Television lastenohjelma alkaa. Setä ja täti puhuvat kikkelistä, pimpistä, paksusta valkoisesta limasta, naimisesta, nussimisesta ja panemisesta. Ympärillä istuu totisia kuusivuotiaita. Välillä ollaan hiljaa. Pitkiä aikoja.
Ihmisen lisääntymisestä kertova lastenohjelma Mitä? Mistä lapset tulevat? 1970-luvulta nostattaa suoruudellaan kulmakarvat kattoon edelleen. Mutta niin se teki valmistumisensa aikoihinkin.
– Se oli radikaali ohjelma jo silloin, kertoo Jussi Helminen, toinen ohjelman juontajista.
Elettiin vahvan murroksen aikaa. Vanhoillinen Suomi vaikeni, mutta kulttuurielämässä vaikutti vasemmistoradikaalien joukko. He tekivät tekivät teatteria ja televisio-ohjelmia ja halusivat kohahduttaa. He myös onnistuivat siinä.
– Jos joku aihe tuntui tabulta, menimme sitä päin. Vaikutteita otettiin etenkin Ruotsista. Siellä ajattelumaailma oli selvästi vapaamielisempi kuin meillä, muistelee Helminen ohjelman syntyä.
Lapsille puhuttiin suoraan
Mitä? -ohjelmasarjan aiheet olivat tämän päivän näkökulmasta kovaa kamaa. Kuusivuotiaille puhuttiin niin sukupuolielämästä, vesien saastumisesta kuin vuosikymmenen kuohuttavimmasta teemasta, Vietnamin sodasta.
– Yritimme olla niin suoria kuin mahdollista. Kyse oli ennen kaikkea asenteesta. Periaatteenamme oli, ettei voi olla asiaa, josta ei uskalla kysyä, kertoo Helminen.
Suoruudesta ohjelma todellakin saa pisteet, sillä se onnistuu hämmentämään myös vuonna 2016, seksin ja seksuaalisuuden ylikyllästämässä maailmassa.
MHL kokosi parinkymmenen minuutin mittaisen ohjelman keskeisimmät osat lyhyeen videoon ja julkaisi sen Facebookissa. Video keräsi muutamassa vuorokaudessa satoja tuhansia katsojia, tuhansia jakoja ja satoja kommentteja.
Mitä meidän reaktiomme kertovat meistä? Miten onkin käynyt niin, että siedämme metrien mittaiset seksiä tihkuvat alusvaatemainokset bussipysäkeillä, mutta pimpistä, pippelistä tai yhdynnästä puhuminen edelleen huvittaa ja hämmentää?
MHL kaiveli myös hieman muitakin arkistoja ja löysi Helsingin Sanomien Kuukausiliitteestä toimittaja Saska Saarikosken jutun, jossa hän muistelee kokemuksiaan siitä, kun istui kyseisen ohjelman yleisössä.
Ei se silloinkaan aivan luontevaa ollut.
Lisää ohjelmasta





