Hyppää pääsisältöön

Osa 7: Las costumbres españolas – Tapoja ja perinteitä

Ferioilla hevosten selässä, Espanja
Ferioilla hevosten selässä, Espanja Kuva: EPA/Javier Vidal espanja

Kaikki Iberian niemimaalla kulkeneet ovat muokanneet espanjalaisia tapoja ja perinteitä. Härkätaistelujen esimuoto juontuu muinaisesta Roomasta. Ja paljon muuta...

¡Baila gitana! – Flamencon juuret ovat Andalusiassa

Mustalaismiehet laulavat
Mustalaismiehet laulavat Kuva: EPA/Jose maria Cuellar espanja

Flamencon alkumuoto lienee lähtöisin Intiasta, mistä se kulkeutui länteen romanien, gitanos, mukana. Alkuperäinen flamenco oli keino ilmaista itseään ja protestoida vaikeita oloja vastaan.

Lapset kasvavat kulttuurissa, jossa tanssi ja laulu ovat osa arkea.

Flamenco on osa arkea

Flamenco esitys Sevillassa
Flamenco esitys Sevillassa Kuva: Yutaka Fujii espanja

Flamencoon kuuluivat alunperin vain laulu, cante, ja tanssi, baile. Myöhemmin mukaan tulivat taputukset ja kitarasäestys. Sevillan kaupunkia pidetään edelleenkin flamencon pääkaupunkina ja Feria de Abril on alan megatapahtuma.

Flamenco on osa espanjalaisten arkea ja erittäin suosittu harrastus. Tanssissa on yli 50 eri tyylilajia eli paloa. Tytöt ja naiset pukeutuvat feriaan flamencopukuihin, sellainen löytyy jokaisen vaatekaapista. Pukujen pallokuviot ja öljyiset "manolot" tulivat muotiin vasta Francon aikana 70-luvulla, kun flamencosta tehtiin turistihoukutin.

Flamencoa Madridin kadulla
Katuflamencoa Flamencoa Madridin kadulla Kuva: Allan Reyes espanja
Naisia flamenco-puvuissa
Feriassa Naisia flamenco-puvuissa Kuva: Quim Gil espanja

Tässä esiintyy flamencon kuningatar, Carmen Amaya

Ympäri Espanjaa voi nähdä spontaaneja flamencoesityksiä.

Flamencotaiteilija Antonio Canales

Antonio Canales on Espanjan tunnetuimpia flamencotaiteilijoita. Canales vetää kursseja mm. Madridin Amor de Dios -tanssikeskuksessa, jossa Espanjan kansallisbaletti aloitti työnsä v. 1978. Balettia oli perustamassa Antonio Gades, joka tunnetaan Carlos Sauran elokuvan Carmen legendaarisena miespääosan esittäjänä. Antonio Canales pääsi tanssimaan Antonio Gadesin ryhmään alle kaksikymmenvuotiaana ja eteni pian soolotanssijaksi.

Canales on tehnyt kansainvälisen uran tanssijana, koreografina ja flamencomaestrona.

Toros y matadores – ¡Olé!

Härkätaistelija valmiina esitykseen
Härkätaistelija valmiina esitykseen Kuva: Chema Concellón espanja

Härkätaistelu on rituaalinen näytelmä, joka on espanjalaisille lajin kannattajille enemmänkin taidetta kuin urheilua. Matadorit ovat arvostettuja suursuosikkeja. Tavallinen härkätaisteluesitys tapahtuu yleensä iltapäivällä ja kestää noin kaksi tuntia. Yleisössä on yhtälailla miehiä, naisia ja lapsia.

Matadorin lisäksi joukkueeseen kuuluu kolme banderilleroa ja kaksi picadoria. Matadorin varsinainen tehtävä on näyttävä sarja väistöjä punaisen viitan, muletan, kanssa. Taistelun lopuksi matadori tappaa härän miekalla.

Härkää ei ärsytä viitan punainen väri vaan sen liike ja taistelijoiden toimet. Kyseessä on vuosisatoja vanha espanjalainen perinne, jota saattaa olla vaikea ymmärtää. Härkätaistelut jakavat myös espanjalaiset kahteen leiriin, puolesta ja vastaan.

Härkätaistelu
El matador Härkätaistelu Kuva: Chema Concellón espanja
Picador osallistuu härkätaisteluun
El picador Picador osallistuu härkätaisteluun Kuva: Paul.Hartrick espanja

¡No más Olé!

Härkätaistelujen vastainen seinägraffiti
Härkätaistelujen vastainen seinägraffiti Kuva: Beatrice Munch espanja

Monet nykyespanjalaiset pitävät perinnettä raakana ja nykyaikaan epäsopivana. Härkätaistelut kiellettiin Kataloniassa vuonna 2012 ja Kanariansaarilla jo vuonna 1991. Meksikossa kieltoa pohditaan, mutta koska kyseessä on iso bisnes, ne on toistaiseksi sallittu. Härkätaisteluja järjestetään myös Etelä-Ranskassa, Portugalissa ja joissakin Etelä-Amerikan maissa.

Siesta

Miehet torkkuvat penkillä
Miehet torkkuvat penkillä Kuva: pedro ribeiro simoes espanja

Lounaan jälkeen on pakko pitää kunnon siesta kello 13 – 16 tai 14 – 17, riippuen alueesta. Töihin palataan kello 16 – 17 jälkeen. Varsinkin kesällä siestalle paetaan paahtavaa hellettä. Myös kaupat ja liikkeet ovat iltapäivällä suljettuina, poikkeuksena tietysti yhä yleistyvät ostoskeskukset. Pankit sulkevat ovensa yleisesti kello 14.00 ja ovat auki pidempään vain yhtenä päivänä viikosta.

Mañana – ehkä tänään, ehkä huomenna. Aikataulut ovat joustavia. Elämisen rytmi on kaikenkaikkiaan verkkaisempi, varsinkin etelässä.

Kaupan aukioloajat kyltissä
Kaupan aukioloajat kyltissä Kuva: ornello pics abierto
Siestan aika, verhot kiinni
Siestan aika, verhot kiinni Kuva: Dorte espanja

Habla mucho y fuerte – paljon ja kovaa

Ihmisiä kahvilassa
Ihmisiä kahvilassa Kuva: Marcos de Madariaga espanja

Kovaääninen puhe ja vilkas tai kiivas keskustelu kuuluu kulttuuriin. Hiljaisuus häiritsee ja tietynasteinen melu ja häly on luonnollista. Espanjan kieli saattaa kuulostaa todella nopealta, hiukan seudusta riippuen. Pohjoisessa puhe on verkkaisempaa. Espanjalaista ei haittaa, että hänet keskeytetään – se kuuluu asiaan! Ystäviä halaillaan ja pussaillaan – sekin kuuluu asiaan.

Kesäiltaisin meteliä riittää, kun ikkunat ja ovet ovat auki. Televisioissa pauhaa visailuohjelma, naapurit jutustelevat parvekkeilta ja keittiöissä kolisevat padat ja pannut. Ja kaikki tämä sekoittuu iloisesti kadulta kuuluviin ääniin... Jalkapallomatsia seuraa koko lähinaapurusto – ¡Olé!

Miehet halaavat
Miehet halaavat Kuva: Gary Shoclat miehet
Ihmisiä toriaukealla illalla
Ihmisiä toriaukealla illalla Kuva: M+MD ihmiset

La familia – perhe on tärkeä

Koko perhe koolla
Koko perhe koolla Kuva: Toni Castillo Quero espanja

Espanjalaiset asuvat mielellään tiiviisti. Neljä viidestä espanjalaisesta asuu Madridin alueella. Pienessäkin asunnossa saattaa asua kaksi sukupolvea, sillä läheisyys ei espanjalaista ahdista. Nuoret muuttavat myöhään omaan asuntoonsa, mutta eivät pelkästään rahapulan takia. Perhe on tärkeä. On kätevää, että isovanhemmat asuvat samassa taloudessa ja hoitavat niin kotia kuin lapsiakin. Lapset, nuo koko perheen silmäterät, kulkevat mukana kaikkialle. Ja valvovat yömyöhään...
Pyykkejä kuivumassa Barcelonan kadulla
Pyykkejä kuivumassa Barcelonan kadulla Kuva: Mor espanja
Mijaksen valkoinen kylä Espanjassa
Mijaksen valkoinen kylä Espanjassa Kuva: Luis Potes mijas

Fiestas y ferias – aina on syytä juhlaan!

