Hyppää pääsisältöön

Lastenlääkäri Marketta Dalla Valle Akuutissa: "Rasvamaksaa löytyy jo teineiltä"

lapsen pituuden mittaaminen
lapsen pituuden mittaaminen Kuva: Yle, Tero Kyllönen lapsen pituus

Lasten lihavuus on nelinkertaistunut 70-luvulta. Lihavat lapset ovat entistä lihavampia ja entistä sairaampia. Teinit kärsivät rasvamaksasta ja aikuisiän diabeteksestä. Sairauksista, joita ennen tavattiin vain keski-ikäisillä. Vakavien liitännäissairauksien lisäksi lihavuuteen liittyy myös psykososiaalisia oireita ja usein lihavaa lasta kiusataan koulussa.

Lapsen pituutta on kodeissa merkitty ovenpieliin ja painoa on syynätty vaa’alla ja silmämitalla. Lukemia on verrattu sisarusten ja serkusten senttimetreihin ja kiloihin. Myös neuvolassa ja kouluterveydenhuollossa on vallinnut eräänlainen sopimus perheiden kanssa, että lasta on lupa mitata. Kun kasvu etenee odotetusti kasvukäyrien mukaan, on moni asia kunnossa. Pieni pyöreys ei kuitenkaan ole harmiton juttu.

– Pyöreydellä tarkoitetaan usein jo ylipainoa. Lapsi on siis lähtenyt lihomaan. Se on juuri se kohta, jolloin asiaan pitää puuttua. Tällöin painonkehitys saadaan nopeasti palautettua normaaliin eikä vakavia liitännäissairauksia ehdi syntyä, lasten- ja nuorten erikoislääkäri Marketta Dalla Valle painottaa.

Muistan aina sen työpäivän, kun diagnosoin 15-vuotiaalle tytölle tyypin 2 diabeteksen. Se kyllä jysähti siinä hetkessä, kun näin, mitä se tämän nuoren tulevaisuudelle merkitsee.

Marketta Dalla Valle on työskennellyt lasten ja nuorten erikoislääkärinä yli 25 vuotta.Hän valmistelee parhaillaan väitöskirjaa, jossa tutkitaan lasten lihavuuden ennustettavuutta ja sen terveysvaikutuksia myöhemmin elämässä.

Tutkimuksessa on mukana 900 erikoissairaanhoidossa hoidettua 2-18-vuotiasta itäsuomalaista lasta.Tulokset ovat huolestuttavia.

– Aikuisiän diabeteksen esiaste löytyi 36 prosentilla ja rasvamaksaa 25 prosentilla lapsista. Vain 12 lapsella eli kolmella prosentilla arvot olivat normaalit.

Marketta Dalla Valle
Marketta Dalla Valle Kuva: Yle, Tero Kyllönen marketta dalla valle

Ylipaino on lapselle ja nuorelle arka asia. Se voi olla sitä myös vanhemmille. Osa vanhemmista ei myöskään halua, että asia otetaan esille lapsen kuullen.

Asia pitää ottaa puheeksi mahdollisimman varhain. Lapsi kuulee lihavuudestaan koulussa ja kavereiltaan. Miksi asiaa ei voisi ottaa puheeksi turvallisessa piirissä vastaanotolla? Kun asiaan puututaan hienotunteisesti ja varhain, niin se on lapsen suojelua.

Lihavuus siirtyy helposti sukupolvelta toiselle ja lihavat lapset ovat usein lihavia myös aikuisina.

Lihavuuden taustalta löytyy harvoin sairautta. Ongelma johtuu siis elämäntavoista.

– Sanoisin vanhempana ja lastenlääkärinä, että rajoitta voi rakastaa, mutta rajoitta ei voi kasvattaa. Rajojen asettaminen on lapsen rakastamista ja huolenpitoa. Yhteisistä ruokailusäännöistä ja turhan napostelun välttämisestä on syytä pitää kiinni. Mitä varhemmin nämä säännöt perheessä luodaan, sitä helpompi niitä on myöhemmin noudattaa. Lihavuuden ehkäisy on aina helpompaa kuin sen hoitaminen.

Lue lisää Lääkärilehdestä

Asiantuntija: MARKETTA DALLA VALLE, lasten- ja nuorten erikoislääkäri, Pohjois-Karjalan keskussairaala

Akuutti – elämänmakuisia tarinoita ja ajankohtaista asiaa terveydestä. Liity joukkoomme Facebookissa!

Lisää ohjelmasta

Toimittaja Mikko Penttilä ja lastenlääkäri Marketta Dalla Valle
Toimittaja Mikko Penttilä ja lastenlääkäri Marketta Dalla Valle Kuva: Yle, Tero Kyllönen mikko penttilä ja marketta dalla valle
Satu ja Saana Kuru istuvat kotona sohvalla.
Satu ja Saana Kuru istuvat kotona sohvalla. Kuva: Yle, Dmitri Volgin satu ja saana kuru
Rakastavaiset haistelevat toisiaan
Rakastavaiset haistelevat toisiaan Kuva: Pexels / Ketut Subiyanto hajuaisti,nenä
Kommentit