Hyppää pääsisältöön

Euroviisutko epäpoliittiset? Ukrainan edustajaksi valittiin Krimin tataari, joka laulaa Stalinin pakkosiirroista

”Muukalaiset tulevat kotiisi ja tappavat sinut”, lauletaan Ukrainan viisussa.

Euroviisujen sääntöihin kuuluu, ettei kilpailubiiseissä saa ottaa poliittisesti kantaa. Vaikka avoimia poliittisia ohjelmajulistuksia ei viisulavalla ehkä olekaan kuultu, vahva yhteiskunnallinen vihjailu on vuodesta toiseen osa laulukilpailua.

Vuosi 2016 ei näytä olevan poikkeus, sillä Ukraina on päättänyt lähettää Tukholman Euroviisuihin laulaja Jamalan kappaleella 1944.

Jamala, koko nimeltään Susana Jamaladinova, on Krimin tataari. Kappaleen nimi viittaa vuoteen 1944, jolloin Neuvostoliiton johtaja Josif Stalin pakkosiirrätti tataareja Mustanmeren rannalta Aasiaan. Tuhansia ihmisiä kuoli pakkosiirtojen takia.

- Kun muukalaiset saapuvat, he tulevat kotiisi, he tappavat sinut ja sanovat: Emme ole syyllisiä, englanninkielisessä kappaleessa lauletaan.

Krimin niemimaa on edelleen poliittinen kuuma peruna, sillä Venäjä liitti alueen itseensä kaksi vuotta sitten. 1944-kappale ei viittaa suoraan tähän. Krimin tataarit ovat kuitenkin kertoneet, että sorto heitä vastaan on kasvanut parina viime vuotena.

- Kappale viittaa alueen alkuperäisiin asukkaisiin, jotka ovat joutuneet kokemaan kauheita vääryyksiä, Krimin tataarien johtaja Mustafa Jamilev sanoi Guardianin mukaan.

Viime vuosina Euroviisuissa on ollut muitakin lauluja, joita on syytetty poliittisiksi. Viime vuonna Armeinan kansanmurhasta tuli kuluneeksi 100 vuotta. Armeniaa edusti Wienin Euroviisuissa Genealogy-niminen kokoonpano, joka lauloi kertosäkeessä “Don’t deny”, eli älä kiellä. Esimerkiksi Turkki kiistää kansanmurhan.

Vuonna 2013 Suomen edustaja Krista Siegfrids puolestaan suuteli lavalla toista naista. Tuolloin Suomessa ja muissakin Euroopan maissa puitiin homoparien oikeutta avioliittoon.

Lue myös:

Euroviisujen pistelaskuun merkittävä muutos – nyt jännitys säilyy varmemmin loppuun saakka

Krista Siegfrids kisaa Ruotsin Euroviisukarsinnoissa: Olen ollut niin kiireinen, etten ole ehtinyt jännittää

Kuka heistä pääsee Suomen Euroviisu-edustajaksi? UMK-finalistit selvillä