Hyppää pääsisältöön

Omaa taitotasoa etsimässä

Ratsastustunteja on nyt takana jo useampi. Niiden aikana olen oppinut kaksi tärkeää asiaa. Kun joku mietityttää, kannattaa kysyä. Toiseksi, jos jokin tuntuu liian vaikealta, älä häpeä myöntää sitä. Ystäväni hevonen seuraa mukana Veeran matkaa takaisin satulaan.

Ystäväni Hevonen
Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen


Jos on epävarma, kysyminen kannattaa aina

Itseluottamus hevosten kanssa on palannut hiljalleen. Edelleen törmään kuitenkin useasti tilanteisiin, missä en tiedä miten toimia. Uudella tallilla pitää jatkuvasti kysellä kaikesta. Mistä löydän suojat ja harjat, missä pesen kuolaimet? Miten joustochambon pujotettin kuolainrengkaista? Onko satulavyö tarpeeksi kireällä?

Kysyessäni yksinkertaisiakin kysymyksiä, olen saanut ymmärtävän ja auttavan vastauksen. Se on tuonut tekemiseen rentoutta ja varmuutta.

Ystäväni Hevonen
Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen
Ystäväni Hevonen
Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Vaihto helpompaan ryhmään kävi itsetunnolle

Itse ratsastus ei kuitenkaan alkuinnostuksen jälkeen tuntunut hyvältä. En pystynyt pitämään hevosta liikkeessä, omaa istuntaa kasassa ja tehtävää yhtä aikaa hallinnassa. Tunnin jälkeen olin lähinnä helpottunut siitä, että selviydyin loppuun asti. Kaikki aika oli mennyt pelkkään säheltämiseen. Siihen oli vain yksi syy. Tunnin taso oli liian korkea.

Olin pettynyt itseeni, sillä odotukset itseni suhteen olivat olleet korkeammalla.

Keskustelin opettajan kanssa ja päädyin vaihtamaan helpompaan ryhmään. Olin pettynyt itseeni, sillä odotukset itseni suhteen olivat olleet korkeammalla.

Ystäväni Hevonen
Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Näyttävä aloitus uudessa ryhmässä

Seuraavalla viikolla menin eri ryhmän tunnille. Kun opettaja pyysi ottamaan ohjat tuntumalle, tein työtä käskettyä. Samalla sekunnilla hevonen ampaisi täyteen laukkaan. Se kirmasi maneesin puoleen väliin, ennen kuin sain sen pysähtymään. Ensimmäistä kertaa uudessa ryhmässä ja viiden minuutin jälkeen hevonen ryntäilee ympäriinsä. Kyllä nolotti.

Ystäväni Hevonen
Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen
Samalla sekunnilla hevonen ampaisi täyteen laukkaan.
Ystäväni Hevonen
Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Luulin mokanneeni jotakin niin pahasti, että hevonen suuttui ikihyviksi. Yritin kuumeisesti miettiä, mitä oikein tapahtui. Palasin uralle ja samassa kohdassa hevonen ampaisi uudestaan karkuun. Kävi ilmi, että heppa ei säikkynytkään minua, vaan ulkona hurisevaa autoa. Mikä helpotus kun tajusin, ettei vika ollutkaan minussa!

Ystäväni Hevonen
Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen


Ryhmävaihdos kannatti!

Alkuverryttelyn kommellusten jälkeen tunsin olevani kuin uusi ratsastaja. Tehtävät tehtiin ensin käynnissä ja sitten vasta ravissa. Opettaja käytti myös enemmän aikaa tehtävän selittämiseen ja kuvailemiseen. Nyt minulla oli paljon enemmän aikaa keskittyä omaan istuntaan, hevosen liikkeeseen ja sen myötäilemiseen.

Ryhmän vaihdon jälkeen istuntanikin rentoutui. Ensimmäisten tuntien jälkeen lonkankoukistajat olivat niin kipeät, että käveleminenkin sattui. Olin ensimmäisillä tunneilla niin jännittynyt, että se kangisti koko vartaloani. Kun sain tehtäviin enemmän aikaa, olemukseni on rentoutunut huomattavasti. Hiljalleen kaikki suuret jännitykset ovat jääneet kropasta pois. Se on vaikuttanut istuntaani ratkaisevasti.

Ystäväni Hevonen
Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen
Lopulta tuntivaihdoksen pettymys vaihtuikin kasvaneeseen itseluottamukseen.

Vasta nyt olen ymmärtänyt, kuinka paljon alussa jännitin tallille menoa. Ryhmävaihdoksen jälkeen kova jännittäminen on vaihtunut mukavaan odotukseen vatsassa. Kun ei enää tarvitse jännittää sitä pärjäänkö, tallille lähteminen on oikeasti kivaa!

Lopulta tuntivaihdoksen pettymys vaihtuikin kasvaneeseen itseluottamukseen. Vaikka omien taitojen puutetta voi olla vaikea myöntää, joskus se todella kannattaa!

Ystäväni Hevonen
Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen
Kommentit
 • SUMMERIN PODCASTSARJASSA KYSYTÄÄN "ONKS KAIKKI OK?"

  17-vuotias Milla selvittää podcastsarjassa tunnetilojaan.

  “Kaikki ok?" -podcastsarjassa 17-vuotias Milla Solaranta pohtii elämänsä suuria tunnetiloja ja päästää kuulijan kurkistamaan tunne-elämänsä syövereihin.

 • Kesä ilman pomoa?!

  Miltä tuntuisi olla yrittäjä ja oma pomosi?

  Oletko unelmoinut oman rantakahvilan pitämisestä parhaan kaverin kanssa? Tai miettinyt, miten saada kaveriporukalla rahat kokoon yhteistä reissua varten?

 • Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume kävi viime kesänä todistetusti oikeissa töissä. Te halusitte nähdä lisää ja saamanne pitää. Toinen kausi Tumen oikeita töitä löytyy nyt Areenasta.

 • Ystäväni hevosen lukijoiden parhaita leirimuistoja

  Unelmien leirillä sattuu ja tapahtuu.

  Ratsastusleireillä aina sattuu ja tapahtuu. Kysyimme lukijoilta Instagramissa, millaisia muistoja heille on kertynyt leirikesien aikana. Mukaan mahtuu hullunkurisia kokemuksia sekä ihania tunnelmia tärkeiden hevosten kanssa. @aanniella Varmaa yks hauskimmista kommelluksista tapahtui vuonna 2016, kun hengailtiin asuinrakennuksessamme.