Hyppää pääsisältöön

12 vuotta orjana

Chiwetel Ejiofor, Craig Tate ja Paul Giamatti elokuvassa 12 vuotta orjana
Chiwetel Ejiofor, Craig Tate ja Paul Giamatti Chiwetel Ejiofor, Craig Tate ja Paul Giamatti elokuvassa 12 vuotta orjana 12 Years a Slave,12 vuotta orjana

Parhaan elokuvan Oscarin vuonna 2014 voittanut, tositarinaan perustuva draama kertoo miehestä, joka kaapattiin 12 vuodeksi orjuuteen 1800-luvun Yhdysvalloissa. Ohjaus Steve McQueen, pääosissa Chiwetel Ejiofor, Michael Fassbender ja Lupita Nyong’o, joka palkittiin roolistaan Oscarilla.
Teema perjantaina 15.12. klo 21.00. Areenassa vain suorana.

Solomon Northup syntyi New Yorkin osavaltiossa, jossa ei tunnettu orjuutta. Hän oli mustaihoinen mutta vapaa mies 1800-luvun alun USA:ssa. Kun hän matkusti Washingtonin kaupunkiin, hänet huumattiin, kidnapattiin ja myytiin orjuuteen Louisianaan. Vuodesta 1841 vuoteen 1853 hän eli toisten omaisuutena, kunnes New Yorkin osavaltio puuttui asiaan ja Northup vapautui. Takaisin vapauteen päästyään Northup kirjoitti orjuudestaan muistelmateoksen, josta tuli menestys.

Steve McQueenin ohjaama dramatisointi Northupin tarinasta valmistui vuonna 2013 ja palkittiin seuraavana vuonna kolmella Oscarilla: paras elokuva, paras naissivuosa (Lupita Nyong’o) ja paras sovitettu käsikirjoitus (John Ridley). Solomon Northupin roolissa nähdään brittinäyttelijä Chiwetel Ejiofor ja plantaasinomistaja Eppsinä McQueenin vakionäyttelijä Michael Fassbender. Sivuosissa myös Benedict Cumberbatch ja Brad Pitt.

  • 12 vuotta orjana (12 Years a Slave), USA 2013. O: Steve McQueen. N: Chiwetel Ejiofor, Michael Fassbender, Lupita Nyong’o, Sarah Paulson, Benedict Cumberbatch, Brad Pitt.
Michael Fassbender ja Chiwetel Ejiofor elokuvassa 12 vuotta orjana.
Chiwetel Ejiofor ja Michael Fassbender. Michael Fassbender ja Chiwetel Ejiofor elokuvassa 12 vuotta orjana. oscar-voittaja,12 Years a Slave,Chiwetel Ejiofor,Michael Fassbender
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa