Hyppää pääsisältöön

Metsänpeitto

Dokumentin henkilöt Markku Mäkinen ja Veera Väistö
Lyhytelokuvan henkilöt Markku Mäkinen ja Veera Väistö Dokumentin henkilöt Markku Mäkinen ja Veera Väistö Kuva: Rajoitettu käyttöoikeus, Yle Kuvapalvelu, kuvapalvelu@yle.fi Metsänpeitto,uusi kino

Elokuva kulkee luonnontietäjä ja –tuntija Markku Mäkisen jalanjäljissä aarniometsään.

Markku on ollut lapsesta saakka syvässä yhteydessä luontoon ja luonnonhenkiin. Hänelle metsä on henkinen koti, ja harmonisimmillaan metsä on ollessaan mahdollisimman luonnontilainen ja monimuotoinen. Jo lapsena hän koki toisinaan sulautuvansa täydellisesti luontoon, ja nämä kokemukset jättivät ikuisen kaipuun metsään. Arkimaailmaan ja ympäröivään yhteisöön sopeutuminen on sen sijaan ollut hänelle hankalaa, sillä hän aistii herkästi myös ristiriitoja. Erikoiset kokemukset voivat erottaa ihmisen yhteisöstä, jos yhteisö ei hyväksy monimuotoisuutta. Kuitenkin on ihmiselle luonnollinen tarve toivoa, että voi jakaa kokemuksensa toisen kanssa. Elokuva on dokumentaarinen kuvaus päähenkilön subjektiivisista kokemuksista.

Metsänpeitto on tunnettu suomalaisessa kansanperinteessä tilana, johon metsässä kulkevat ihmiset tai karja voivat joutua metsän henkien langettamana. Metsänpeittoon joutunut ihminen tai eläin ei pääse omin avuin sieltä pois, ja ohikulkijat voivat nähdä heidät vain kivinä tai puunrunkoina. Joissakin tarinoissa metsänpeitto kuvataan pelottavaksi ja välteltäväksi tilaksi. Kansanperinteen tarinoissa metsänpeitossa ollut muuttuu ihmisenä jopa ulkonäköä myöten, eikä sopeudu enää arkielämään. Hän kaipaa metsään ikuisesti takaisin.

Metsänpeitto on Salla Hämäläisen äänisuunnittelun lopputyö Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun Elokuva- ja lavastustaiteen laitoksesta. Elokuva on valmistunut vuonna 2012 ja sen on ohjannut ja käsikirjoittanut Salla Hämäläinen, käsikirjoittamisessa ovat olleet mukana myös Aino Pitkäjärvi ja Timo Turunen. Elokuvassa esiintyvät Markku Mäkinen ja Veera Väistö.

Kesto 20 min
Ikäraja S (sallittu)
Esitys Teemalla Uudessa Kinossa 21.3.2016

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa