Hyppää pääsisältöön

Neuvostoliitto lahjoitti Kekkoselle helikopterin vuonna 1960

Suomen Eduskunta oli vuonna 1959 päättänyt hankkia helikoptereita rajavartiolaitokselle ja ilmavoimille. Puolasta ostettujen SM-1 s-600 kopterien lisäksi Suomeen saapui vuonna 1960 myös neuvostoliittolainen Mil MI-1 kopteri, jonka Neuvostoliiton johtaja Nikita Hruštšov lahjoitti presidentti Urho Kekkoselle ja Suomen Punaiselle ristille.

Presidentti Kekkoselle syntymäpäivälahjaksi lahjoitettu Mil MI-1 –helikopteri lennettiin Suomeen joulukuussa 1960 suoraan Neuvostoliitosta. Tämä lahjahelikopteri oli alkuperäisiä Kazanin helikopteritehtaalla valmistettuja yksilöitä tyypiltään Mil Mi-1M. Helikopteri oli lähtenyt pitkälle siirtolennolle 15.11. 1960 ja saapui Helsingin Malmin lentoasemalle kuuden välilaskun jälkeen juuri itsenäisyyspäivän aattona 5.12. Lahjakone sai tunnuksen OH-HRC, ja sitä alkoi operoida rajavartiolaitos sairaankuljetuskoneena.

Uutisfilmissä vuodelta 1960 nähdään, kuinka OH-HRC helikopteri saapuu sateiseen Helsinkiin vielä ilman tunnuksia venäläisen ohjaajan lentämänä. Helikopteria olivat vastassa lahjoittajan edustajana Venäjän suurlähettiläs Aleksei Zaharov ja Kekkosen edustajana adjutantti kenraalimajuri Ragnar Grönvall. Paikalla oli myös lääkintöhallituksen edustajia sekä paviljongin terassilla joukko innokkaita ilmailun harrastajia. Palvelusuransa jälkeen OH-HRC entisöitiin rajavartiolaitoksen asuun ja asetettiin nähtäville Tikkakoskelle Suomen Ilmavoimamuseoon.

Suomen itsensä ostamat helikopterit saapuivat seuraavana vuonna. Tampereella kuvatussa uutisfilmissä huhtikuulta 1961 nähdään, kuinka ilmavoimien varikko luovutti HK-1–tunnuksen saaneen kopterin Satakunnan lennostolle Tampereen Härmälän lentokentällä. Satakunnan lennosto luovutti koneet edellleen Utin kuljetuslentolaivueelle vuonna 1962. SM-1/600 SZ ja SM-1/600 W olivat kolme- tai neljäpaikkaisia Mi-1 –helikopterin lisenssiversioita, jotka erosivat lahjaksi saadusta koneesta siis lähinnä alkuperämaansa vuoksi. Venäläiset mekaanikot kokosivat kopterit Suomessa.

Luovutetun kopterin esittelijöinä toimivat Ilmavoimien varikon päällikkö everstiluutnantti Jaakko Puolakainen ja insinöörimajuri Rantala. Työuransa jälkeen HK-1 asetettiin nähtäville Suomen Ilmailumuseoon Vantaalle.

SM-1/600 SZ ja SM-1/600 W olivat kolme- tai neljäpaikkaisia Mi-1 –helikopterin lisenssiversioita. Mi-1 helikoptereita oli Suomella yhteensä seitsemän, kolme rajavartiolaitoksella ja neljä ilmavoimilla.

Teksti: Jorma Laiho ja Juhana Säilynoja

Mil-MI 1 –Helikopteri laskeutuu Malmin lentoasemalle 1960
Lahjaksi saatu Mil-Mi 1 –kopteri laskeutuu Malmin lentoasemalle 1960 Mil-MI 1 –Helikopteri laskeutuu Malmin lentoasemalle 1960 Kuva: yle kuvanauha helikopteri,Helsinki-Malmin lentoasema,kuvakaappaus
Helikoptereita Tampereen Härmälän kentällä
Puolasta ostettuja helikoptereita Tampereen Härmälän kentällä 1961 Helikoptereita Tampereen Härmälän kentällä Kuva: yle kuvanauha helikopterit,kuvakaappaus
HK-1 –kopterin lentäjä 1961
HK1-helikopterin lentäjä vuonna 1961 HK-1 –kopterin lentäjä 1961 Kuva: yle kuvanauha lentäjät,helikopterit
Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto