Hyppää pääsisältöön

Osa 9: Español – la lengua del mundo

Espanjalaisia nuoria
Espanjalaisia nuoria Kuva: WIESIA espanja

Espanjaa puhuu noin 500 miljoonaa ihmistä. Kun emämaassa on vain noin 46 miljoonaa asukasta, on helppo päätellä, että kyseessä on erittäin laajalle levinnyt kieli, jolla pärjää monissa maailman kolkissa jopa paremmin kuin englannilla.

¡Un abrazo! ¡Un beso!

Mustavalkoinen katukuva Espanjasta
Mustavalkoinen katukuva Espanjasta Kuva: Julia Benbow markkinapäivä

Tuttavien kesken (nainen-nainen; nainen-mies) tervehdittäessä on tapana halata ja vaihtaa poskisuudelmia – besos. Naiset saattavat halata toisiaan kepeästi vaikka eivät edes olisi kovin hyviä tuttavia – un abrazo. Miesten kesken halaaminen on harvinaisempaa. Poskisuukossa on kyse on enemmänkin "ilmapususta" – ei ääntä, ei muiskua!

Vieraita ja vanhempia henkilöitä on yleisesti tapana teititellä. ¿Cómo está usted? Mitä Teille kuuluu? Kanssakäyminen on ehkä muutenkin muodollisempaa kuin meillä Suomessa, vaikka keskustelu muuten onkin hyvin välitöntä.

Nuoret halaavat toisiaan
Un abrazo Nuoret halaavat toisiaan Kuva: capture the uncapturable espanja
Poskisuudelma
Un beso Poskisuudelma Kuva: Simon Blackley espanja

¡Mira!

Pappa ja poika istuvat portailla
Pappa ja poika istuvat portailla Kuva: mandoft espanja

Verbejä mirar (katsoa) ja oír (kuulla) käytetään espanjassa useissa erilaisissa tilanteissa huomion kiinnittämiseksi. ¡Mira! – Hei, katsos tuota! – tai ilmaistaessa hämmästystä – Oho, katos vaan!

Oír-verbin käskymuodot oye (kuule) ja oiga (kuulkaa) ovat puolestaan tavallisia esimerkiksi, kun kadulla halutaan herättää ohikulkijan huomio. Oiga, por favor, ¿hay un banco por aquí?

Ylös­alainen kysymysmerkki ja huutomerkki

Kyltti Me gusta
Kyltti Me gusta Kuva: artotem minä pidän

Lauseen alkuun laitettava ylös­alainen kysymysmerkki tai huutomerkki on yksinkertainen luku- ja lausuntaohje, jonka espanjan kielen puhtautta vaaliva La Real Academia Española otti käyttöön vuonna 1754.

Lyhyesti ääntämisestä ja kirjoittamisesta

Hola-graffiti seinässä
Hola-graffiti seinässä Kuva: Kristian Vinkenes graffiti

ñ äännetään nj: España - espanja
ll - lj, jj: Sevilla - sevilja, sevijja
j - h: Juan - huan
h - ei äännetä: Hola - ola
Etelässä sanoista jää usein viimeinen s-äänne pois: Vamos - vamo

Perdon por joderte – Vahvoja voimasanoja

Kiroilu ei ole niin vakavaa kuin sanoista voisi päätellä (vrt. suomen v-sana), mutta niiden käytössä kannattaa kuitenkin olla varovainen:

hijo de puta – idiootti, mäntti
puta madre – paskiainen (¡Ese puta madre! – Se/Mikä paskiainen!)
de puta madre, la puta madre – mieletön(tä), hieno(a), tosi hyvä
mierda – paska
¡Joder! – v-sana, jumalauta
¡Coño! – v-sana, hemmetti, helvetti, jumalauta

¡Hablemos español!

espanjanjan kielisiä sanoja taululla
espanjanjan kielisiä sanoja taululla Kuva: the leaf project sanat

Suurin kiitos espanjan kielen ja kulttuurin leviämisestä kuuluu löytöretkeilijöille ja muille "uuden maailman", Amerikan, valloittajille 1400-luvun lopussa. Espanja on maailman toiseksi yleisin äidinkieli, virallinen kieli 20 maassa ja espanjaa puhuu noin 500 miljoonaa ihmistä.

Espanja on yksi virallisista kielistä myös monissa kansainvälisissä järjestöissä. Näihin kuuluvat muun muassa YK ja Euroopan unioni.

Puhdasta kieltä

Cervantesin patsas
Cervantes - Espanjan kirjakielen isä Cervantesin patsas Kuva: Omar Parada espanja

Espanjan valtio pyrkii edistämään espanjan kieltä eri puolille maailmaa perustetujen Cervantes-instituuttien avulla.

Puhtainta espanjaa puhutaan Kastilia-Leónin alueella. Kielen puhtautta vaalii 300 vuotta sitten perustettu Espanjan kuninkaallinen akatemia, Real Academia Española.

Espanjaa puhuvat ovat melko itseriittoisia kielensä suhteen, eikä vieraiden kielten opiskelulle ole ollut samanlaista tarvetta kuin maailman pienillä kielialueilla. Muut maat ovat kiinnostuneita espanjan kielestä ja esimerkiksi Yhdysvalloissa se on kouluopinnoissa suosituin vieras kieli.

Espanjaa muualla

Meksikolainen pikkutyttö Amerikassa
Meksikolainen pikkutyttö Amerikassa Kuva: Thomas Hawk juhla,Latinalainen Amerikka

Yhdysvalloissa kieltä vaivaa englannin ja espanjan sekoittuminen, spanglish. Kaliforniassa ja Floridassa asuu niin merkittävä määrä meksikolaisia ja muita latinoja, että siellä pärjää jo melkein pelkällä espanjalla.

Espanjan kieli ja sanasto on pysynyt pääosin niin puhtaana, että kaikki espanjaa puhuvat ympäri maailmaa ymmärtävät kyllä toisiaan. Toki sanasto ja ääntämys vaihtelevat alueittain. Esimerkiksi Kuubassa ja Meksikossa kieli on jo melkoisen erilaista.

Samanlaista, mutta erilaista


Melissa Cardona lähti kotimaastaan Kolumbiasta Espanjaan 14 vuotta sitten. Nyt hän asuu ja työskentelee Madridissa näyttelijänä. Vaikka Espanjassa puhutaan samaa kieltä kuin Kolumbiassa, se kuulostaa Melissan korvaan erilaiselta. Muitakin kulttuurieroja latinotaustainen Melissa on kokenut.

¡Bienvenidos a América Latina!

Naiset istuvat ja keskustelevat, Andit
Naiset istuvat ja keskustelevat, Andit Kuva: Martin Garcia espanja

Latinalaisessa Amerikassa asuu noin 550 miljoonaa ihmistä, joista yli puolet Brasiliassa ja Meksikossa. Suurin valtio sekä pinta-alaltaan että asukasmäärältään on Brasilia. Maanosan sisällä on viittä eri aikavyöhykettä, etäisyydet ovat suuria ja tieverkosto on huonossa kunnossa.

Pääelinkeino on turismi: matkailijoita kiinnostavat erityisesti Amazonin sademetsä, Andien vuoristo, Galápagossaaret ja Brasilian aurinkorannat.

Iguaani rannalla
Iguaani rannalla Kuva: blinking idiot espanja
Nuoria veneessä Latinalaisessa Amerikassa
Nuoria veneessä Latinalaisessa Amerikassa Kuva: amir illusion espanja,Latinalainen Amerikka

Väestö ja kieli

Ihmisiä bussissa Argentinassa
Ihmisiä bussissa Argentinassa Kuva: Leif Harboe espanja,Latinalainen Amerikka

Väestö on etnisesti sekoittunutta: esi-isiä löytyy niin alkuperäiskansoista, eurooppalaisista kuin afrikkalaisistakin. Esimerkiksi Argentiinassa asuu paljon italialaisten ja Brasiliassa japanilaisten jälkeläisiä! Boliviassa 71 % väestöstä on intiaaneja.

Suurin osa maailman espanjaa puhuvista asuu Väli- ja Etelä-Amerikassa. Poikkeuksena kuitenkin Brasilia, jossa puhutaan portugalia, koska Brasilia oli Portugalin siirtomaa. Myös Paraguayssa puhutaan laajalti portugalia, vaikka maan virallinen kieli onkin espanja.

Tutustu muihin espanjaa puhuviin maihin!

Maisema Machu Picchulta
Machu Picchu, Peru Maisema Machu Picchulta Kuva: Dennis Jarvis espanja

Ryhmäsalsaa, rueda de casinoa, Kuuban rannoilla, inkakulttuuria Machu Picchulla vai pampalla kasvatettu kunnon pihvi Argentiinassa? Reippureissu, valmismatka, vaihto-oppilaaksi tai vapaaehtoistyöhön - Latinalaisesta Amerikasta löytyy jokaiselle jotain!

Salsaa Kuubassa
Salsaa Kuubassa Kuva: anymouse1 espanja
Turisteja Macchu Picchulla
Turisteja Macchu Picchulla Kuva: matthias espanja

http://www.cubatravel.tur.cu/es

http://www.visitmexico.com/es

http://www.peru.travel/es-pe

 • Ääntäminen

  Viron kielen ääntäminen.

  Viroa äännetään suurin piirtein niin kuin kirjoitetaankin, mutta suomeen verrattuna ääntämisessä on eroja.

 • Yleistä kiinan kielestä

  Yleistä kiinan kielestä.

  Tämän kurssin kiinan kieli on mandariinikiinaa, joka on Kiinan virallinen kieli ja yleiskieli. Äidinkielenään sitä puhuu yli puolet Kiinan väestöstä, ja se on opetuskieli kaikissa Kiinan kouluissa. Mandariinikiina on maailman puhutuin äidinkieli – äidinkielenään sitä puhuu lähes 870 miljoonaa ihmistä. Nekin kiinalaiset, jotka puhuvat jotakin muuta kiinalaista kieltä, ymmärtävät kirjoitettua mandariinia, jos vain ovat lukutaitoisia.

 • Miten joulua vietetään eri maissa?

  Tutustu eurooppalaisten maiden jouluperinteisiin.

  Vietetäänkö Euroopan muissa maissa joulua samoin kuin Suomessa? Tähän artikkeliin on koottu linkkejä eri maiden jouluperinteistä kertoviin sisältöihin.

Kielet

 • Italian pikavisiitti

  Kieltä ja tapakulttuuria matkailijan tarpeisiin.

  Oletko lähdössä matkalle? Haluatko oppia kielen alkeet nopeasti? Pikavisiitti on tiivis paketti, josta saat Italian kieli- ja tapatietoa: kuinka selvitä kaupassa, ravintolassa, kaupungilla, lippuluukulla… Pari italian sanaa riittää sulattamaan italialaisten sydämet, ja sinäkin saat matkastasi enemmän! Kielten taitotasoasteikolla pikavisiitti sijoittuu tasolle A1 (kieliaines A1.2, kielioppi A1.1).

 • Es español 1 - espanjan kielen alkeiskurssi

  12-osainen alkeiskurssi tutustuttaa myös maan kulttuuriin.

  Es español 1 on 12-osainen espanjan kielen alkeiskurssi. Sanastoa, puheenymmärtämistä, fraaseja ja kielioppia harjoitellaan runsaiden tehtävien avulla ja kulttuuriosassa tutustutaan monipuolisesti Espanjan kulttuuriin. Kielten taitotasoasteikolla kurssi sijoittuu tasolle A1-A2.

