Hyppää pääsisältöön

Akuutissa maanantaina: Lapsen elämä on itkua ja naurua sekä rajoja ja rakkautta

Lapset
Akuutin lastenlähetyksessä on luvassa tunteita laidasta laitaan. Lapset Kuva: Petri Vilén lapset (perheenjäsenet),akuutti

Tämän vuoden ensimmäisessä erikoislähetyksessä kaiken huomion saavat lapset sekä tietysti lasten vanhemmat ja huoltajat. Luvassa on ainakin itkua ja naurua sekä rajoja ja rakkautta - tuttuja tunteita lapsiperheiden arjessa.

Karin Mariola ja Marketta Dalla Valle Akuutin studiossa.
Lastentautien erikoislääkäri Marketta Dalla Valle (oik.) ja Karin Mariola. Karin Mariola ja Marketta Dalla Valle Akuutin studiossa. Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutti

Karin Mariolan juontaman lähetyksen vieraaksi saapuu lastentautien erikoislääkäri Marketta Dalla Valle, joka on tutkinut erityisesti lasten lihavuutta. Millainen ongelma lasten ylipaino on ja miten lihavuutta tulisi hoitaa? Entä saako ylipainosta puhua lapsen kuullen?

Lastenlähetyksessä vierailemme myös Salossa, jossa asuu 12-vuotias Saana-tyttö. Perheen prinsessalla on keskivaikea kehitysvamma ja nivelongelmia, mutta se ei iloisen ja avuliaan tytön vauhtia hidasta. Saana käy koulua, pyöräilee ja lähtee innoissaan allasterapiaan avustajansa kanssa. Kotona Saana on innokas auttamaan äitiään, vaikka samalla sattuu ja tapahtuu kaikenlaista.

Jari Sinkkonen
Aikuiset ovat ongelmajätelaitoksia, jotka ottavat lapsen tunnekuorman vastaan, paljastaa Jari Sinkkonen Akuutin lastenlähetyksessä. Jari Sinkkonen Kuva: Yle, Akuutti Jari Sinkkonen (lääkäri),akuutti

Perheiden arjessa on monesti meneillään valtataistelu lasten ja vanhempien välillä. Kun uhmaikäinen lapsi saa raivokohtauksia tai nuorta ei saa irti tietokoneeltaan, tuntee jokainen vanhempi joskus olevansa pulassa ja avuton. Tilanne uhkaa äityä ankaraksi tahtojen taistoksi. Lastenpsykiatrian erikoislääkäri Jari Sinkkonen muistuttaa, että tiukassa tilanteessa peiliin katsominen ja oman toiminnan muuttaminen on usein ratkaisun avain. Sinkkosen mukaan lasten kasvatuksesta selviää hengissä, mutta ei ilman negatiivisia tunteita. Akuutti jututtaa lastenlähetyksessä Sinkkosta ja pyytää häneltä kasvatusvinkit vanhempia askarruttaviin ongelmiin. Sinkkonen on luvannut myös paljastaa, onko hänellä itsellään ollut ongelmia lastensa kasvatuksessa.

Lastenlähetyksessä ääneen pääsevät myös aivan tavalliset perheet. Akuutin katsojat ovat kirjoittaneet kokemuksistaan - miten heidät on kasvatettu ja kuinka he itse kasvattavat omia lapsiaan. Siirtyykö vanhemmuuden malli kasvatusmetodien myötä sukupolvelta toiselle?

Akuutti, TV1 maanantaina 22.2. klo 18:30. Uusinnat ke 24.2. klo 5:55 ja su 28.2. klo 15:15.