Hyppää pääsisältöön

Matkamuistoja

Lasse Naukkarisen matkamuistoesineitä
Lasse Naukkarisen matkamuistoesineitä Kuva: copyright: Ilokuva Matkamuistoja,uusi kino

Samalla tavalla kuin matkamuistoesineet kohtaavat toisensa vitriinissä, samalla tavalla muisto kohtaa muiston, yllättäen, odottamattoman kuvan, äänen, tuoksun tuomana.

Matkamuistoesineet ovat useimmiten kitschiä. Se ei estä sitä, etteikö niihin saattaisi liittyä suurtakin kiintymystä, rakkautta ja draamaa.

Matkamuistoja -dokumentin kuvaaja ja ohjaaja Lasse Naukkarinen on vuosikymmenien mittaan palannut festivaalimatkoiltaan pikkuesineitä mukanaan. Joskus ne ovat kitschiä, joskus peräti hylättyä roskaa, joihin liittyy jollakin kummallisella tavalla kiehtovuutta. Usein hän on kuvannut näillä samoilla matkoilla valokuvia, elokuvaa, videota.

Dokumenttielokuvassa matkamuistoesineet on irrotettu ympäristöstä, kuin ikoneiksi, valaistu eläviksi, liikkuvia valoja ja varjoja hyväksikäyttäen.

Espanjan Valenciasta hän löysi Jeesus-lapsen seimestä. Vaikeasti kuljetettava seimi jäi jonnekin matkan varrelle, mutta pullea Jeesus-nukke tuli kotiin saakka. Oli kevättalvi 1969.

New Yorkista, WTC:n montun läheltä hän löysi myyntikojusta soittorasian, jota kääntämällä kuulee haikean mekaanisen sävelmän. Rasian kannesta kohoaa Vapauden patsas ja Manhattan pilvenpiirtäjineen, kuin uni, romahtaneet kaksoistornit on palautettu paikoilleen.
Kolme vuotta aikaisemmin hän oli ollut toisessa noista torneista. Kaukana alhaalla oli Vapauden patsas. Ylhäältä alas katsoessa huimasi. Myös silloin hän tunsi huimausta, kun suorassa TV-lähetyksessä tornit luhistuivat.

Baikalin rannalta, pienestä kyläkaupasta mukaan tuli Antonov 18-harjoituslentokoneen pienoismalli, itse asiassa tuhkakupin koriste.

Intialainen, käsintehty puinen lelu, riksa on maalattu kirkkain värein. Maalatut aaltoviivat tuovat mieleeni Matissen maalauksien puhtauden ja värimaailman sukulaisuuden. Lelu muuttuu osaksi todellisuutta, elämykseksi, nähdyksi ja koetuksi.

Sukellus matkamuistomaailmaan päättyy laajaan kuvaan varastosta, jossa kaikki esineet ovat suloisessa sekasorrossa, niin kuin kerääjän omatkin muistot ennen pitkää. Kohtaus on viittaus Citizen Kane-elokuvan kuuluisaan loppukohtaukseen.

Käsikirjoitus, ohjaus ja kuvaus LASSE NAUKKARINEN
Leikkaus NINA NORMANN
Äänisuunnittelu LEO NAUKKARINEN

Musiikit:
HASSE WALLI & STEVE WEBB:
SMILE

HASSE WALLI:
KUUMAN PÄIVÄN BLUES
Esittäjä: HASSE WALLI

HASSE WALLI:
LAILA
Esittäjä: HASSE WALLI
JUKKA ITKONEN – SERGEI JESENIN:
NÄKEMIIN YSTÄVÄNI, NÄKEMIIN
Esittäjä: KITI NEUVONEN

TRAD. - HASSE WALLI :
EMIGRANTTILAULU
Esittäjä: HASSE WALLI
HASSE WALLI:
LAY ME DOWN
Esittäjät: HASSE WALLI JA STEVE WEBB

HASSE WALLI:
RED HEADED LADY
Esittäjä: HASSE WALLI

A. SHULNEV:
FANTAZIJA

A.STRELIZENKO.
MNE BEZ VALENOK BEDA

CARL-JOHAN HÄGGMAN:
BOATMUSIC

Värimäärittely: VILLE TANTTU
Arkistot: ILOKUVA & LASSE NAUKKARINEN

Elokuvaesitys:
Simona Bealcovschi, Dumitru Budrala: LA DRUM

Tuotanto: Lasse Naukkarinen/ILOKUVA, 2012
kesto 34 min
Ikäraja S (sallittu)
Teema 28.3. Uusi Kino

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa