Hyppää pääsisältöön

FBI raivostui Applelle, Apple FBI:lle – ja Trump Applelle

Donald Trump puhuu vaalikokouksessa 19.2.2016
USA:n presidentiksi tähtäävä Donald Trump Donald Trump puhuu vaalikokouksessa 19.2.2016 Kuva: EPA/RICHARD ELLIS donald trump, usa, vaalikamppailu, mot

Yhdysvalloissa on alkanut jättiyritysten ja virkavallan välinen kamppailu, joka saattaa määrittää kauas tulevaisuuteen sen, mitä kansalaiset saavat pitää salassa valtiolta.

Taisto sai entisestään kierroksia, kun republikaanipuolueen melko todennäköinen presidenttiehdokas Donald Trump viime perjantaina kehotti kansalaisia olemaan ostamatta yhdyvaltalaisen jättiyhtiön Applen laitteita.

”Minusta Applen tuotteita pitäisi boikotoida ennen kuin yhtiö luovuttaa sen turvallisuusluvun (ilmeisesti salausavaimen, toim. huom.). Mitäs tästä pidätte? Keksin sen juuri: boikotoikaa Applea”, Trump sanoi vaalitilaisuudessa Pawleys Islandilla, Etelä-Carolinassa.

FBI haluaa avata
ampujan puhelimen

Tietovuotaja Edward Snowden paljasti tietotekniikkayritysten ja tiedustelupalvelujen tehneen vuosikausia salaista yhteistyötä tietotekniikan käyttäjien vakoilemiseksi. Osa yritysjäteistä ei enää ole valmis suostumaan kaikkeen, mitä virkavalta ehdottaa.

Nyt julkisuuteen pulpahtanut kamppailu juontaa juurensa viime vuoden loppuun. Syed Farook ja hänen vaimonsa Tashfeen Malik ampuivat neljätoista ihmistä San Bernardinossa, Kaliforniassa. Poliisi ampui Farookin ja Malikin.

Viime viikon tiistaina liittovaltion tuomioistuimen tuomari Sheri Pym vaati Applea avaamaan Farookin käyttämän Apple 5c -puhelimen lukituksen.

Liittovaltion poliisi FBI arvioi, että puhelimesta saattaa löytyä tietoja Farookin mahdollisista yhteyksistä ulkomaisiin terroristeihin. FBI:n agentit eivät kuitenkaan saa purettua puhelimen lukitusta.

Applen puhelimissa on käytössä mm. tekniikka, joka poistaa automaattisesti lukittuneesta puhelimesta kaikki tiedot, jos lukitusta yritetään avata kymmenen kertaa väärällä salasanalla.

Vaikka FBI:lla ollee käytössään vähintään yhtä hyvää tietotekniikkaosaamista kuin Applella, se ei voi itse kirjoittaa lukituksen avaavaa ohjelmistoa. Yksinkertaistetusti: iPhonet on suunniteltu ja valmistettu niin, että niissä toimivat vain Applen itsensä kirjoittamat ja salausavaimella signeeratut käyttöjärjestelmät.

Tekniikkablogi Gizmodo havainnollisti tapausta vertaamalla sitä kotietsintään:

”Jos FBI saa kotietsintäluvan ja omistajat sallivat sen, kotietsinnän suorittamiseen ei liity mitään tulkinnallisuutta. Jos FBI löytää asunnosta kassakaapin, kotietsintälupa ja omistajien lupa eivät tarkoita, että FBI voisi pakottaa kassakaapin valmistajan valmistamaan erityisen työkalun valmistajan kassakaappien avaamiseksi – ei etenkään sellaisen työkalun, joka tekisi muutkin kassakaapit käyttökelvottomiksi. Tämä on tilanne, jossa Apple on nyt”, Gizmodo kirjoitti.

FBI saisi tietoa Farookin yhteyksistä tämän operaattorilta Verizonilta ja niiltä sovellustoimittajilta, joiden tuottamia sovelluksia puhelimeen on ladattu. The New York Times -lehden mukaan FBI on ilmeisesti jo kokeillut nämä reitit ja päätellyt, että puhelimessa on vielä sellaista tietoa, jonka esille saaminen on mahdollista vain Applen avulla.

