Hyppää pääsisältöön

Supo haluaa tietää, kenelle puhut ja mitä kirjoitat

Yhdysvaltalainen tietovuotaja Edward Snowden paljasti, että isojen maiden tiedustelupalvelut pystyvät seuraamaan sekunti sekunnilta, mitä ihmiset tekevät puhelimillaan ja tietokoneillaan. Nyt viranomaiset haluaisivat Suomessakin päästä tarkkailemaan ja avaamaan verkossa liikkuvia viestejä.

Juha Sipilän (kesk.) hallitus on pannut alulle kolme hanketta, joissa muotoillaan pykäliä suojelupoliisin ja armeijan verkkotiedustelun sallimiseksi.

”Sillon kun meillä on perusteltua syytä olettaa tiettyjen henkilöiden syyllistyvän rikokseen, voimme kohdistaa heidän toimintaansa verkossa kulloiseenkin tilanteeseen sopivaa pakkokeinoa, mutta tarvitsemme aina konkreettisen perustelun rikoksen olemassaolosta tai tapahtumisesta”, Supon apulaispäällikkö Petri Knape sanoo MOT:lle.

Nyt verkkotiedustelu aiotaan tehdä mahdolliseksi jo ennen varsinaista rikosepäilyä.

”Kansallisen turvallisuuden kannalta turvallisuusviranomaiset ovat auttamattomasti myöhässä, jos meidän toimivaltuudet ja tiedonhankinta on mahdollista tehokkaasti vasta silloin, kun rikos on jo tekeillä tai tehty”, Knape sanoo.

”Verkkovalvonta on nopea ja edullinen tapa hankkia tietoa, koska tiedon siirtämisen ja tiedon tallentamisen kustannukset ovat niin radikaalisti pudonneet, että se näyttää halvalta suhteessa tietoyksikköön”, sanoo kansainvälisen oikeuden ja ihmisoikeuksien professori Martin Scheinin European University Institutesta.

”Ihan toinen asia on, pystytäänkö sillä estämään terrorismia. Esimerkiksi nyt, kun voimallisesti ajetaan Suomessa ja kaikkialla Euroopassa uusia verkkovalvonnan keinoja viitaten traagisiin Ranskan terrori-iskuihin, jää helposti huomaamatta, että Ranskassa viranomaisilla on erittäin laajat massavalvonnan valtuudet, eikä niistä tuntunut olevan tässä tilanteessa mitään hyötyä”, hän sanoo.

MOT:n tiedustelupaketti

MOT: Supo tahtoo taskuusi
TV1 maanantaina 22.2. klo 20
Ohjelma nähtävissä Yle Areenassa
Televisiouusinnat:
- TV1 keskiviikkona 24.2. klo 16.20
- TV1 torstaina 25.2. klo 5.55

Supo haluaa tietää, kenelle puhut ja mitä kirjoitat

Verkkovalvonta houkuttaa – teho arveluttaa

Snowden avasi oven outoon maailmaan

FBI raivostui Applelle, Apple FBI:lle – ja Trump Applelle

Ohjelman käsikirjoitus

Muita lähteitä

Yle Areena: Snowden – maailman halutuin mies (Helsingin kirjamessut 2015)

Tietovuotaja Edward Snowden arvostelee Venäjää internetin rajoittamisesta: Perustavanlaatuisesti väärin (Yle uutiset 5.9.2015)

Tietovuotaja Edward Snowden: Olin vakooja (Yle uutiset 29.5.2014)

Sisäministeriö: Siviilitiedustelulainsäädännön uudistaminen

Puolustusministeriö: Sotilastiedustelua koskevan lainsäädännön valmistelu

Oikeusministeriö: Perustuslain 10 §:n tarkistaminen (luottamuksellisen viestin suoja)

Kommentit