Pääsisäiskulkue Malagassa
Pääsiäiskulkue Pääsisäiskulkue Malagassa Kuva: Ayuntamiento de Malaga malaga,Malaga Island

Isoja juhlapyhiä vietetään Espanjassa melko samalla tavalla kuin Suomessa. Poikkeuksen tekee pääsiäinen mahtavine kulkueineen ja joulu. Jouluaattoa isompi juhla on loppiainen, Día de los Reyes, jolloin Kolme Kuningasta, Melchor, Gaspar ja Baltasar, jakavat lapsille lahjoja.

Espanjassa vietetään lähes viikoittain jotakin merkkipäivää. Esimerkkinä tästä eri pyhimysten nimikkojuhlat, kuten Fiesta de la Virgen del Carmen – kalastajien ja merenkulkijoiden suojelijan juhlapäivä. Myös kylillä ja kaupungeilla on omat juhlapäivänsä, jolloin asukkailla on vapaapäivä ja monet kaupat ovat kiinni.

Eteläeurooppalainen erikoisuus on espanjalaisittain el puente, silta. Jos kahden pyhäpäivän väliin sattuu yksi arkipäivä, myös tuo arkipäivä on usein vapaapäivä. Ja juhlapyhiä siirrellään sujuvasti, jos ne sattuvat sunnuntaille.

Kolme kuningasta jakavat lahjoja loppiaisena Espanja
Kolme kuningasta jakavat lahjoja loppiaisena Kolme kuningasta jakavat lahjoja loppiaisena Espanja Kuva: EPA/Andreu Dalmau loppiainen
Virgen del Carmen veneajelulla
Kalastajien pyhimys viedään veneajelulle Virgen del Carmen veneajelulla Kuva: Ángel Cantero espanja

Lue lisää espanjalaisesta joulusta.

¿Cómo te llamas? – Mikä sinun nimesi on?

Pelaajat juhlivat voittoa
Pelaajat juhlivat voittoa Kuva: Gordon Dione espanja

Francisco Paulino Hermenegildo Teódulo Franco y Bahamonde - tuttavallisemmin kenraali Franco. Espanjalaisilla on virallisesti kaksi sukunimeä. Arkielämän tilanteissa käytetään vain ensimmäistä tai molempia sukunimiä (Ivan Lopez tai Ivan Manuel Santiago Lopez). Ensimmäinen sukunimistä on isältä ja toinen äidiltä peritty. Nainen ei avioituessaan muuta nimeään. Usein mainitaan myös kaikki etunimet.

Espanjalaiset ovat aika perinteisiä nimenantajia. Lapsi saa usein suvussa jo pitkään kulkeneen etunimen. Nimien lyhenteet ja lempinimet ovat erittäin yleisiä. ¡Oye Pepe!

Francisco = Paco, Paqui
Federico = Kiko
José = Pepe
Francisca = Paqui, Paca
Rosario = Saro
Josefa = Pepita
Inmaculada = Inma
Dolores = Lola

Tässä muutamia Espanjan jalkapallomaajoukkueen, La Rojan, pelaajien lempinimiä:

Xavier Hernández i Creus = Xavi
Juan Francisco Torres Belén = Juanfran
Jorge Resurreción Merodio = Koke
José Manuel Reina Páez = Pepe Reina
José Ignacio Fernández Iglesias = Nacho Fernández
Francisco Román Alarcón Suárez = Isco
Raúl González Blanco = Raúl

El fútbol – kuningaslaji jalkapallo

Jalkapallo-ottelu Barca-Real Madrid
Jalkapallo-ottelu Barca-Real Madrid Kuva: Alejandro Ramos espanja

La Liga eli Primera División on Espanjan jalkapallon korkein sarjataso. Se kerää katsojat television ääreen joka sunnuntai. Menestyneimpiä seuroja ovat Real Madrid ja Barcelona. Seurat ovat ikuiset kilpakumppanit. Franco "adoptoi" aikanaan Real Madridin omaksi joukkueekseen ja tästähän Barçan kannattajilla riittää vinoilemista Madridin pojille. Barcelonan kotikenttä Camp Nou on Euroopan suurin.
Camp Nou, Barcelonan kotikenttä
Camp Nou Camp Nou, Barcelonan kotikenttä Kuva: shink espanja
Katsojat juhlivat maalia
Katsojat juhlivat maalia Kuva: Mark Kennedy maali

Kovana kakkosena baloncesto – koripallo

Pojat pelaavat pihassa koripalloa
Pojat pelaavat pihassa koripalloa Kuva: jmiquel rodriguez espanja

Koripallo on Espanjassa ehdottomasti toiseksi suosituin urheilulaji, vaikka jääkin helposti ylivoimaisen jalkapallon varjoon. Espanja voitti ensimmäisen MM-mitalinsa Japanissa 2006. Liga ABC on miesten koripallon korkein sarjataso Espanjassa. Maassa on pelattu sarjatasolla vuodesta 1957. Ja yllätys, yllätys – Real Madrid ja Barcelona ovat myös tässä lajissa menestyneimmmät joukkueet.

Vuelta a España – pyöräilyn juhlaa

Espanjan ympäriajon kilpailijoita
Espanjan ympäriajon kilpailijoita Kuva: Angel Torres ammattilainen

Espanjassa pyöräilyä pidetään lähinnä urheiluna eikä niinkään liikkumistapana. Vuelta a España on Espanjan Tour de France.

Espanja on retkipyöräilijän paratiisi: sieltä löytyy haastavia reittejä vaihtelevissa maisemissa. Kannattaa kuitenkin olla varovainen liikenteessä. Espanjan maantiet ovat läntisen Euroopan vaarallisimpia. Pyörää ei myöskään pidä jättää kadulle yöksi. Matka saattaa aamulla jatkua muulla ajoneuvolla...

Kilpapyöräilijöitä
Kilpapyöräilijöitä Kuva: Sport Import espanja
kaksi retkipyörää
kaksi retkipyörää Kuva: jbdodane espanja
 • Ääntäminen

  Viron kielen ääntäminen.

  Viroa äännetään suurin piirtein niin kuin kirjoitetaankin, mutta suomeen verrattuna ääntämisessä on eroja.

 • Yleistä kiinan kielestä

  Yleistä kiinan kielestä.

  Tämän kurssin kiinan kieli on mandariinikiinaa, joka on Kiinan virallinen kieli ja yleiskieli. Äidinkielenään sitä puhuu yli puolet Kiinan väestöstä, ja se on opetuskieli kaikissa Kiinan kouluissa. Mandariinikiina on maailman puhutuin äidinkieli – äidinkielenään sitä puhuu lähes 870 miljoonaa ihmistä. Nekin kiinalaiset, jotka puhuvat jotakin muuta kiinalaista kieltä, ymmärtävät kirjoitettua mandariinia, jos vain ovat lukutaitoisia.

 • Miten joulua vietetään eri maissa?

  Tutustu eurooppalaisten maiden jouluperinteisiin.

  Vietetäänkö Euroopan muissa maissa joulua samoin kuin Suomessa? Tähän artikkeliin on koottu linkkejä eri maiden jouluperinteistä kertoviin sisältöihin.

Kielet

 • Italian pikavisiitti

  Kieltä ja tapakulttuuria matkailijan tarpeisiin.

  Oletko lähdössä matkalle? Haluatko oppia kielen alkeet nopeasti? Pikavisiitti on tiivis paketti, josta saat Italian kieli- ja tapatietoa: kuinka selvitä kaupassa, ravintolassa, kaupungilla, lippuluukulla… Pari italian sanaa riittää sulattamaan italialaisten sydämet, ja sinäkin saat matkastasi enemmän! Kielten taitotasoasteikolla pikavisiitti sijoittuu tasolle A1 (kieliaines A1.2, kielioppi A1.1).

 • Es español 1 - espanjan kielen alkeiskurssi

  12-osainen alkeiskurssi tutustuttaa myös maan kulttuuriin.

  Es español 1 on 12-osainen espanjan kielen alkeiskurssi. Sanastoa, puheenymmärtämistä, fraaseja ja kielioppia harjoitellaan runsaiden tehtävien avulla ja kulttuuriosassa tutustutaan monipuolisesti Espanjan kulttuuriin. Kielten taitotasoasteikolla kurssi sijoittuu tasolle A1-A2.