Apple: ”Vaarallinen
ennakkotapaus”

Virkavalta on Yhdyvalloissa jo jonkin aikaa kamppaillut tietotekniikkayritysten kanssa salakirjoituksesta. Tietotekniikkajätit ovat pyrkineet antamaan asiakkaidensa käyttöön yhä enemmän salaustekniikoita asiakkaiden tietojen suojaamiseen.

Poliisit eivät pidä salakirjoituksen yleistymisestä, ja FBI yrittänee nyt nujertaa yritysten vastarinnan käyttämällä hyväkseen Kaliforniassa mieliä kuohuttanutta terrori-iskua.

Applen toimitusjohtaja puhuu syyskuussa 2015
Applen toimitusjohtaja puhuu syyskuussa 2015 Kuva: EPA/MONICA DAVEY apple, tim cook, mot

Apple otti heti tiukan linjan FBI:n ja tuomari Sheri Pymin vaatimuksia vastaan. Yhtiön toimitusjohtaja Tim Cook ilmoitti, että vaatimus synnyttää ”vaarallisen ennakkotapauksen”.

Cook kirjoitti ”kirjeessä asiakkaille”, että valtio vaatii yhtiötä rakentamaan niin kutsutun takaoven iPhoneen.

”FBI haluaa meidän tekevän iPhonen käyttöjärjestelmästä uuden version, joka ohittaisi useita tärkeitä turvallisuusominaisuuksia, ja asentavan sen tutkinnassa löydettyyn iPhoneen. Väärissä käsissä tämä ohjelmisto – jota tällä hetkellä ei ole olemassa – antaisi mahdollisuuden purkaa minkä tahansa fyysisesti käsillä olevan iPhonen lukituksen.”

”Vaikka valtio saattaa väittää, että ohjelmistoa käytettäisiin vain tässä tapauksessa, ei ole mitään keinoa taata, että näin tapahtuisi”, Cook kirjoitti.

Cookin mukaan takaoven luominen vastaisi sitä, että joku tekisi yleisavaimen, jolla voisi avata satoja miljoonia lukkoja – aina ravintoloista ja pankeista kauppoihin ja koteihin.

Poliitikoksi haluava liikemies Donald Trump suhtautui asiaan suoraviivaiseen tyyliinsä. Hän epäili Applen tiukan linjan syyksi sen, että Cook yrittää tehdä itsestään numeron.

”Ilmeisesti osoittaakseen, kuinka liberaali hän (Cook) on”, Trump sanoi.

Applelle tukea
kilpailijoilta

Apple on aiemminkin ilmoittanut vastustavansa yrityksiä asiakkaiden salauksen murtamiseksi. Yhtiö sanoi viime vuonna, että viranomaisilla on käytössään enemmän tietoa rikosten selvittämiseen ja terrori-iskujen estämiseen kuin koskaan ennen. Applen mukaan olisi väärin heikentää satojen miljoonien puhelimenkäyttäjien turvallisuutta vain sen tähden, että turva olisi heikompi myös niille harvoille, jotka ovat uhka muille.

Yhtiö on ilmoittanut valmistavansa puhelimensa niin, että sillä ei itselläänkään ole mahdollisuutta tutkia asiakkaidensa puhelinten sisältöä.

Applen ohella toinenkin tärkeimmistä yhdysvaltalaisista tietotekniikkayhtiöistä, hakuyhtiö Google, on ilmoittanut kannattavansa salakirjoituksen käytön leviämistä. Vaikka Google on hidastellut tehokkaan salauksen asentamista oletusasetukseksi palveluissaan, yhtiön toimitusjohtaja Sundar Pichai ilmoitti Twitterissä pitävänsä Cookin kirjettä tärkeänä, The Intercept -lehti kertoi.

Applen ja Cookin tueksi tuli myös muun muassa Reform Government Surveillance -koalitio, johon kuuluvat esimerkiksi Facebook, LinkedIn, Microsoft, Twitter ja Yahoo.

”Valtio ylittää
vaarallisen rajan”

Kansalaisoikeusjärjestö ACLU sanoi, että valtio ”ylittää vaarallisen rajan”.

”Se (valtio) värvää Applea valtion palvelukseen ja pakottaa yhtiön suunnittelemaan ja rakentamaan yleisavaimen, jota voitaisiin käyttää muottina lukemattomien iPhonien turvallisuuden heikentämiseen”, ACLU:n lakimies Alex Abdo kirjoitti.

ACLU:n mielestä Applen voitto kiistassa olisi erittäin tärkeä niin tietoturvalle kuin yksityisyydensuojallekin.

”Jos Apple ja muut tietotekniikkayhtiöt – joiden laitteisiin tallennamme uskomattoman yksityisiä tietoja – voidaan pakottaa murtautumaan asiakkaidensa laitteisiin, on vaikea kuvitella minkään yrityksen pystyvän enää tarjoamaan turvallisia tuotteita.”

”Sen jälkeen, kun yritys on pakotettu rakentamaan takaovi tuotteisiinsa, ei ole mitään keinoa varmistaa, että tuota ovea käyttää vain (Yhdysvaltain) valtio, eivätkä sortohallitukset, kyberrikolliset tai teollisuusvakoojat”, Abdo kirjoitti.

FBI ”ei halua
rikkoa salausta”

FBI:n johtaja James Comey julkisti eilen sunnuntaina lausunnon, jossa hän puolusti poliisin tarvetta avata puhelimen lukitus.

”Me yksinkertaisesti haluamme kotietsintäluvan turvin mahdollisuuden yrittää arvata terroristin salasana ilman, että puhelin käytännössä tuhoaa itsensä ja ilman, että oikean salasanan arvaaminen kestää vuosikymmeniä. Ja siinä kaikki. Me emme halua rikkoa kenenkään salausta tai päästää yleisavainta yleiseen jakoon”, Comey kirjoitti.

FBI:n johtaja James Comey senaatin kuultavana joulukuussa 2015
FBI:n johtaja James Comey senaatin kuultavana joulukuussa 2015 Kuva: EPA/JIM LO SCALZO james comey, fbi, tiedustelu, mot

”Vaikka tässä tapauksessa on kyse syyttömistä, joita vastaan San Bernardinossa hyökättiin, se tuo esiin, että meillä on käytössämme mahtavaa uutta tekniikkaa, joka synnyttää vakavan jännitteen kaikille tärkeiden arvojen – yksityisyyden ja turvallisuuden – välille.”

”Tämän jännitteen ratkaisemisen ei pitäisi olla tuotteitaan työkseen myyvien yritysten kontolla. Sen ei pitäisi myöskään olla FBI:n vastuulla, jonka tehtävänä on tutkia. Ratkaisun tulisi olla yhdysvaltalaisten kontolla, heidän tulee päättää, miten me haluamme hallita itseämme maailmassa, jollaista emme ole koskaan nähneet”, Comey sanoi.

MOT:n tiedustelupaketti

MOT: Supo tahtoo taskuusi
TV1 maanantaina 22.2. klo 20
Ohjelma nähtävissä Yle Areenassa
Televisiouusinnat:
- TV1 keskiviikkona 24.2. klo 16.20
- TV1 torstaina 25.2. klo 5.55

Supo haluaa tietää, kenelle puhut ja mitä kirjoitat

Verkkovalvonta houkuttaa – teho arveluttaa

Snowden avasi oven outoon maailmaan

FBI raivostui Applelle, Apple FBI:lle – ja Trump Applelle

Ohjelman käsikirjoitus

Kirjoituksen lähteet

Näin San Bernardinon tapahtumat etenivät: Naamioituneet hyökkääjät iskivät työntekijöiden joulujuhlaan (Yle uutiset 3.12.2015)

Applen toimitusjohtajan Tim Cookin kirje asiakkaille (A Message to Our Customers; 16.2.2016)

Judge Tells Apple to Help Unlock iPhone Used by San Bernardino Gunman (The New York Times, 16.2.2016)

Explaining Apple’s Fight With the F.B.I. (The New York Times, 17.2.2016)

How Trump Made Sauce of Apple (Bloomberg, 17.2.2016)

Kate Knibbs: Why You Should Care About Apple’s Fight With the FBI(Gizmodo, 17.2.2016)

The Real Stakes of Apple’s Fight With the FBI (ACLU, 18.2.2016)

Apple Leads the Charge on Security, But Who Will Follow? (The Intercept, 18.2.2016)

Donald Trump calls for boycott of Apple in Dispute With Government (The New York Times, 19.2.2016)

FBI Director Comments on San Bernardino Matter (FBI, 21.2.2016)

Reform Government Surveillance

Kommentit