Hyppää pääsisältöön

Abi, näin luet tehokkaammin

lukunopeus-grafiikka2
lukunopeus-grafiikka2 Tero Karhu

1. Tutustu sisällysluetteloon ja silmäile tekstiä. Kun tiedät mitä olet lukemassa, niin löydät olennaisen informaation nopeammin.

2. Tiedosta eri lukutekniikat ja löydä oma tyylisi lukea. Osaa teksteistä voi vain selata, silmäillä ja löytää avainkohdat helposti, kun taas osaa pitää lukea hitaasti ja sanatarkasti.

3. Tee muistiinpanoja, visualisoi ja piirrä muistikarttoja. Ne auttavat monia muistamaan asiat paremmin.

lukunopeus-grafiikka3
lukunopeus-grafiikka3 Tero Karhu

4. Tee itsellesi kysymyksiä ja vastaa niihin. Kysy jokaisen kappaleen tai luvun jälkeen itseltäsi mikä oli tärkeää ja miksi. Se auttaa ymmärtämään tekstin pääkohdat ja hahmottamaan kokonaisuutta.

5. Tee lukusuunnitelma. Päätä mitä luet ja missä vaiheessa.Suunnitelma tuo selkeyttä ja rytmiä lukemiseen ja osaat varata riittävästi aikaa kirjoituksiin valmistautumiseen.

6. Muista levätä tarpeeksi. Oppiminen vaatii aivoilta paljon työtä.Pidä lukemisessa myös riittävän usein taukoja, niin oppiminen on mahdollisimman tehokasta.

lukunopeus grafiikka
lukunopeus grafiikka Tero Karhu

7. Mieti missä sinun on parasta lukea. Kotona voi olla mukavaa, mutta myös paljon ärsykkeitä. Monille kirjasto tai muu julkinen paikka sopiikin paremmin.

8. Musiikkia vai hiljaisuutta. Mieti auttaako musiikin kuuntelu sinua keskittymään ja sisäistämään asioita paremmin vai sopiiko sinulle parhaiten täysi hiljaisuus. Erilaisille ihmisille toimii erilainen musiikki, yhtä oikeaa tyyliä ei ole olemassa.

Katso tästä, miten lukunopeutta voi kehittää.

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän