Espanjalaiset ovat kuuluisia monella eri taiteen saralla ja maan kulttuuri on täynnä historiaa. Taiteellisena taantumana voidaan pitää Francon aikaa, jolloin kantaaottavaa taidetta ei tehty ja kevyt viihde oli suosiossa – se vei ajatukset pois arjesta. Suosituinta viihdykettä tarjoaa nykyään televisio.
Música – musiikki
Oopperaa kaikille
Espanjalaiset ovat musiikin suhteen melko itseriittoisia. Sen sijaan monet ulkomaalaiset säveltäjät ovat hakeneet Espanjan puolelta innoitusta, varsinkin oopperaan. Tunnetuin näistä on ehkä Georges Bizet'n Carmen.
Espanjalaiset ovat ansioituneet pikemminkin oopperalaulajina kuin säveltäjinä. He ovat myös tunnettuja oopperan "popularisoijia". Kolmen Tenorin Plácido Domingolla on jopa tähti kuuluisalla Hollywood Boulevardilla!
Katso espanjalaisia oopperaesityksiä verkossa!
Flamencon jalanjäljissä
Espanjalainen musiikki saa yhä edelleen vaikutteita voimakkaasta flamenco-musiikin perinteestä. Kitara on Espanjan kansallissoitin ja maasta on tullut useita kuuluisia kitaravirtuooseja.
Maailmankuulu kitaristi Paco de Lucía tuli tunnetuksi muun muassa jazzin ja flamencon fuusiokokeiluistaan. Hän toi flamenco-musiikkiin mukaan alunperin perulaisen rytmisoittimen, cajonin. Paco de Lucía menehtyi sydänkohtaukseen Meksikossa kesällä 2014.
Katso kooste - Adios a Paco de Lucía!
Letkein lantein La, La, La
Kevyet espanjalaiset kesähitit ovat aina olleet suosittuja. Latinoprinsessa Shakiran hittien edeltäjää, La Macarenaa, vuodelta 1995 on vaikea unohtaa...
Espanjalaisen iskelmämusiikin kuningas, Julio Iglesias, laulaa lähes kielellä kuin kielellä ja on myynyt uransa aikana yli 250 miljoonaa levyä. Perinnettä jatkaa poika Enrique. Perhe muutti Yhdysvaltoihin Miamiin, kun ETA sieppasi Enriquen isoisän. "Papuchi" kuitenkin vapautettiin muutaman viikon kuluessa vahingoittumattomana.
Kuuntele espanjalaista pop-musiikkia vaikka täältä!
Pintura – kuvataide
Luolamaalauksista muotokuviin
Mistä alkaa Espanjan taiteen historia? Kantabrian Altamiran luolamaalauksista on pitkä matka katedraalien freskoihin ja hovin muotokuviin. Ensimmäinen espanjalaisen taiteen todellinen mestari oli 1500-luvulla elänyt kreikkalainen Domenikos Theotokopuolos alias El Greco.
1600-luvun barokin ja romantiikan ajan mahtipontinen tyyli sopi espanjalaiselle luonteelle. Kuuluisin tämän aikakauden maalari oli Diego Velázquez. Seuraava suuri nimi, Francisco de Goya, jätti jälkipolvien ihaltavaksi yli 2000 taideteosta.
Kubismia ja mielen muurahaisia
1900-luvun alussa Espanjan taiteellisena keskuksena toimi Katalonia ja sen johtajana modernin taiteen pioneeri Pablo Picasso. Picasson synnyinkoti on Malagassa ja toimii museona, mutta myös Barcelonassa on Picassolle omistettu museo. Abstraktin taiteen tulenkantajan, Joan Mirón töitä on esillä Barcelonassa Fundació Joan Miró -museossa ja hänen kotimuseossaan Mallorcalla.
Surrealismin pahapoika, häpeämätön huomionhakija Salvador Dalí oli mukana kaikessa mahdollisessa elokuvamaailmasta Chupa Chupsiin. Dalín kotimuseo sijaitsee Ranskan rajan läheisyydessä, Portlligatissa.
Monet espanjalaiset taiteilijat jättivät kotimaansa Francon diktatuurin aikana. Taiteellista vapautta tarjosivat niin Ranska kuin Yhdysvallatkin. Picasso asettui Ranskaan.
Espanjan laajimmat taidekokoelmat löytyvät Madridista: El Prado (Espanjan kansallismuseo), Thyssen-Bornemisza ja Reina Sofia. Reina Sofiasta löytyy muun muassa Picasson maalaama sodanvastainen Guernica. Picasson vaatimuksesta maalaus nähtiin Espanjassa vasta Francon kuoleman jälkeen.
Literatura y poesía – kirjallisuus ja runous
Veijareita ja ritareita
Kansan keskuudessa vaikutti ennen kirjallista ilmaisua trubaduurilyriikka - soittimin säestetyt kansankieliset runot. Runoelmista vanhin, Cantar de Mio Cid, on säilynyt meidän päiviimme asti.
Espanjalaisia on aina kiinnostanut ritariromantiikka ja seikkailutarinat. Miguel de Cervantes merkitsee Espanjalle samaa kuin Aleksis Kivi Suomelle. Cervantesin veijaritarinaa Don Quijotea pidetään ensimmäisenä modernina romaanina. Espanjan kulttuuriministeriö jakaa vuosittain arvostetun Miguel de Cervantes -palkinnon ansioituneelle espanjaksi kirjoittavalle kirjailijalle.
Espanjan tunnetuin runoilija oli rajoja rikkova Federico García Lorca. Surrealismiin mieltyneet ystävykset Lorca, Dalí ja Buñuel uudistivat Espanjan taiteellista ilmaisua oikein urakalla - eikä aina hyvin seurauksin. Rohkea ilmaisu, seksuaalinen vapaus ja usein myös vasemmistolaiset mielipiteet eivät vallanpitäjiä miellyttäneet. Lorca murhattiin sisällissodan vainoissa.
Madridin kirjallisuuskorttelissa, El Barrio de las Letras, voi edelleen aistia heidän läsnäolonsa.
Nykykirjallisuus
Espanjalaisista nykykirjailijoista suomeksi on käännetty muun muassa Carlos Ruiz Zafónin ja Ildefonso Falconesin teoksia. Kastilia-Leónin alueen karmivasta historiasta kirjoittaa puolestaan kutkuttavia romaaneja nykykirjailija Cristina López Barrio (Mahdottomien rakkauksien talo, suomennettu 2013).
Suomessakin tunnettu Kirjan ja ruusun päivä, El Dia del Libro y la Rosa, on saanut alkunsa Barcelonasta. Päivä tunnetaan siellä myös nimellä La Diada de Sant Jordi, paikallisen pyhimyksen mukaan.
Teatro y cine – teatteri- ja elokuvataide
Elokuvaohjaajia
Luis Buñuel nousi kuuluisuuteen ystävänsä Salvador Dalín kanssa tekemällään lyhytelokuvalla Andalusialainen koira. Sen verran rajusta leffasta on kyse, että poliisi määräsi sen heti ilmestymisajankohdasta alkaen 50 vuodeksi esityskieltoon. Ohjaajan pääteemoja ovat keskiluokkaisuuden ja tekopyhyyden kyseenalaistaminen.
Carlos Sauran elokuvien yhteiskunnalliset teemat valottavat muun muassa Francon ajan Espanjaa. Francon aikana sensuuri kukoisti ja vasta 1990-luvulla espanjalainen elokuva alkoi jälleen kiinnostaa yleisöä.
Nykyelokuvan merkittävin ohjaaja on eittämättä Pedro Almodóvar. Hänen elokuviensa pääteema, erilaisuuden hyväksyminen, on tuonut ohjaajalle muun muassa Oscar-patsaan.
Näyttelijöitä
Espanjassa järjestetään vuosittain nelisenkymmentä elokuvafestivaalia. Tästä huolimatta espanjalainen elokuva pärjää paremmin ulkomailla kuin kotimaassaan. Almodóvarin luottonäyttelijä Penélope Cruz sekä Antonio Banderas ovat molemmat maailmanluokan megatähtiä. Kirkkaimpien tähtien joukkoon kuuluu tietysti myös Oscar-palkittu komistus Javier Bardem.
Espanjassa on kuvattu myös monia amerikkalaisia menestyselokuvia. Indiana Jones ja viimeinen ristiretki - elokuvan maisemat ovat Granadasta. Almerían aavikoilla on kuvattu useita lännenelokuvia.
Ääniä
Espanjassa ja muuallakin Euroopassa suositaan tekstityksen sijaan elokuvien jälkiäänitystä eli dubbausta. Myös äänestä voi tulla kuuluisa! Megasuosittu Constantino Romero toimi muun muassa Roger Mooren äänenä Bond-elokuvissa.
Teatteri
Espanjan Shakespeare, Lope de Vega, kirjoitti suosittuja näytelmiä tavallisten ihmisten jokapäiväisestä elämästä. Hupaisiin juonenkäänteisiin oli sekoitettu arjen draamaa, joissa kunnia ja omatunto näyttelivät pääosaa.
Lope de Vega oli äärimmäisen tuotelias. Valmiiseen formaattiin oli helppo kirjoittaa: väitetäänkin, että hänen 2000 näytelmästä 100 on kirjoitettu yhdessä päivässä.
Arquitectura – arkkitehtuuri
Arkkitehtuurinen tilkkutäkki
Espanjalainen arkkitehtuuri on sekoitus mitä erilaisimpia tyylejä - jokainen valloittaja on jättänyt siihen jälkensä. Se on aina ollut suureellista ja mahtipontista, maurien moskeijoista ja roomalaisten akvedukteista lähtien.
Kristittyjen valloitettua kaupunkeja takaisin maureilta syntyi mudéjar-tyyli, jolle on tyypillistä runsas keraamisten laattojen käyttö. Islamilaisen rakennustyylin helmi on mauriruhtinaiden rakennuttama La Alhambra Granadassa, Etelä-Espanjassa.
Sevillan mahtava goottityylinen katedraali on edelleen maailman kolmanneksi suurin kirkko. Sieltä löytyy myös Kolumbuksen hauta.
Wau!
Näyttävää wau-arkkitehtuuria suunnitellaan edelleen eri puolille Espanjaa.
Yksi merkittävimpiä on Valencian taide- ja tiedekeskus Ciudad de las Artes y las Ciencias. Nykypäivänä myös arkkitehtuurin ongelma on rahapula ja rakennukset ja rakennelmat jäävät usein keskeneräisiksi.


Arkkitehtuurin ihmelapsen Antoni Gaudín työt keskittyvät Barcelonaan. Hänen päätyönään voidaan pitää edelleen keskeneräistä Sagrada Familia -kirkkoa. Sen arvellaan valmistuvan vuonna 2030, jolloin rakennusvuosia on kertynyt peräti 150.