Hyppää pääsisältöön

Eurorock tiivisti Suomen viisuhistorian puoleentoista minuuttiin 1976

"Kun kello käy, muistathan, laiskotellen kuin silloin ennen varjoon suojaan..." Näin taipuivat laululyriikaksi Suomen 1960- ja 1970-lukujen euroviisut, kun Tasavallassa tapahtuu -ohjelma otti hampaisiinsa koko yleiseurooppalaisen viisuinstituution.

TV2:n Tasavallassa tapahtuu -sarjan jakso lähetettiin televisiossa samana iltana nähdyn Suomen vuoden 1976 euroviisukarsinnan jälkeen. Karsinnan voitti Fredin esitys Pump pump.

Viisi tuttua miestä -niminen kokoonpano esittää ohjelmassa Eurorockin (alkaa kohdasta 1:53), jonka kollaasinomaisen tekstin rakennuspalikoina ovat Suomen siihenastisten edustuskappaleiden otsikot. Bändin nimestä huolimatta soittajisto on jäänyt jälkimaailmalle mysteeriksi.

Antaumuksella esiintyvän ryhmän monenkirjavat hynttyyt viitannevat hollantilaiseen Teach-In-yhtyeeseen, joka värikkäissä lavatamineissaan voitti Eurovision laulukilpailun vuonna 1975. Eurorockiin on tavoiteltu kansainvälistä ilmettä myös yltäkylläisillä videoefekteillä. Bändin nimi lienee mukaelma M. A. Nummisen säestysyhtyeestä Viisi vierasta miestä.

Toistuvasti olemme olleet alakynnessä ja huonossa taistelukunnossa jo lähdössä.― Toimittaja Matti Rosvall

Viiden tutun miehen esitystä edeltää ohjelmassa Matti Rosvallin puheenvuoro, jossa Iltatähteäkin tehnyt toimittaja ruoskii perin juurin koko euroviisukilpailua. Etenkin kisan viimeaikaiset voittajat olivat "tehdastuotteita", joista oli määrätietoisesti hävitetty kaikki musiikilliset arvot.

Eurovisioiskelmästä ei saanut jäädä asioita mieleen, eivätkä ne saaneet olla pitkäikäisiä, jotta ne tekisivät tilaa uusille seuraajilleen, Rosvall irvii. Kilpailu ei ollut koskaan tuonut esiin merkittävää uutta musiikkia, mutta Abban Waterloo (1974) ja edellä mainitun Teach-Inin Ding-A-Dong olivat "pudottaneet riman kokonaan".

Myöskään Euroviisujen tavoite kansallisesti omaperäisten sävellysten esittelystä ei ollut milloinkaan toteutunut. Suomen omat osanottajat olivat "vaisuja heijastuksia maailman virtauksista."

Matti Rosvall juontaa Tasavallassa tapahtuu -ohjelmaa Eurovisio-tunnuksen sisällä 1976.
Toimittaja Matti Rosvall suomii Euroviisuja. Matti Rosvall juontaa Tasavallassa tapahtuu -ohjelmaa Eurovisio-tunnuksen sisällä 1976. Kuva: Yle kuvanauha 1976,Yle Elävä arkisto,kuvakaappaus

Tasavallassa tapahtuu -ohjelman kärkevä asenne ei ajankohtanaan ollut poikkeuksellinen. Kaupallisimmilta ja "teollisilmmilta" vaikuttavia musiikki-ilmiöitä kritisoitiin herkästi musiikkilehdissä ja -ohjelmissa, muun muassa Iltatähdessä, ja samoin ajattelevia oli muissakin maissa. Ruotsissa järjestettiin vuoden 1975 viisukisan aikaan iso varjofestivaali.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto