Hyppää pääsisältöön

Marine Le Pen presidenttinä, pelottava sarjakuva!

Ranskalaisesta Presidentti-sarjakuvateoksen kansikuva.
Presidentti-sarjakuvateoksen kansikuva. Ranskalaisesta Presidentti-sarjakuvateoksen kansikuva. Kuva: Editions Les Arènes sarjakuva,KulttuuriCocktail

Sunnuntaina 7. toukokuuta 2017 kello 20.00, Ranskan presidentinvaalien toinen kierros on juuri loppunut. Vaalivalvojaiset alkavat televisiossa. Marine Le Penin kasvot ilmestyvät ruudulle.

“Marine Le Pen valittiin tasavallan presidentiksi! Tämä on ennennäkemätön poliittinen järistys”, toimittaja ilmoittaa järkyttyneenä suorassa lähetyksessä.

Kaikki ranskalaiset ovat valvonnan alaisia, paperittomien karkotukset, joukkopidätykset, eurosta eroaminen, räjähdysmäinen työttömyyden kasvu, lakkoaalto ja mellakat. Ranska muuttuu pahaksi paikaksi, kun Marine Le Penista tulee presidentti vuonna 2017. Se on vain sarjakuva!

Presidentti-sarjakuvateos julkaistiin Ranskassa viime vuoden marraskuussa. Dystooppinen fiktio kertoo Marine Le Penin ensimmäisestä sadasta päivästä presidentin palatsissa Elyseessä vuonna 2017. Sarjakuvasta tuli suuri menestys.

Sarkozyn strategia oli mielestäni vaarallinen, ja se voisi johtaa Marine Le Penin vaalivoittoon vuonna 2017.

Poliittinen fiktio on Ranskassa todella suosittu laji. Vuoden 2015 myydyin kirja Ranskassa oli Michel Houellebecqin romaani Alistuminen. Se kertoo presidentinvaalituloksista vuonna 2022, jolloin uusi presidentti on muslimipuolueesta.

Presidentti-sarjakuvan tekijät ovat historioitsija François Durpaire ja piirtäjä Farid Boudjellal. Heidän tarinansa pelottaa. Kerrottu ei ole pilaa, vaan se lainaa suoraan Ranskan äärioikeiston Kansallisen rintaman ohjelmaa.

- Hymyilen kun minulle kerrotaan, että mielikuvitukseni meni ehkä liian pitkälle. Marine Le Penin ohjelma löytyy Internetistä, ja lainasin sitä. Sarjakuvan tekstit perustuvat todellisiin lähteisiin. En ole keksinyt lausetta, jossa Marine Le Penin neuvonantaja sanoo “panevansa institutionaaliset kusipäät toimittajat kärsimään”, François Durpaire tarkentaa.

Sarjakuvan suunnitelma syntyi vuoden 2014 lopussa, jolloin Nicolas Sarkozy teki paluun politiikan eturiviin. Hänen kampanjansa teemat olivat melkein samanlaisia kuin kansallisella rintamalla.

- Sarkozyn strategia oli mielestäni vaarallinen, ja se voisi johtaa Marine Le Penin vaalivoittoon vuonna 2017, Durpaire kertoo.

- Jos Sarkozy voittaa konservatiivipuolueen esivaalit tänä vuonna, on selvä että hänen puolueensa jakautuu. Sarkozyn johto kiistetään ja muut maltillisemmat ehdokkaat, kuten François Bayrou, François Fillon ja vielä Alain Juppé asettuvat ehdolle. Silloin oikeiston äänet hajaantuvat eri puolille, historioitsija selittää.

Otos ranskalaisesta Presidentti-sarjakuvasta.
Otos ranskalaisesta Presidentti-sarjakuvasta. Otos ranskalaisesta Presidentti-sarjakuvasta. Kuva: Editions Les Arènes sarjakuva,sarjakuva

Sarjakuvassa Marine Le Pen haastaa vaalien toisella kierroksella sosialistipuolueen ehdokkaan Francois Hollanden. François Durpaire on varma, että konservatiivipuolueen äänestäjät eivät anna ääniä sosialisteille. Nicolas Sarkozy ei tule suostumaan Kansallisen rintaman vastaiseen liittoutumaan vasemmiston kanssa, eikä anna tukeaan muiden puolueiden äänestämiselle.

Jo vuonna 2012 Nicolas Sarkozyn äänestäjistä 22% antoi äänensä Kansalliselle rintamalle ja sama tapahtuu varmasti uudelleen vuonna 2017.

- Ennakoin että 37 % ranskalaisista pidättäytyy äänestämästä ja Marine Le Pen voittaa vaalit saaden 50,41% äänistä, Durpaire sanoo.

Historioitsija halusi saada nuoret tajuamaan mitä tapahtuisi, jos Le Pen voittaisi vaalit vuonna 2017.

Hän ajatteli ensin kirjoittaa fiktioromaanin, mutta kustantaja ehdotti mieluummin sarjakuvaa. Piirtäjä Farid Boudjellalin kanssa he valitsivat mustavalkoisen graafisen tyylin, joka on kylmä ja muistuttaa valokuvaa.

Durpaire halusi asettaa käsikirjoituksensa lähelle todellisuutta. Saadakseen tarinastaan uskottavan, kirjoittaja turvautui politiikan ja taloustieteiden asiantuntijoihin ennen kuin ennakoi Kansallisen rintaman ohjelman yhteiskunnallisia ja taloudellisia vaikutuksia Ranskaan.

Ranskalaisesta Presidentti-sarjakuvasta.
Otos ranskalaisesta Presidentti-sarjakuvasta. Ranskalaisesta Presidentti-sarjakuvasta. Kuva: Editions Les Arènes sarjakuva

Sarjakuvantekijät ovat kuvitelleet kuinka Marine Le Pen muodostaa hallituksensa. Toukokuun 20. päivä uusi presidentti nimittää Gérard Longuetin pääministeriksi. Tämä Sarkozyn entinen ministeri oli nuoruudessaan usein tekemisissä äärioikeistolaisten liikkeiden kanssa. Valittujen ministereiden joukossa on myös oikeiston konservatiivisia nimiä, muun muassa Nadine Morano, Thierry Mariani, Geoffroy Didier ja Christian Vanneste.

- Kertomuksessa Marine Le Penin tavoitteena on hajottaa Nicolas Sarkozyn puolue, ja yhdistää kaikki oikeiston konservatiivit, jotka eivät tule kritisoimaan hänen ohjelmaansa. Kuvittelemme, että Kansallinen rintama saa 190 paikkaa parlamentissa, konservatiivipuolue 180, sosialistit ja heidän liittolaisensa saavat myös 190 paikkaa. Marine Le Pen saa enemmistön parlamentissa konservatiivipuolueen radikaaleimpien jäsenien avulla, François Durpaire kuvailee.

Sarjakuva kertoo ensimmäisestä sadasta päivästä, jotka seuraavat Marine Le Penin valinnasta. Sivu sivulta Presidentin tekijät näyttävät, miten vähitellen Ranskassa ihmiset menettävät yksilönvapauttaan. Durpaire esittää myös Le Penin hallituksen toimenpideohjelman: uusi kansalliskaarti, johon kuuluu 50 000 reserviläistä, toimittajia valvova salainen palvelu, kansalaisten tulot, poliittiset näkemykset ja seksuaalisen suuntautumisen paljastavat tietokansiot.

Opetusministeri Marion Maréchal-Le Pen haluaa kansioita kaikista lapsista, joilla on arabietunimi kouluissa.

Räppärit kuten La Fouine, Soprano, Youssoupha, Booba, Kery James ja Mokobe joutuvat vankilaan, terrorismiin yllyttämisen ja presidentin loukkaamisen takia. Samoista syistä monia intellektuelleja pidätetään. Satojatuhansia laittomia maahanmuuttajia karkotetaan Ranskasta.

- Tuntui aiheelliselta puhua räppäreistä. Heillä on merkittävä vaikutus nuoriin Ranskan yhteiskunnassa. Esimerkiksi Kerry Jamesilla ja Booballa on useita miljoonia seuraajia somessa, viisi kertaa ennemmän kuin Sarkozylla ja Hollandella. Sen takia olemme kuvitelleet jännittyneen tilanteen räppäreiden ja äärioikeiston välillä, historioitsija sanoo.

Laillisia ulkomaalaisia jotka ovat olleet yli kaksitoista kuukautta työttöminä karkotetaan myös pois maasta. Opetusministeri Marion Maréchal-Le Pen haluaa kansioita kaikista lapsista, joilla on arabietunimi kouluissa.

François Durpaire
Presidentti-sarjakuvateoksen tekijä François Durpaire. François Durpaire Kuva: Bruno Fert sarjakuvataiteilijat
Farid Boudjellal
Presidentti-sarjakuvateoksen toinen tekijöistä Farid Boudjellal. Farid Boudjellal Kuva: Bruno Fert sarjakuvataiteilijat
Le Penin politiikan ensimmäiset uhrit ovat hänen äänestäjänsä ja erityisesti keskiluokka.

Presidentti-teos kuvailee myös Marine Le Penin taloudellisia ja poliittisia seurauksia Ranskalle.

Kansanäänestyksen jälkeen frangi korvaa euron ja se aiheuttaa pörssiromahduksen ja korkojen nousun. Frangi devalvoidaan heti. Talous kärsii voimakkaasti työvoimapulasta, koska siirtotyöläisiä karkotettiin.

Kansainvälisillä areenoilla Marine Le Pen nöyryyttää Angela Merkeliä, kun he tapaavat ensimmäisen kerran. Ranska jättää Naton ja lähestyy Venäjää. Uusi presidentti haluaa myös yhteistyötä Aasian kanssa, mutta epäonnistuu, koska Ranska toteuttaa protektionismia.

Ulkomaalaiset yritykset jäädyttävät investoinnit Ranskassa samasta syystä. Päivästä päivään Presidentin tekijät kuvailevat sokissa olevaa maata. Ostovoima romahtaa, työttömyys räjähtää ja köyhyys koskettaa yhä useampia ranskalaisia. Muutamassa kuukaudessa Ranska kapinoi. Lakkoaalto iskee, mielenosoitukset päättyvät mellakoihin.

François Durpaire ja Farid Boudjellal kuvailevat miten Kansallinen Rintama kontrolloi mediaa. Julkinen televisio ja radio lähettävät ohjelmaa salaa sen jälkeen, kun hallitus on lopettanut rahoituksen niille.

- Sarjakuvan tavoite oli provosoida lukijoita ja näyttää heille vaarallinen lähitulevaisuus. Kirjamme tarkoitus on osoittaa, että Le Penin politiikan ensimmäiset uhrit ovat hänen äänestäjänsä ja erityisesti keskiluokka, François Durpaire selittää.

Nähtäväksi jää miten tällainen poliittinen fiktio otetaan vastaan. Lukevatko sitä vain Le Penin vastustajat? Voiko se oikeasti vakuuttaa Kansallisen rintaman kannattajat puolueen ohjelman vaaroista?

- Halusimme että nuoret, jotka eivät yleensä äänestä, miettivät. Olemme ylpeitä kun vanhemmat sanovat meille ostaneensa sarjakuvan lapsilleen, jotka ovat 18-25 -vuotiaita. Nykyään nuoret eivät äänestä ollenkaan. He eivät tajua miten vaarallinen Kansallinen rintama on, historioitsija väittää.

Ranskalaisesta Presidentti-sarjakuvasta.
Otos ranskalaisesta Presidentti-sarjakuvasta. Ranskalaisesta Presidentti-sarjakuvasta. Kuva: Editions Les Arènes sarjakuva

Sarjakuvan julkaiseminen nostaa kysymyksiä hetkellä, jolloin Ranska on varsinaisessa hätätilassa turvallisuuden takia. Politiikalla on huono maine ja vallan tila on heikko. Voiko sarjakuvapiirtäjiä syyllistää siitä, että he tienaavat Marine Le Penin pelolla ja arkipäiväistävät hänen mahdollisen valtaan nousemisensa?

- Ymmärrän kyllä, kun jotkut ihmiset luulevat, että mainostan Kansallista rintamaa. En pyri erityisesti manaamaan äärioikeiston puolueen kannattajia. Media Ranskassa on jo kolmenkymmenen vuoden ajan sanonut, että Kansallinen rintama on rasistinen puolue.

Toivon kuitenkin, että kertomus jää fiktioksi. Toivottavasti olen todella huono ennustaja.

Puolueen suosio on kuitenkin kasvanut jatkuvasti ja sen kannatus on levinnyt kaikissa yhteiskuntaluokissa. Ranskan edellisissä europarlamenttivaaleissa sekä kunnallis- ja aluevaaleissa Kansallinen rintama on ollut voitolla.

- Voidaan kiistellä siitä, onko Marine Le Penin puolue Ranskan ykköspuolue. Olen pahoillani, mutta äänestäneiden määrän mukaan Kansallinen rintama on Ranskan suosituin puolue.

Durpaire kiistää mainostavansa Le Penin puoluetta.

- Päinvastoin meidän täytyy myöntää, että Kansallisen rintaman vaalivoiton mahdollisuus on olemassa. Jos äänestyshetkellä sarjakuvan lukijat sanovat, että Kansallinen rintama on entistä pahempi vaihtoehto huomiseksi, voimme olla tyytyväisiä tekoomme, Durpaire pohtii.

Francois Durpairen mukaan Presidentti-sarjakuva on hyvin uskottava ja mahdollinen poliittinen skenaario.

- Toivon kuitenkin, että kertomus jää fiktioksi. Toivottavasti olen todella huono ennustaja, hän heittää nauraen.

Kommentit