Hyppää pääsisältöön

Osa 8: ¡La vida es arte! - Elämä on taidetta!

Kävelykatu Las Ramblasin katukivetys
Kävelykatu Las Ramblasin katukivetys Kuva: EPA/Julian Martin ramblas

Espanjalaiset ovat kuuluisia monella eri taiteen saralla ja maan kulttuuri on täynnä historiaa. Taiteellisena taantumana voidaan pitää Francon aikaa, jolloin kantaaottavaa taidetta ei tehty ja kevyt viihde oli suosiossa – se vei ajatukset pois arjesta. Suosituinta viihdykettä tarjoaa nykyään televisio.

Música – musiikki

Oopperaa kaikille

Carmen-ooppera
Carmen Carmen-ooppera Kuva: Andrea Balducci espanja

Espanjalaiset ovat musiikin suhteen melko itseriittoisia. Sen sijaan monet ulkomaalaiset säveltäjät ovat hakeneet Espanjan puolelta innoitusta, varsinkin oopperaan. Tunnetuin näistä on ehkä Georges Bizet'n Carmen.

Espanjalaiset ovat ansioituneet pikemminkin oopperalaulajina kuin säveltäjinä. He ovat myös tunnettuja oopperan "popularisoijia". Kolmen Tenorin Plácido Domingolla on jopa tähti kuuluisalla Hollywood Boulevardilla!

Plácido Domingo vilkkuttaa yleisölle
Rakastettu Plácido Domingo Plácido Domingo vilkkuttaa yleisölle Kuva: globovision espanja
Madridin oopperatalo Teatro Real
Madridin oopperatalo, Teatro Real Madridin oopperatalo Teatro Real Kuva: Kris Arnold espanja

Katso espanjalaisia oopperaesityksiä verkossa!

Flamencon jalanjäljissä

Kitaristi Paco de Lucia
Paco de Lucía Kitaristi Paco de Lucia Kuva: El makabre kitaristi

Espanjalainen musiikki saa yhä edelleen vaikutteita voimakkaasta flamenco-musiikin perinteestä. Kitara on Espanjan kansallissoitin ja maasta on tullut useita kuuluisia kitaravirtuooseja.

Maailmankuulu kitaristi Paco de Lucía tuli tunnetuksi muun muassa jazzin ja flamencon fuusiokokeiluistaan. Hän toi flamenco-musiikkiin mukaan alunperin perulaisen rytmisoittimen, cajonin. Paco de Lucía menehtyi sydänkohtaukseen Meksikossa kesällä 2014.

Katso kooste - Adios a Paco de Lucía!

Letkein lantein La, La, La

Enrique Iglesiaksen konsertti
Enrique Iglesias - ¡Bailando! Enrique Iglesiaksen konsertti Kuva: Alejandra Walker konsertti,konserttisalit

Kevyet espanjalaiset kesähitit ovat aina olleet suosittuja. Latinoprinsessa Shakiran hittien edeltäjää, La Macarenaa, vuodelta 1995 on vaikea unohtaa...

Espanjalaisen iskelmämusiikin kuningas, Julio Iglesias, laulaa lähes kielellä kuin kielellä ja on myynyt uransa aikana yli 250 miljoonaa levyä. Perinnettä jatkaa poika Enrique. Perhe muutti Yhdysvaltoihin Miamiin, kun ETA sieppasi Enriquen isoisän. "Papuchi" kuitenkin vapautettiin muutaman viikon kuluessa vahingoittumattomana.

Kuuntele espanjalaista pop-musiikkia vaikka täältä!

Pintura – kuvataide

Luolamaalauksista muotokuviin

El Grecon maalauksia Toledon katedraalissa
El Grecoa Toledon katedraalissa El Grecon maalauksia Toledon katedraalissa Kuva: Son of Groucho taidemaalari

Mistä alkaa Espanjan taiteen historia? Kantabrian Altamiran luolamaalauksista on pitkä matka katedraalien freskoihin ja hovin muotokuviin. Ensimmäinen espanjalaisen taiteen todellinen mestari oli 1500-luvulla elänyt kreikkalainen Domenikos Theotokopuolos alias El Greco.

1600-luvun barokin ja romantiikan ajan mahtipontinen tyyli sopi espanjalaiselle luonteelle. Kuuluisin tämän aikakauden maalari oli Diego Velázquez. Seuraava suuri nimi, Francisco de Goya, jätti jälkipolvien ihaltavaksi yli 2000 taideteosta.

Diego Velázquezin patsas El Prado museon edessä
Diego Velázquez, El Prado, Madrid Diego Velázquezin patsas El Prado museon edessä Kuva: Iker Merado el prado
Goyan maalaus Toukokuun kolmas 1808
"El Tres de Mayo", Francisco de Goya Goyan maalaus Toukokuun kolmas 1808 Kuva: Joel espanja

Kubismia ja mielen muurahaisia

Näkymä Dalin museosta Figueresissa
Salvador Dalí -museo, Figueres Näkymä Dalin museosta Figueresissa Kuva: Camila Pastorelli Salvador Dalí,figueres

1900-luvun alussa Espanjan taiteellisena keskuksena toimi Katalonia ja sen johtajana modernin taiteen pioneeri Pablo Picasso. Picasson synnyinkoti on Malagassa ja toimii museona, mutta myös Barcelonassa on Picassolle omistettu museo. Abstraktin taiteen tulenkantajan, Joan Mirón töitä on esillä Barcelonassa Fundació Joan Miró -museossa ja hänen kotimuseossaan Mallorcalla.
Salvador Dali on suunnitellut Chupa Chups tikkarin logon
Salvador Dalín suunnittelema tikkarilogo Salvador Dali on suunnitellut Chupa Chups tikkarin logon Kuva: Clara T espanja
Picasson taulu
"Kolme soittajaa", Pablo Picasso Picasson taulu Kuva: Nathalie Cone picasso,Pablo Picasso

Surrealismin pahapoika, häpeämätön huomionhakija Salvador Dalí oli mukana kaikessa mahdollisessa elokuvamaailmasta Chupa Chupsiin. Dalín kotimuseo sijaitsee Ranskan rajan läheisyydessä, Portlligatissa.

Monet espanjalaiset taiteilijat jättivät kotimaansa Francon diktatuurin aikana. Taiteellista vapautta tarjosivat niin Ranska kuin Yhdysvallatkin. Picasso asettui Ranskaan.

Espanjan laajimmat taidekokoelmat löytyvät Madridista: El Prado (Espanjan kansallismuseo), Thyssen-Bornemisza ja Reina Sofia. Reina Sofiasta löytyy muun muassa Picasson maalaama sodanvastainen Guernica. Picasson vaatimuksesta maalaus nähtiin Espanjassa vasta Francon kuoleman jälkeen.

Joan Mirón studio, Mallorca
Mirón studio, Mallorca Joan Mirón studio, Mallorca Kuva: martin2movil Joan Miró,museo
Picasson maalaus seinätaiteena
Picasson "Guernica" seinätaiteena Picasson maalaus seinätaiteena Kuva: Joseba Barrenetxea Guernica,picasso

Literatura y poesía – kirjallisuus ja runous

Veijareita ja ritareita

Cervantesia seinämaalauksena
Cervantesia seinätaiteena Cervantesia seinämaalauksena Kuva: Tomas Roggero espanja,Don Quijote

Kansan keskuudessa vaikutti ennen kirjallista ilmaisua trubaduurilyriikka - soittimin säestetyt kansankieliset runot. Runoelmista vanhin, Cantar de Mio Cid, on säilynyt meidän päiviimme asti.

Espanjalaisia on aina kiinnostanut ritariromantiikka ja seikkailutarinat. Miguel de Cervantes merkitsee Espanjalle samaa kuin Aleksis Kivi Suomelle. Cervantesin veijaritarinaa Don Quijotea pidetään ensimmäisenä modernina romaanina. Espanjan kulttuuriministeriö jakaa vuosittain arvostetun Miguel de Cervantes -palkinnon ansioituneelle espanjaksi kirjoittavalle kirjailijalle.

Espanjan tunnetuin runoilija oli rajoja rikkova Federico García Lorca. Surrealismiin mieltyneet ystävykset Lorca, Dalí ja Buñuel uudistivat Espanjan taiteellista ilmaisua oikein urakalla - eikä aina hyvin seurauksin. Rohkea ilmaisu, seksuaalinen vapaus ja usein myös vasemmistolaiset mielipiteet eivät vallanpitäjiä miellyttäneet. Lorca murhattiin sisällissodan vainoissa.

Madridin kirjallisuuskorttelissa, El Barrio de las Letras, voi edelleen aistia heidän läsnäolonsa.

Lorca-juliste
Esikuvana runoilija Lorca Lorca-juliste Kuva: jisakiel espanja
Madridin kirjallisuskortteli
El Barrio de las Letras, Madrid Madridin kirjallisuskortteli Kuva: Manuel espanja

Nykykirjallisuus

Kirjan ja ruusun päivä Espanjassa
Kirjan ja ruusun päivä Kirjan ja ruusun päivä Espanjassa Kuva: francesc_2000 Kirjan ja ruusun päivä,espanja

Espanjalaisista nykykirjailijoista suomeksi on käännetty muun muassa Carlos Ruiz Zafónin ja Ildefonso Falconesin teoksia. Kastilia-Leónin alueen karmivasta historiasta kirjoittaa puolestaan kutkuttavia romaaneja nykykirjailija Cristina López Barrio (Mahdottomien rakkauksien talo, suomennettu 2013).

Suomessakin tunnettu Kirjan ja ruusun päivä, El Dia del Libro y la Rosa, on saanut alkunsa Barcelonasta. Päivä tunnetaan siellä myös nimellä La Diada de Sant Jordi, paikallisen pyhimyksen mukaan.

Carlos Ruiz Zafón
Carlos Ruiz Zafón Carlos Ruiz Zafón Kuva: EPA/Toni Albir Carlos Ruiz Zafón,espanja
Idelfonso Falcones
Ildefonso Falcones Idelfonso Falcones Kuva: Elena Torre espanja

Teatro y cine – teatteri- ja elokuvataide

Elokuvaohjaajia

Buñuelin muotokuva by Dali
Dalín näkemys ystävästään Luis Buñuelista Buñuelin muotokuva by Dali Kuva: rainwiz muotokuva

Luis Buñuel nousi kuuluisuuteen ystävänsä Salvador Dalín kanssa tekemällään lyhytelokuvalla Andalusialainen koira. Sen verran rajusta leffasta on kyse, että poliisi määräsi sen heti ilmestymisajankohdasta alkaen 50 vuodeksi esityskieltoon. Ohjaajan pääteemoja ovat keskiluokkaisuuden ja tekopyhyyden kyseenalaistaminen.

Carlos Sauran elokuvien yhteiskunnalliset teemat valottavat muun muassa Francon ajan Espanjaa. Francon aikana sensuuri kukoisti ja vasta 1990-luvulla espanjalainen elokuva alkoi jälleen kiinnostaa yleisöä.

Nykyelokuvan merkittävin ohjaaja on eittämättä Pedro Almodóvar. Hänen elokuviensa pääteema, erilaisuuden hyväksyminen, on tuonut ohjaajalle muun muassa Oscar-patsaan.

Carlos Sauran käsikirjoitus
Carlos Sauran elokuvakäsikirjoitus Carlos Sauran käsikirjoitus Kuva: reindertot espanja
Almodóvarin elokuvan juliste
"Las Abrazos Rotos", Pedro Almodóvar Almodóvarin elokuvan juliste Kuva: Camilo Rueda López espanja

Näyttelijöitä

Espanjan Oscar-patsaat, Los Goyas
Espanjan Oscar-gaala, Los Premios Goya Espanjan Oscar-patsaat, Los Goyas Kuva: Manuel espanja

Espanjassa järjestetään vuosittain nelisenkymmentä elokuvafestivaalia. Tästä huolimatta espanjalainen elokuva pärjää paremmin ulkomailla kuin kotimaassaan. Almodóvarin luottonäyttelijä Penélope Cruz sekä Antonio Banderas ovat molemmat maailmanluokan megatähtiä. Kirkkaimpien tähtien joukkoon kuuluu tietysti myös Oscar-palkittu komistus Javier Bardem.

Espanjassa on kuvattu myös monia amerikkalaisia menestyselokuvia. Indiana Jones ja viimeinen ristiretki - elokuvan maisemat ovat Granadasta. Almerían aavikoilla on kuvattu useita lännenelokuvia.

Ääniä

Espanjassa ja muuallakin Euroopassa suositaan tekstityksen sijaan elokuvien jälkiäänitystä eli dubbausta. Myös äänestä voi tulla kuuluisa! Megasuosittu Constantino Romero toimi muun muassa Roger Mooren äänenä Bond-elokuvissa.

