Hyppää pääsisältöön

Lastenohjelma nussimisesta - mahdollista vain 1970-luvulla?

Television lastenohjelma alkaa. Setä ja täti puhuvat kikkelistä, pimpistä, paksusta valkoisesta limasta, naimisesta, nussimisesta ja panemisesta. Ympärillä istuu totisia kuusivuotiaita. Välillä ollaan hiljaa. Pitkiä aikoja.

Ihmisen lisääntymisestä kertova lastenohjelma Mitä? Mistä lapset tulevat? 1970-luvulta nostattaa suoruudellaan kulmakarvat kattoon edelleen. Mutta niin se teki valmistumisensa aikoihinkin.

– Se oli radikaali ohjelma jo silloin, kertoo Jussi Helminen, toinen ohjelman juontajista.

Elettiin vahvan murroksen aikaa. Vanhoillinen Suomi vaikeni, mutta kulttuurielämässä vaikutti vasemmistoradikaalien joukko. He tekivät tekivät teatteria ja televisio-ohjelmia ja halusivat kohahduttaa. He myös onnistuivat siinä.

– Jos joku aihe tuntui tabulta, menimme sitä päin. Vaikutteita otettiin etenkin Ruotsista. Siellä ajattelumaailma oli selvästi vapaamielisempi kuin meillä, muistelee Helminen ohjelman syntyä.

Lapsille puhuttiin suoraan

Mitä? -ohjelmasarjan aiheet olivat tämän päivän näkökulmasta kovaa kamaa. Kuusivuotiaille puhuttiin niin sukupuolielämästä, vesien saastumisesta kuin vuosikymmenen kuohuttavimmasta teemasta, Vietnamin sodasta.

– Yritimme olla niin suoria kuin mahdollista. Kyse oli ennen kaikkea asenteesta. Periaatteenamme oli, ettei voi olla asiaa, josta ei uskalla kysyä, kertoo Helminen.

Suoruudesta ohjelma todellakin saa pisteet, sillä se onnistuu hämmentämään myös vuonna 2016, seksin ja seksuaalisuuden ylikyllästämässä maailmassa.

MHL kokosi parinkymmenen minuutin mittaisen ohjelman keskeisimmät osat lyhyeen videoon ja julkaisi sen Facebookissa. Video keräsi muutamassa vuorokaudessa satoja tuhansia katsojia, tuhansia jakoja ja satoja kommentteja.

Facebook kommentointia
Facebook kommentointia Kuva: Yle marja hintikka live

Mitä meidän reaktiomme kertovat meistä? Miten onkin käynyt niin, että siedämme metrien mittaiset seksiä tihkuvat alusvaatemainokset bussipysäkeillä, mutta pimpistä, pippelistä tai yhdynnästä puhuminen edelleen huvittaa ja hämmentää?

MHL kaiveli myös hieman muitakin arkistoja ja löysi Helsingin Sanomien Kuukausiliitteestä toimittaja Saska Saarikosken jutun, jossa hän muistelee kokemuksiaan siitä, kun istui kyseisen ohjelman yleisössä.

Ei se silloinkaan aivan luontevaa ollut.

Lisää ohjelmasta

surullinen nuori nainen
surullinen nuori nainen Kuva: freeimages.com/Renáta Zaja marja hintikka live,Eve Mantu,kysely (keskinäinen toiminta)
Poika pussaa tyttöä
Poika pussaa tyttöä Kuva: freeimages.com/Igor Tomic marja hintikka live,Eve Mantu,kysely (keskinäinen toiminta)
Nainen mietteliäänä käsi leukaa vasten.
Nainen mietteliäänä käsi leukaa vasten. Kuva: Freeimages marja hintikka live
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live
Joulukuusi ja koristeineen.
Joulukuusi ja koristeineen. Kuva: Pixabay joulu

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.