Hyppää pääsisältöön

Tolkku ja ihmisen hinta

kirjailija Marjo Niemi
Marjo Niemi kirjailija Marjo Niemi Kuva: Teos / Heini Lehväslaiho Marjo Niemi (kirjailija),marjo niemi

Tolkku ei rasismiin riitä. Siksi syrjinnästä on säädetty ihan lakikin, nimittäin yhdenvertaisuuslaki. Ja se siitä.

Tolkku sen sijaan on kuuluisa, suorastaan legenda täällä pienessä pohjoisessa maassamme, tässä kohtuuden maassa, jossa jo esi-­isämme ovat oppineet elämään viikon yhdellä perunalla ja kolmella kuivatulla ruisleivän siivulla.

Se mikä on järkevää, eli tolkullista, vaihtelee eri kulttuureissa

Se mikä on järkevää, eli tolkullista, vaihtelee eri kulttuureissa, yhteisöissä sekä ajassa. Pohjois-Koreassa järkevä tarkoittaa asioita, joita Euroopassa on hetkeen totuttu pitämään vähemmän tolkullisina. Tosin esimerkiksi Unkari näyttäisi nyt perustaneen maan kokoisen elokuvastudion, jossa kuvataan uusinta Paluu menneisyyteen­-pätkää. Kulisseista on vuotanut tietoa, ettei tyylilaji ole komedia. Onneksi Unkarissa on vielä myös tolkuttomia ihmisiä.

Kertakaikkisen tolkuttomia ihmisiä ovat olleet esimerkiksi: Galileo Galilei, Hannah Arendt, Albert Einstein, Raoul Wallenberg, Martin Luther King, Aung San Suu Kyi, Mary Wollstonecraft, Charles Darwin, Nikolaus Kopernikus, Malala Yousafzai, Minna Canth ja Nelson Mandela.

Tolkku liittyy varsinkin yhteisön kirjoittamattomiin sääntöihin. Tolkku on sitä, miten pysyä yhteisössä hengissä ja kasvonsa säilyttäen. Ihminen evoluution tämänhetkisenä versiona on altis omaksumaan nämä säännöt hengittämästään ilmasta. Toisin tekeminen on vaarallista, jota normaaleilla eloonjäämisvaistoilla syntyneet välttävät.

Tämän hetken valtakunnallisesta ilmatilasta pystyy helposti hengittämään sisään sen, että kaikella on hinta, sinullakin.

Pystyt laskemaan hintasi pelkästään uutisia seuraamalla

Pystyt laskemaan hintasi pelkästään uutisia seuraamalla. Siinä samalla ajan henkeä haukkoessasi sinulle voi tulla olo, ettet asukaan Suomessa, vaan pikemminkin taloudessa, niin vahvasti tämä kaiken hinnoittelu korostuu. Jopa rakkaudella ja vanhemmuudella on juuri kerrottu olevan rahassa mitattava hinta. Lihavilla, tupakoivilla, sairailla, vanhuksilla, lapsilla, vammaisilla ja sotaa pakenevilla vasta hintaa onkin.

Muistatteko, kun kaikkia siihen pystyviä rohkaistiin lastentekotalkoisiin vuonna 2003? Siinä oli varmaan jokin viisas ajatus. Nyt niistä lapsista on tullut ongelmallinen menoerä, niistä samoista, joita silloin ja sen jälkeen on tehty, talkoohengen innoittamina tai ilman.

jokin ajalle ominainen lemmentaika on ajanut politiikan ja talouden samaan sänkyyn

Johtavan politiikan pitäisi olla talouden ja ihmisen välissä, mutta jokin ajalle ominainen lemmentaika on ajanut politiikan ja talouden samaan sänkyyn ja ihminen on pistetty pihalle ketjuun kuin suomenpystykorva.

Tätä pakkoavioliittoa perustellaan työpaikoilla, eli kaikkien suomalaisten etuna. Mutta vaikka työtä kuinka keinohedelmöityksellä tai poliitikkojen ja yritysjohtajien orgioissa yritetään synnyttää, jokin menee pieleen. Ajatellaan, että lapsentekoon vaikuttaa turvallisuus: jos perheen ja lasten etuudet ovat kunnossa, alkavat synnytyshuudot saman tien raikua. Mutta iso yritysmaailma ei toimikaan samoin. Vaikka niille kuinka hyvät mielessä annetaan verohelpotuksia, eivät ne synnytäkään työpaikkoja, vaan jakavat osinkoja. Tätä on ihmisen oikeudentunteen vaikea hyväksyä sillä, kun kansalainen saa valtiolta perusteettomasti rahaa, esimerkiksi opintotukea tai työttömyyskorvausta, häneltä peritään ne oitis takaisin. Yrityksiä tämä ei koske. Suuret yritykset ovat pakkoavioliiton rahakas mies ja Suomi nuori tyttö, jonka aika miehelle pakkonaitti tolkun alttarilla.

nyt niiden aika on: ihmisarvon, taiteen, sivistyksen ja rakkauden

Vaikka meille nyt kaikkialta tolkutetaan, että meillä on hinta, pyydän silti, että olisit tolkuton, etkä laskisi hintaasi, sillä ihmisen arvo on mittaamattomissa. Kaikki mikä on mittaamattomissa, kuten vaikka ihminen, taide, sivistys tai rakkaus, vaikuttaa nyt olevan tolkutonta. Vaikka meille monin tavoin ilmaistaan, ettei näiden aika ole nyt, koska me elämme tolkun aikaa, niin juuri nyt niiden aika on: ihmisarvon, taiteen, sivistyksen ja rakkauden.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri