Hyppää pääsisältöön

Marit af Björkesten: Rokote trolleja vastaan

Henkilökuva, Marit af Björkesten katsoo kohti ja hymyilee
Henkilökuva, Marit af Björkesten katsoo kohti ja hymyilee Kuva: Yle Kuvapalvelu marit af björkesten

Aluksi olimme lähinnä huvittuneita.

Niin absurdi oli huhu, jonka mukaan Yle olisi sensuroinut 1 minuutin ja 18 sekuntia presidentin valtiopäivien avajaispuheesta. Puheesta, jonka kuuli koko eduskunta ja kaikki keskeisten medioiden toimittajat, ja joka lähetettiin kaikilla mahdollisilla kanavilla ja on myös kirjallisena vapaasti kaikkien kiinnostuneiden saatavilla.

Koska tämä niin sanottu sensuuriuutinen kaikesta huolimatta levisi, Yle julkisesti totesi salaliittoteoriat vääriksi. Kerroimme, että ääni katosi lähetyksestä hetkeksi teknisen virheen vuoksi, ja jaoimme linkkiä Yle Areenan tallenteeseen, jossa äänikatkos oli korjattu.

Nyt, kaksi viikkoa myöhemmin, nauru takertuu kurkkuun. Viesti siitä, että Yle olisi sensuroinut presidentin puhetta leviää kasvavalla voimalla ja uusista lähteistä.

Ylellä on vahva, vuosikymmenten kokemus kriisivalmiudesta. Voimme jatkaa lähetyksiä vaikka kaapeli- ja laajakaistayhteydet kaatuvat. Lähetysjärjestelmämme on tehty toimimaan myös luonnonmullistuksissa tai kun maamme turvallisuutta uhataan. Tiedämme kuinka disinformaatiota taklataan – tai tarkemmin sanottuna luulimme tietävämme. Nyt on selvää, että tämä luku valmiussuunnitelmissa on syytä kirjoittaa uudestaan.

Meidän ei pitäisi tarvita tehdä uutista asiasta, jota ei koskaan tapahtunut.

Mutta niin kauan kuin väärät viestit leviävät – kun pienten trolliryhmien viestiä jaetaan laajasti eteenpäin – meidän on pakko huomioida ne. Meidän on opittava paremmin ymmärtämään, mitä tapahtuu, kun joku tietoisesti disinformaatiota levittämällä haluaa hyödyntää ja luoda pelkoa, tietämättömyyttä ja epävarmuutta yhteiskunnassamme.

“Me” ei ole vain Yle, vaan kaikki, jotka pyörittävät arjessa omia pieniä mediatalojaan sosiaalisissa verkostoissaan jakamalla tietoa. Väärää tietoa on aina liikkeellä. Paras vakuutus väärän tiedon muuntamiseen totuudeksi on medialukutaito. Hyvä lähdekritiikki on tehokas rokote trolleja vastaan.

Marit af Björkesten on Svenska Ylen johtaja.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua