Hyppää pääsisältöön

Signe Oikkonen oli Saimaan onnellinen erakkonainen

Yksinäinen nainen rannalla. Yhdistetty kuva Antenni-lehden 1971 ohjelmatiedoista.
Yksinäinen nainen rannalla. Yhdistetty kuva Antenni-lehden 1971 ohjelmatiedoista. Kuva: Yle/Arja Lento, Elävä arkisto Yle Elävä arkisto,yksinäisyys

Signe Oikkonen oli saanut 1940-luvulla tarpeekseen Helsingin elämästä. Oikkonen muutti Saimaalle Suur-Jänkäsalon saareen, jossa hän vietti lähes täydellistä erakkoelämää. Radiotoimittaja Pekka Lappalainen seikkaili vuoden 1971 maaliskuussa moottorikelkalla Suur-Jänkäsaloon Oikkosta tapaamaan.

Helsingissä Oikkosella oli ollut oma mattokutomo ja ompelimo. Hän teki lisäksi hattumodistin töitä. Sitten petti terveys ja hän ylirasittui työnteosta. Lääkäri kehotti lopulta yrittäjää muuttamaan kokonaan pois Helsingistä.

Oikkonen oli palkannut kutomoonsa sesonkiapulaisia Saimaalta ja järvialueen kauneus oli jäänyt hänen mieleensä. Tarkalleen vuonna 1947 hän muutti Suur-Jänkäsaloon, jossa myös asui ympärivuotisesti siitä lähtien.

Asumuksena Oikkosella oli pieni tupa autotien ulottumattomissa. Hän oli rakentanut talonsa lähestulkoon itse, vain hirsitöissä ja savupiipun rakentamisessa hän oli tarvinnut apuvoimia. Syksyisin Oikkonen varasi kämpilleen reilut talvivarastot ruokaa. Tarvittaessa erakkorouva hiihti naapuriin, mutta yleensä vain lähinnä maitoa hankkimaan. Nestekaasu oli tosin talven aikana ehtynyt, joten haastattelun ohessa juodut kahvit keitettiin kiviuunin avoliekillä.

Suurin peruna painoi 700 grammaa, syksyllä kun minä nostin maasta. Kaksi päivää söin sitä yhtä perunaa.― Signe Oikkonen

Toimittaja Lappalaisen mukana Jänkäsaloon oli matkannut myös konstaapeli Oiva Kivistö. Poliisiherra käytti haastatteluun käytetyn joutoajan hyväkseen ja auttoi erakkorouvaa kaivamalla perunat ylös routaisesta maasta.

Oikkonen piti myös omaa karjaa. Hänellä oli yksitoista lammasta sekä yksi karitsa, jotka asuivat pienessä itsekyhätyssä navetassa tuvan vieressä.

Erakkonaisen päivärytmi oli riippumaton. Haastattelussa Oikkonen kertoo heräävänsä milloin vain huvitti. Hän ei juuri kelloa katsonut, eikä ollut sairastellut kertaakaan saaressa asuessaan. Ennen kaikkea hän oli onnellinen elämäänsä. Ohjelmassa saadaan kuulla keskusteluosuuksien ohessa myös erakkorouvan laulutaitoja.

Eräs melko erikoinen rutiini Oikkosella tosin oli: hänellä oli tapana keittää keskiyön aikaan kahvit, jotka juotuaan hän meni takaisin nukkumaan.

Jänkäsalon saari oli 1900-luvun alkupuolella Taipalsaaren kunnan vireimpiä asuinalueita. Saareen liikuttiin tuolloin vesiteitä pitkin ja saaressa oli parhaimmillaan toista sataa asukasta. Liikenneyhteyksien muuttuessa saari ehti lähes autioitua kunnes vuonna 2005 Suureen Jänkäsaloon saatiin lossiyhteys ja sähköt. Tämän jälkeen saaren vakituisten asukkaiden ja kesäasukkaiden määrä on jälleen kasvanut. Lähteet: Jänkäsalon kylätoimikunta

Näytä kartalla (Google)