Hyppää pääsisältöön

Jenny Lehtinen: Lapseni on seksuaalinen olento?!

Jenny Lehtinen: Koske, mutta yksin & harvoin
Jenny Lehtinen: Koske, mutta yksin & harvoin Kuva: Jussi Nahkuri jenny lehtinen kolumni

Lapset ja seksuaalisuus. Niin vaikea asia, että jo syksyn jaksomme Lapset pilaavat seksielämän sai aikaan palauteryöpyn: miten voidaan yhdistää samassa lauseessa kaksi niin kaukana toisistaan olevaa asiaa kuin lapset ja seksi? Järkyttävä teko, kerta kaikkiaan!

Ja niinhän se on: eivät lapset ja seksi kuulukaan yhteen. Mutta seksuaalisuus kuuluu ihan jokaiselle elämän alusta elämän loppuun. Miksi siitä puhuminen on niin vaikeaa? Koska sitä se on, vaikka kuinka väittäisi olevansa loputtoman rento ja avoin. Tosin moni ei edes väitä, vaan myöntää avoimesti menevänsä suorastaan umpisolmuun, kun lapsi kysyy tarpeeksi hankalan kysymyksen.

Eiväthän ne toki aina kysy. Saattaa vain käydä kuten allekirjoittaneelle muutamaankin kertaan: viattomana alkanut lastenkirja onkin kääntynyt kryptiseksi lasten seksuaalikasvatusoppaaksi. Otetaan esimerkiksi klassikko Myyrä Puhemiehenä. Siinä Myyrä saattaa yhteen poika- ja tyttöjänöset, jotka päätyvät halailemaan. Tovin kuluttua tyttöjänösen alapäähän ilmestyy ammottava reikä, josta iloisesti hymyileviä pikkupupuja kirmailee ulos.

Huh.

”Vastaa vain kysymykseen, jonka lapsi kysyy”, sanovat asiantuntijat. No, eivät ne tuon Myyrä-episodin jälkeenkään kysyneet mitään, mutta jäivät ehkä pohtimaan halaamisen erikoisia jälkiseurauksia. Olisiko pitänyt kaivaa Avara luonto esiin ja näyttää lapsille, miten ne puput ihan oikeasti halaa?

Äkillisiä valistushetkiäkin vaikeampi asia ovat lapsen omat kehon tutkimusretket.

Äkillisiä valistushetkiäkin vaikeampi asia ovat lapsen omat kehon tutkimusretket.

Toisaalta meitä vanhempia kehotetaan olemaan kannustavia ja iloisia, kun lapsi tekee uusia kehollisia löytöjä. Samaan aikaan pitäisi kuitenkin kertoa, että nuo tutkimukset olisi hyvä tehdä itsekseen, omassa sängyssä oman peiton alla, kun kukaan ei näe. Eikä tutkimuksia pitäisi olla missään tapauksessa liikaa! Kerta päivässä riittäköön!

No, tästähän seuraa miljooona miksi-kysymystä.

Miksi pitää unnuttaa yksin? Miksi saa koskea vain omiin vehkeisiin eikä kaverin? Miksei mummi tai vaari suostu koskemaan, jos pippeli menee hassuksi? Väkisinhän ei saa koskea toista ollenkaan, mutta miksei saa silloinkaan, jos toinen antaa luvan?

Olen joutunut sen sata kertaa miksi-kysymysten eteen, enkä oikein vieläkään tiedä mitä järkevästi vastata.

– Nämä ovat hyviä käytöstapoja.
– Meillä ei ole tapana koskea itseämme muiden ollessa läsnä.
– Ihmisellä on yksityisalueita, joihin saa koskea vain itse.

Näin olen vastannut, koska näin neuvotaan vastaamaan - ja ristinyt sormeni, ettei seuraavaa miksi-kysymystä enää tulisi.

Onneksi asennemuutos lapsen seksuaalisuuteen ja sen ilmaisunvapauteen on ollut nopeaa ja myönteistä.

Onneksi asennemuutos lapsen seksuaalisuuteen ja sen ilmaisunvapauteen on ollut nopeaa ja myönteistä. Vielä vuonna 2009 KaksPlussan keskustelu lapsen itsetyydytyksestä täyttyi tällaisista viesteistä:


– Mä en oikein tajua tota, jotenkin vastenmieliseltä tuntuu tommoonen unnutus ja ei yhtään normaalilta.
– No eihän se minustakaan kivalta tunnu, kun lapsi sitä tekee. Nolottaahan se, mutta mitäs minä teen, jos komentaakaan ei saa.
– Ainakin kieltäisin sitä ja pakottasin lopettamaan.
– Oon huomannut, että meidän reilu kaksvuotias tyttö hinkkaa alapäätään lattiaan silloin, kun hänellä on kova pissahätä. Ja tietenkin on juuri leikit kesken, eikä millään malttaisi lähteä pisulle. Tämä hinkkaaminen vastaa meikäläisen jalat ristissä seisoskelua. Kun sitten on pissalla käynyt, tuo hinkkaaminen loppuu. Eli voi näyttää unnutukselta, muttei sitä kuitenkaan ole.
– Meillä lapsi harrasti tuota yhdessä vaiheessa, ja tulkitsin sen reaktioksi äidin masentuneisuudesta.

Viime vuosien keskustelut ovat enemmän tämän suuntaisia, ainakin Vauva-lehden av-palstalla:


– Tämä on täysin maallikon mielipide, mut mulla on kaksi poikaa, ja ainakin pojilla on jotenkin se pippeli paras kaveri, jota räpläillään puoliksi ajatuksissaan milloin missäkin. En ole edes ajatellut sitä unnuttamiseksi, koska tiedän niin paljon ihan tasapainoisia miehiä joilla on pitkin päivää mielessä se mitä omien pöksyjen sisältä löytyy.
– Unnutusta/masturbointia ei voi tehdä liikaa jos siitä itse vaan pitää. Jos lapsi haluaa kuluttaa siihen päivänsä niin hänellä on siihen oikeus. Juuri tuollainen kieltäminen tuhoaa ihmisten seksuaalisuuden. Alastomuudessa, seksissä eikä masturboinnissa ole mitään pahaa.

Ja sitten oma ehdoton lempparini:


– Toinen näkökulma asiaan. Itse unnutin pienenä paljon ja aina kun huvitti. Siihen yrittivät vanhemmat suhtautua kaikilla mahdollisilla tavoilla ja kieltää ja ohjata muuhun ja ties mitä. Muistan, kun äiti joskus tarha-aamuna taas sanoi asiasta, niin kehotin vaan kokeilemaan itse, että kyllä siitä tulee parempi mieli sillekin. :D Jälkeenpäin ajateltuna aika hyvä neuvo stressaantuneelle aikuiselle.

Niinpä.

Lisää ohjelmasta

surullinen nuori nainen
surullinen nuori nainen Kuva: freeimages.com/Renáta Zaja marja hintikka live,Eve Mantu,kysely (keskinäinen toiminta)
kuvakaappaus nettivideosta
kuvakaappaus nettivideosta Kuva: Yle marja hintikka live
Poika pussaa tyttöä
Poika pussaa tyttöä Kuva: freeimages.com/Igor Tomic marja hintikka live,Eve Mantu,kysely (keskinäinen toiminta)
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live
Joulukuusi ja koristeineen.
Joulukuusi ja koristeineen. Kuva: Pixabay joulu
Kommentit

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.