 • Finnish phrases - Suomen kielen fraaseja

  20 keskustelutuokiota suomeksi lyhyillä videoilla.

  Welcome to learn Finnish! These easy videos will help you to deal with everyday situations, like buying food, telling about your family and introducing yourself.

 • Arabian alkeiskurssi

  Opi kielen perustaidot, joilla pärjäät matkoilla.

  Tällä kättelykurssilla opit arabian kielestä sellaiset perustaidot, joita tarvitset kohdatessasi arabiaa puhuvia ihmisiä matkalla, työssä, kotona, harrastusten parissa. Tutustut myös arabialaiseen tapakulttuuriin ja elämänmenoon.

 • RUS – venäjästä rakkaudella

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä.

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä, joiden kanssa voit päivittää kielitaitoasi, venäläisyyden ja Venäjän tuntemustasi. Löydät täältä myös videoita, blogeja, linkkejä harrastuksiin ja kulttuuriin – perusasioita unohtamatta. Opettele slaavikyykky tai tee hauskoja testejä.

 • Matkailuenglantia – 5. Syöminen ja juominen

  Simppeliä ruoka- ja juomasanastoa matkailijalle englanniksi.

  Matkailun suurimpia nautintoja on syöminen ja juominen paikallisissa ravintoloissa, kahviloissa ja baareissa. Englanninkielisissä maissa aterioinnin aikataulut ovat melko lailla samat kuin Suomessa, mutta Etelä-Euroopassa kulttuuri on jo hyvin erilainen.

 • Arabia

  Arabian kielen alkeita ja arabien tapakulttuuria.

  Arabian kielen alkeet ja kulttuurin tuntemus auttavat pärjäämään arabiankielisessä maailmassa matkaillessa. Kulttuurintuntemus auttaa ymmärtämään arabien tapakulttuuria myös arabimaiden ulkopuolella.

 • Englanti

  Englannin kursseja eri tasoille ja tarpeisiin.

  Englannin taito on nykyään lähes kaiken a ja o, joten siitä on hyvä opetella edes alkeet – ainakin matkailualkeet! Oletko palvelualalla tai aiotko sille? Täältä löytyy eri alojen englantia. Myös kielitutkintoihin valmistautuminen onnistuu!

 • Espanja

  Opiskele espanjaa tai tutustu vain maan tapakulttuuriin.

  Opiskele espanjaa itseopiskelukurssilla tai hyödynnä materiaalia opetustyössäsi. Opit kielen alkeita, kulttuuria, kielioppia ja fraaseja. Kursseista löytyy lukuisia kuuntelutehtäviä. Videoiden ja artikkelien myötä tutustut tapakulttuuriin ja historiaan.

 • Italia

  Tutustu italian kieleen, tapoihin ja kulttuuriin!

  Oletko lähdössä Italiaan? Pikavisiitti auttaa sinut matkaan. Haluatko opiskella italiaa enemmänkin? Italian peruskurssi on sopiva vaihtoehto, ja sitä käyttivät Talo Italiassa -kilpailijatkin. Molemmissa tutustut myös italialaiseen tapakulttuuriin, josta löytyy lisää Tavat ja kulttuuri- sekä Ruokakulttuuri-osioissa. Abitreenit sopii myös kertaamiseen.

 • Japani

  Tutustu japanin kieleen ja kulttuuriin!

  Japanin kielen alkeiskurssi tarjoaa hyvän alun japanin kielen opinnoille. Samalla tutustut japanilaiseen kulttuuriin. Kiinnostavatko japanin kirjoitusmerkit? Niihinkin voit tutustua täällä.

 • Kiina

  Tutustu Kiinaan, kiinalaiseen tapakulttuuriin, kalligrafiaan

  Kiina on yksi tulevaisuuden tärkeimmistä kielistä myös eurooppalaisille. Opettele alkeet tai tutustu edes kiinalaiseen tapakulttuuriin – sekin auttaa kanssakäymisessä! Kalligrafiaa voit harrastaa pelkästään taidemielessä, ilman kielitaitoa.

 • Kreikka

  Näillä sivuilla voit opiskella kreikan kielen alkeita, kerrata aakkoset tai tutustua Kreikan historiaan.