Teatteri

Marionettinukke näytelmäkirjailija Lope de Vegasta
Marionettinukke Lope de Vegasta Marionettinukke näytelmäkirjailija Lope de Vegasta Kuva: Bambo Lope de Vega,espanja

Espanjan Shakespeare, Lope de Vega, kirjoitti suosittuja näytelmiä tavallisten ihmisten jokapäiväisestä elämästä. Hupaisiin juonenkäänteisiin oli sekoitettu arjen draamaa, joissa kunnia ja omatunto näyttelivät pääosaa.
Lope de Vega oli äärimmäisen tuotelias. Valmiiseen formaattiin oli helppo kirjoittaa: väitetäänkin, että hänen 2000 näytelmästä 100 on kirjoitettu yhdessä päivässä.
Teatterimainos seinässä
Espanjalaisen teatterin ainekset Teatterimainos seinässä Kuva: Diadoro espanja
Madridin teatteri, Real Madrid
Teatro Real, Madrid Madridin teatteri, Real Madrid Kuva: Paula Soler-Moya espnaja

Arquitectura – arkkitehtuuri

Arkkitehtuurinen tilkkutäkki

Parc Güellin mosaiikkia
Parc Güellin mosaiikkia, Barcelona Parc Güellin mosaiikkia Kuva: Doug espanja,Mosaiikkityöt

Espanjalainen arkkitehtuuri on sekoitus mitä erilaisimpia tyylejä - jokainen valloittaja on jättänyt siihen jälkensä. Se on aina ollut suureellista ja mahtipontista, maurien moskeijoista ja roomalaisten akvedukteista lähtien.

Kristittyjen valloitettua kaupunkeja takaisin maureilta syntyi mudéjar-tyyli, jolle on tyypillistä runsas keraamisten laattojen käyttö. Islamilaisen rakennustyylin helmi on mauriruhtinaiden rakennuttama La Alhambra Granadassa, Etelä-Espanjassa.

Sevillan mahtava goottityylinen katedraali on edelleen maailman kolmanneksi suurin kirkko. Sieltä löytyy myös Kolumbuksen hauta.

Sevillan Modernin taiteen museon sisäänkäynti
Modernin taiteen museo, Sevilla Sevillan Modernin taiteen museon sisäänkäynti Kuva: Mel Patterson espanja
Sevillan katedraali
Sevillan katedraali Sevillan katedraali Kuva: EVC on the road espanja

Wau!

Näyttävää wau-arkkitehtuuria suunnitellaan edelleen eri puolille Espanjaa.

Valencian tiede- ja taidekeskus
Ciudad de las Artes y las Ciencias, Valencia Valencian tiede- ja taidekeskus Kuva: Irene Grassi Valencia (itsehallintoalue),espanja

Yksi merkittävimpiä on Valencian taide- ja tiedekeskus Ciudad de las Artes y las Ciencias. Nykypäivänä myös arkkitehtuurin ongelma on rahapula ja rakennukset ja rakennelmat jäävät usein keskeneräisiksi.
Valokuva Sagrada Familiasta 1906Sagrada Familiaa rakennetaan
Sagrada Familia 1906 ja 2014 Kuva: anytka, Olivier Bucholz

Arkkitehtuurin ihmelapsen Antoni Gaudín työt keskittyvät Barcelonaan. Hänen päätyönään voidaan pitää edelleen keskeneräistä Sagrada Familia -kirkkoa. Sen arvellaan valmistuvan vuonna 2030, jolloin rakennusvuosia on kertynyt peräti 150.

 • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

  Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

  Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

 • Ääntäminen

  Viron kielen ääntäminen.

  Viroa äännetään suurin piirtein niin kuin kirjoitetaankin, mutta suomeen verrattuna ääntämisessä on eroja.

 • Yleistä kiinan kielestä

  Yleistä kiinan kielestä.

  Tämän kurssin kiinan kieli on mandariinikiinaa, joka on Kiinan virallinen kieli ja yleiskieli. Äidinkielenään sitä puhuu yli puolet Kiinan väestöstä, ja se on opetuskieli kaikissa Kiinan kouluissa. Mandariinikiina on maailman puhutuin äidinkieli – äidinkielenään sitä puhuu lähes 870 miljoonaa ihmistä. Nekin kiinalaiset, jotka puhuvat jotakin muuta kiinalaista kieltä, ymmärtävät kirjoitettua mandariinia, jos vain ovat lukutaitoisia.

Kielet

 • Italian pikavisiitti

  Kieltä ja tapakulttuuria matkailijan tarpeisiin.

  Oletko lähdössä matkalle? Haluatko oppia kielen alkeet nopeasti? Pikavisiitti on tiivis paketti, josta saat Italian kieli- ja tapatietoa: kuinka selvitä kaupassa, ravintolassa, kaupungilla, lippuluukulla… Pari italian sanaa riittää sulattamaan italialaisten sydämet, ja sinäkin saat matkastasi enemmän! Kielten taitotasoasteikolla pikavisiitti sijoittuu tasolle A1 (kieliaines A1.2, kielioppi A1.1).

 • Es español 1 - espanjan kielen alkeiskurssi

  12-osainen alkeiskurssi tutustuttaa myös maan kulttuuriin.

  Es español 1 on 12-osainen espanjan kielen alkeiskurssi. Sanastoa, puheenymmärtämistä, fraaseja ja kielioppia harjoitellaan runsaiden tehtävien avulla ja kulttuuriosassa tutustutaan monipuolisesti Espanjan kulttuuriin. Kielten taitotasoasteikolla kurssi sijoittuu tasolle A1-A2.

 • Finnish phrases - Suomen kielen fraaseja

  20 keskustelutuokiota suomeksi lyhyillä videoilla.

  Welcome to learn Finnish! These easy videos will help you to deal with everyday situations, like buying food, telling about your family and introducing yourself.

 • Arabian alkeiskurssi

  Opi kielen perustaidot, joilla pärjäät matkoilla.

  Tällä kättelykurssilla opit arabian kielestä sellaiset perustaidot, joita tarvitset kohdatessasi arabiaa puhuvia ihmisiä matkalla, työssä, kotona, harrastusten parissa. Tutustut myös arabialaiseen tapakulttuuriin ja elämänmenoon.

 • RUS – venäjästä rakkaudella

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä.

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä, joiden kanssa voit päivittää kielitaitoasi, venäläisyyden ja Venäjän tuntemustasi. Löydät täältä myös videoita, blogeja, linkkejä harrastuksiin ja kulttuuriin – perusasioita unohtamatta. Opettele slaavikyykky tai tee hauskoja testejä.

 • Matkailuenglantia – 5. Syöminen ja juominen

  Simppeliä ruoka- ja juomasanastoa matkailijalle englanniksi.

  Matkailun suurimpia nautintoja on syöminen ja juominen paikallisissa ravintoloissa, kahviloissa ja baareissa. Englanninkielisissä maissa aterioinnin aikataulut ovat melko lailla samat kuin Suomessa, mutta Etelä-Euroopassa kulttuuri on jo hyvin erilainen.

 • Arabia

  Arabian kielen alkeita ja arabien tapakulttuuria.

  Arabian kielen alkeet ja kulttuurin tuntemus auttavat pärjäämään arabiankielisessä maailmassa matkaillessa. Kulttuurintuntemus auttaa ymmärtämään arabien tapakulttuuria myös arabimaiden ulkopuolella.

 • Englanti

  Englannin kursseja eri tasoille ja tarpeisiin.

  Englannin taito on nykyään lähes kaiken a ja o, joten siitä on hyvä opetella edes alkeet – ainakin matkailualkeet! Oletko palvelualalla tai aiotko sille? Täältä löytyy eri alojen englantia. Myös kielitutkintoihin valmistautuminen onnistuu!

 • Espanja

  Opiskele espanjaa tai tutustu vain maan tapakulttuuriin.

  Opiskele espanjaa itseopiskelukurssilla tai hyödynnä materiaalia opetustyössäsi. Opit kielen alkeita, kulttuuria, kielioppia ja fraaseja. Kursseista löytyy lukuisia kuuntelutehtäviä. Videoiden ja artikkelien myötä tutustut tapakulttuuriin ja historiaan.

 • Italia

  Tutustu italian kieleen, tapoihin ja kulttuuriin!

  Oletko lähdössä Italiaan? Pikavisiitti auttaa sinut matkaan. Haluatko opiskella italiaa enemmänkin? Italian peruskurssi on sopiva vaihtoehto, ja sitä käyttivät Talo Italiassa -kilpailijatkin. Molemmissa tutustut myös italialaiseen tapakulttuuriin, josta löytyy lisää Tavat ja kulttuuri- sekä Ruokakulttuuri-osioissa. Abitreenit sopii myös kertaamiseen.

 • Japani

  Tutustu japanin kieleen ja kulttuuriin!

  Japanin kielen alkeiskurssi tarjoaa hyvän alun japanin kielen opinnoille. Samalla tutustut japanilaiseen kulttuuriin. Kiinnostavatko japanin kirjoitusmerkit? Niihinkin voit tutustua täällä.

 • Kiina

  Tutustu Kiinaan, kiinalaiseen tapakulttuuriin, kalligrafiaan

  Kiina on yksi tulevaisuuden tärkeimmistä kielistä myös eurooppalaisille. Opettele alkeet tai tutustu edes kiinalaiseen tapakulttuuriin – sekin auttaa kanssakäymisessä! Kalligrafiaa voit harrastaa pelkästään taidemielessä, ilman kielitaitoa.

 • Kreikka

  Näillä sivuilla voit opiskella kreikan kielen alkeita, kerrata aakkoset tai tutustua Kreikan historiaan.

 • Latina

  Nykykielissä on lainoja latinasta.

  Latinaa ei enää puhuta äidinkielenä, mutta romaaniset kielet, espanja, ranska, italia,romania ja portugali, ovat kehittyneet latinan puhutusta muodosta. Latinaa opetetaan edelleen monissa kouluissa ja yliopistoissa ja se on katolisen kirkon pääkieli. Latinaa käytetään myös lääketieteessä, luonnontieteessä ja oikeustieteessä. Monissa nykykielissä on latinasta peräisin olevia lainasanoja

 • Portugali

  Tutustu portugalin kieleen ja tapakulttuuriin.

  Portugali on maailmankieli, puhujamääränsä perusteella maailman kuudenneksi puhutuin kieli – puhujia sillä on yli 200 miljoonaa ympäri maailmaa.

 • Ranska

  Tutustu Ranskaan ja opettele ranskan alkeet matkaeväiksi.

  Ranskan alkeita matkaeväiksi voit opiskella helposti pikavisiitin avulla – ja tutustua samalla ranskalaiseen tapakulttuuriin! Ranskaan ja ranskalaisuuteen voit tutustua myös mielenkiintoisten suomenkielisten artikkelien ja videoiden avulla, joita löydät otsikkojen Ruokakulttuuri sekä Tavat ja kulttuuri alta.

 • Ruotsi

  Treenaa ruotsin kieltä - kouluun, ammattiin, harrastuksiin!

  Ruotsin kieltä voit opiskella täällä erilaisin tavoittein: kerrata lukion ruotsia, treenata yo-kirjoituksia, työlämää tai yleistä kielitutkintoa varten - tai sitten vain elämää varten!

 • Saksa

  Saksan kieltä ja saksankielisten maiden kulttuuria.

  Saksan kieliopinnot sisältävät videomateriaalia, tekstiä ja tehtäviä. Materiaalin avulla voi opiskella saksan kielen alkeita ja fraaseja sekä Itävallassa ja Sveitsissä käytettäviä ilmaisuja.

 • Suomi - Finnish

  Materials for learning Finnish language and culture.

  Welcome to learn Finnish language and culture! These materials are mainly in Finnish, but some of them offer English translations or vocabularies to help the beginners.

 • Turkki

  Turkin kieltä ja kulttuuria matkailijoille.

  Turkki on yksi suomalaisten suosituimmista lomakohteista, mutta turkin kieli on useimmille vieras. Nyt voit opetella sitä lomatarpeiksi ja tutustua muutenkin Turkin historiaan ja ruokakulttuuriin.

 • Unkari

  Unkari on suomen sukulaiskieli

  Sukulaiskieli unkari on kaukainen sukulainen eikä ymmärtäminen käy helposti. Unkarin kieleen voit tutustua viikonloppumatkan tarpeiden verran, ja kulttuuriin tutustuminen käy myös suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla.

 • Venäjä

  Opi venäjää, vaikka vain aakkoset

  Venäjän kieli on haasteellinen, mutta tämä sivusto tarjoaa useita erilaisia mahdollisuuksia oppia sitä: vähän, enemmän tai vain aakkoset. Oletko kiinnostunut venäläisestä kulttuurista ja yhteiskunnasta? Siihenkin on tilaisuus suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla. Uusin sisältökokonaisuus RUS – venäjästä rakkaudella on suunnattu kaikille, jotka ovat kiinnostuneet 2000-luvun venäläisyydestä!

 • Viittomakieli

  Perustietoa viittomakielestä sekä hyödyllisiä viittomia.

  Viittomakieltä käyttävät kuurojen lisäksi esimerkiksi huonokuuloiset, mutta yhtä hyvin myös kuulevat, kuten viittomakielen tulkit ja opettajat, kuurojen ja huonokuuloisten perheenjäsenet ja ystävät sekä kielen harrastajat.

 • Viro

  Tutustu Viron kieleen, kulttuuriin ja kaupunkeihin.

  Eteläisen naapurimaamme Viron kieli ja kulttuuri on melkoisen tuttua, muttei niin tuttua etteikö lisätieto olisi paikallaan. Täällä voit tutustua lisää molempiin!