Hyppää pääsisältöön

Merivartijat leijuvat talvisin ilmatyynyaluksella tehtäviinsä

Merivartiolaitos käyttää talvisin liikkumiseen moottorikelkkoja sekä ilmatyynyalusta.
Perinteisesti talvisin jäällä kuljetaan myös moottorikelkoilla, mutta niillä ei ole asiaa jäälle tällä kertaa, kun veden korkeus on noussut ja jäällä on runsaasti vettä. Oikea vaihtoehto kulkemiselle on ilmatyynyalus. Merivartiolaitos käyttää talvisin liikkumiseen moottorikelkkoja sekä ilmatyynyalusta. Kuva: YLE7Reetta Arvila ilmatyynyalukset,merivartijat,merivartiostot

Virpiniemen merivartioasemalla käynnistellään ilmatyynyalusta. Tarkoituksena on tehdä perustiedustelua: mitata jään paksuus ja arvioida parasta vesiväylän ylityspaikkaa.

Vesiväylän reunoilla on pystyssä jäätelejä. On siis tärkeää, että hyvä ylityspaikka tiedetään etukäteen, jos tulee hälytystehtäviä. Ilmatyynyaluksen helmat eivät näin ollen repeydy tiukassa paikassa.

Ilmatyynyalus on tavallisesti noin 60 senttimetrin leijunnassa ja potkuri työntää alusta eteenpäin.

Merivartioaseman työntekijät työskentelevät yhteistyössä niin poliisin kuin tullinkin kanssa. Työtehtävät vaihtelevat rajavalvonnasta ja -tarkastuksista pelastus- ja valvontatehtäviin merellä.

Ylimerivartija Markku Saukkoriipi partioveneessä.
Ylimerivartija Markku Saukkoriipi on työskennellyt Virpiniemen merivartioasemalla vuodesta -90. Hän on myös tehnyt pintapelastajan hommia. “Olen koko työurani aikana ollut seitsemän päivää sairaslomalla eli aika hyvin olen viihtynyt näissä hommissa”, Saukkoriipi kertoo hymyillen. Ylimerivartija Markku Saukkoriipi partioveneessä. Kuva: YLE/Reetta Arvila Rajavartiolaitos,merivartiostot,merivartijat
Jari Simi työskentelee Virpiniemen merivartioasemalla.
Luutnantti Jari Simi taas nauraen kehaisee, että hänkin on viihtynyt työssään paremmin kuin hyvin, sillä hän olisi voinut jäädä eläkkeelle jo puoli vuotta sitten. Simi kertoilee, että yhdessä Kemin ja Kalajoen merivartioasemien kanssa hoidetaan tehtävät Torniosta Kalajoelle. Virpiniemi on alueen pääpaikka. Jari Simi työskentelee Virpiniemen merivartioasemalla. Kuva: YLE/Reetta Arvila Rajavartiolaitos,merivartiostot,merivartijat,Perämeri
Merivartiolaitoksen partiovene on talviteloilla.
PV272 on Kemin merivartioaseman partiovene, mutta kalusto on kaikilla asemilla samanlainen. Tarkoitus on, että merivartijat asemasta riippumatta pystyvät ajamaan kaikilla kulkupeleillä. Kun merivartijat aloittavat työssään, käyvät he läpi ajokoulutuksen ja inssiajon. Merivartiolaitoksen partiovene on talviteloilla. Kuva: YLE/Reetta Arvila veneet,merivartiostot,merivartijat
Jyrki Teräsniska seuraa ilmatyynyaluksen matkan etenemistä tutkasta.
Samoin kuin partioveneissä, myös talvisin käytettävässä ilmatyynyaluksessa tärkeimmät apuvälineet ovat tutka ja karttaplotteri. Vanhempi merivartija Jyrki Teräsniska esimerkiksi vertailee karttaa ja tutkan havaintoja toisiinsa. Jyrki Teräsniska seuraa ilmatyynyaluksen matkan etenemistä tutkasta. Kuva: YLE/Reetta Arvila merivartiostot,merivartijat,Perämeri,tutkat
Maisema Virpiniemen merivartioaseman edustalla.
Merivartijan työ on hyvin säästä riippuvaista, mutta maisemat ovat yleensä kohdillaan. Tässä ollaan Virpiniemen merivartioaseman edustalla noin nelisen kilometriä rannalta merelle päin. Erityisesti kesällä ihmiset kuulemma vähän kateellisena kommentoivat merivartijoiden mahdollisuutta viettää päivänsä vesillä. Maisema Virpiniemen merivartioaseman edustalla. Kuva: YLE/Reetta Arvila maisema,meri,Perämeri
Toimittaja Reetta Arvila selfiessä merivartija Jyrki Teräsniskan ja Markku Saukkoriiven kanssa.
Jyrki Teräsniska ja Markku Saukkoriipi veivät toimittaja Reetta Arvilan pienelle tiedustelutehtävälle ilmatyynyaluksella. Reissun aikana käytiin mittaamassa jään paksuus ja Reetan arvaus jään paksuudesta hetti kaksi senttiä todellisuudesta. Veikkaus oli 65 ja mittaustulos 63 senttiä. Toimittaja Reetta Arvila selfiessä merivartija Jyrki Teräsniskan ja Markku Saukkoriiven kanssa. Kuva: YLE/Reetta Arvila merivartijat,Perämeri,selfiet

Kuuntele reissu Virpiniemen merivartioasemalle: