Hyppää pääsisältöön

Floridassa poliisit masinoivat boikottia Beyoncéa vastaan – yhdistys pitää Formation-esitystä poliisivastaisena

Beyoncén Super Bowl -esitystä on syytetty vallankumouksellisen Mustat pantterit -liikkeen lietsomisesta.

Beyoncé Super Bowlissa. // Kuva: EPA / Monica M. Davey

Floridan Miamissa poliisien yhdistys on ilmoittanut boikotoivansa Beyoncén maailmankiertueen konserttia. Beyoncén on määrä esiintyä Miamissa huhtikuun 26. päivä. Boikotista uutisoi muun muassa New York Times.

Poliisiyhdistyksen tiedotteen mukaan syynä on Beyoncén väliaikaesitys tämän vuoden Super Bowlissa. Beyoncé esitti Super Bowlissa Formation-kappaleensa, jossa Beyoncé käsittelee afroamerikkalaisia juuriaan. Biisin videolla supertähti nostaa esiin myös muun muassa poliisien väkivaltaa tummaihoisia vastaan ja Black Lives Matter -liikettä.

Poliisiyhdistys katsoo, että Beyoncén viesti oli suunnattu poliiseja vastaan. Yhdistyksen mielestä Beyoncén väliaikaesitys tuki vallankumouksellista Mustat pantterit -liikettä. Esityksen aikana Beyoncé ja mustiin baretteihin pukeutuneet tanssijat esimerkiksi nostivat nyrkkinsä ilmaan.

- Pyydämme kaikkia poliisien ammattiyhdistyksiä liittymään mukaan ja boikotoimaan muita konsertteja, miamilaisyhdistyksen puheenjohtaja Javier Ortiz sanoo tiedotteessa.

Floridalaisten poliisien kehotus boikottiin on saanut vastakaikua ainakin New Yorkissa, jonne Beyoncén keirtueen on tarkoitus saapua kesällä.

- Poliisien maailmanlaajuinen mollaaminen Super Bowlissa on todella väärin, newyorkilaisen poliisiyhdistyksen puheenjohtaja Ed Mullins sanoi CNN:n mukaan. Hän myös ilmoitti kannattavansa boikottia.

Mullinsin mukaan boikotti tarkoittaisi, etteivät poliisit suostuisi virka-ajan ulkopuolella lisätöihin konsertin takia. Normaalit poliisitehtävät kuitenkin hoidettaisiin.

Beyoncé julkaisi Formation-biisin ja musavideon helmikuun alussa, päivää ennen Super Bowlia, jossa hän esitti kappaleen livenä miljoonille tv-katsojille ympäri maailman.

Kantaa ottavaa videota on kiitetty mustien oikeuksien nostamisesta esiin, mutta sitä on myös kritisoitu jakolinjojen syventämisestä väestöryhmien välillä. Esimerkiksi New Yorkin entinen pormestari Rudy Giuliani sanonut, että Beyoncén pitäisi käyttää asemaansa niin, että ihmiset kunnioittaisivat poliisiunivormua nykyistä enemmän.

Lue myös:

Vaikka Anna Abreu vaihtoi laulukielen suomeksi, toistaiseksi kaikkien sinkkujen nimi on jotain muuta kuin suomea 

Megatähdet hurmasivat Super Bowlissa – Beyoncén nahka-asu oli kunnianosoitus Michael Jacksonille