluttaja
 • 80 kg
 • valmistusmaa: Kiina
 • 579 € (sis. rahdin)

+ hyvä ajoasento
+ hyvä pienelle pihalle
+ lumiketjut lisävarusteena, hinta 59 € / 4 kpl
+ sähköstartti pistokkeella
+ ei tukoksia nuoskalla

- korjattavia vikoja heti alkuvaiheessa
- torven kääntäminen voisi olla helpompaakin

3. MTD M56

MTD-lumilinko
MTD M56 MTD-lumilinko Kuva: YLE kuningaskuluttaja,Kuningaskuluttaja
 • 56 kg
 • valmistusmaa: USA
 • 695 €
 • rahti kotipihalle 65 €

+ paras pieneen pihaan, ketterä
+ lumen saa ammuttua lähelle linkoa
+ pieni koko edesauttaa varastointia
+ vähäväkistä helpottaa, että linko ole suurimmasta ja painavimmasta päästä
+ nopein koota

- tukkeutuminen märällä kelillä
- käynnistysnaru meni nopeasti poikki

Muokattu 16.3.2016: Lisätty linkki Areena-videoon.

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.