 • Latina

  Nykykielissä on lainoja latinasta.

  Latinaa ei enää puhuta äidinkielenä, mutta romaaniset kielet, espanja, ranska, italia,romania ja portugali, ovat kehittyneet latinan puhutusta muodosta. Latinaa opetetaan edelleen monissa kouluissa ja yliopistoissa ja se on katolisen kirkon pääkieli. Latinaa käytetään myös lääketieteessä, luonnontieteessä ja oikeustieteessä. Monissa nykykielissä on latinasta peräisin olevia lainasanoja

 • Portugali

  Tutustu portugalin kieleen ja tapakulttuuriin.

  Portugali on maailmankieli, puhujamääränsä perusteella maailman kuudenneksi puhutuin kieli – puhujia sillä on yli 200 miljoonaa ympäri maailmaa.

 • Ranska

  Tutustu Ranskaan ja opettele ranskan alkeet matkaeväiksi.

  Ranskan alkeita matkaeväiksi voit opiskella helposti pikavisiitin avulla – ja tutustua samalla ranskalaiseen tapakulttuuriin! Ranskaan ja ranskalaisuuteen voit tutustua myös mielenkiintoisten suomenkielisten artikkelien ja videoiden avulla, joita löydät otsikkojen Ruokakulttuuri sekä Tavat ja kulttuuri alta.

 • Ruotsi

  Treenaa ruotsin kieltä - kouluun, ammattiin, harrastuksiin!

  Ruotsin kieltä voit opiskella täällä erilaisin tavoittein: kerrata lukion ruotsia, treenata yo-kirjoituksia, työlämää tai yleistä kielitutkintoa varten - tai sitten vain elämää varten!

 • Saksa

  Saksan kieltä ja saksankielisten maiden kulttuuria.

  Saksan kieliopinnot sisältävät videomateriaalia, tekstiä ja tehtäviä. Materiaalin avulla voi opiskella saksan kielen alkeita ja fraaseja sekä Itävallassa ja Sveitsissä käytettäviä ilmaisuja.

 • Suomi - Finnish

  Materials for learning Finnish language and culture.

  Welcome to learn Finnish language and culture! These materials are mainly in Finnish, but some of them offer English translations or vocabularies to help the beginners.

 • Turkki

  Turkin kieltä ja kulttuuria matkailijoille.

  Turkki on yksi suomalaisten suosituimmista lomakohteista, mutta turkin kieli on useimmille vieras. Nyt voit opetella sitä lomatarpeiksi ja tutustua muutenkin Turkin historiaan ja ruokakulttuuriin.

 • Unkari

  Unkari on suomen sukulaiskieli

  Sukulaiskieli unkari on kaukainen sukulainen eikä ymmärtäminen käy helposti. Unkarin kieleen voit tutustua viikonloppumatkan tarpeiden verran, ja kulttuuriin tutustuminen käy myös suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla.

 • Venäjä

  Opi venäjää, vaikka vain aakkoset

  Venäjän kieli on haasteellinen, mutta tämä sivusto tarjoaa useita erilaisia mahdollisuuksia oppia sitä: vähän, enemmän tai vain aakkoset. Oletko kiinnostunut venäläisestä kulttuurista ja yhteiskunnasta? Siihenkin on tilaisuus suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla. Uusin sisältökokonaisuus RUS – venäjästä rakkaudella on suunnattu kaikille, jotka ovat kiinnostuneet 2000-luvun venäläisyydestä!

 • Viittomakieli

  Perustietoa viittomakielestä sekä hyödyllisiä viittomia.

  Viittomakieltä käyttävät kuurojen lisäksi esimerkiksi huonokuuloiset, mutta yhtä hyvin myös kuulevat, kuten viittomakielen tulkit ja opettajat, kuurojen ja huonokuuloisten perheenjäsenet ja ystävät sekä kielen harrastajat.

 • Viro

  Tutustu Viron kieleen, kulttuuriin ja kaupunkeihin.

  Eteläisen naapurimaamme Viron kieli ja kulttuuri on melkoisen tuttua, muttei niin tuttua etteikö lisätieto olisi paikallaan. Täällä voit tutustua lisää molempiin!