 • Finnish phrases - Suomen kielen fraaseja

  20 keskustelutuokiota suomeksi lyhyillä videoilla.

  Welcome to learn Finnish! These easy videos will help you to deal with everyday situations, like buying food, telling about your family and introducing yourself.

 • Arabian alkeiskurssi

  Opi kielen perustaidot, joilla pärjäät matkoilla.

  Tällä kättelykurssilla opit arabian kielestä sellaiset perustaidot, joita tarvitset kohdatessasi arabiaa puhuvia ihmisiä matkalla, työssä, kotona, harrastusten parissa. Tutustut myös arabialaiseen tapakulttuuriin ja elämänmenoon.

 • RUS – venäjästä rakkaudella

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä.

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä, joiden kanssa voit päivittää kielitaitoasi, venäläisyyden ja Venäjän tuntemustasi. Löydät täältä myös videoita, blogeja, linkkejä harrastuksiin ja kulttuuriin – perusasioita unohtamatta. Opettele slaavikyykky tai tee hauskoja testejä.

 • Matkailuenglantia – 5. Syöminen ja juominen

  Simppeliä ruoka- ja juomasanastoa matkailijalle englanniksi.

  Matkailun suurimpia nautintoja on syöminen ja juominen paikallisissa ravintoloissa, kahviloissa ja baareissa. Englanninkielisissä maissa aterioinnin aikataulut ovat melko lailla samat kuin Suomessa, mutta Etelä-Euroopassa kulttuuri on jo hyvin erilainen.

 • Arabia

  Arabian kielen alkeita ja arabien tapakulttuuria.

  Arabian kielen alkeet ja kulttuurin tuntemus auttavat pärjäämään arabiankielisessä maailmassa matkaillessa. Kulttuurintuntemus auttaa ymmärtämään arabien tapakulttuuria myös arabimaiden ulkopuolella.

 • Englanti

  Englannin kursseja eri tasoille ja tarpeisiin.

  Englannin taito on nykyään lähes kaiken a ja o, joten siitä on hyvä opetella edes alkeet – ainakin matkailualkeet! Oletko palvelualalla tai aiotko sille? Täältä löytyy eri alojen englantia. Myös kielitutkintoihin valmistautuminen onnistuu!

 • Espanja

  Opiskele espanjaa tai tutustu vain maan tapakulttuuriin.

  Opiskele espanjaa itseopiskelukurssilla tai hyödynnä materiaalia opetustyössäsi. Opit kielen alkeita, kulttuuria, kielioppia ja fraaseja. Kursseista löytyy lukuisia kuuntelutehtäviä. Videoiden ja artikkelien myötä tutustut tapakulttuuriin ja historiaan.

 • Italia

  Tutustu italian kieleen, tapoihin ja kulttuuriin!

  Oletko lähdössä Italiaan? Pikavisiitti auttaa sinut matkaan. Haluatko opiskella italiaa enemmänkin? Italian peruskurssi on sopiva vaihtoehto, ja sitä käyttivät Talo Italiassa -kilpailijatkin. Molemmissa tutustut myös italialaiseen tapakulttuuriin, josta löytyy lisää Tavat ja kulttuuri- sekä Ruokakulttuuri-osioissa. Abitreenit sopii myös kertaamiseen.

 • Japani

  Tutustu japanin kieleen ja kulttuuriin!

  Japanin kielen alkeiskurssi tarjoaa hyvän alun japanin kielen opinnoille. Samalla tutustut japanilaiseen kulttuuriin. Kiinnostavatko japanin kirjoitusmerkit? Niihinkin voit tutustua täällä.

 • Kiina

  Tutustu Kiinaan, kiinalaiseen tapakulttuuriin, kalligrafiaan

  Kiina on yksi tulevaisuuden tärkeimmistä kielistä myös eurooppalaisille. Opettele alkeet tai tutustu edes kiinalaiseen tapakulttuuriin – sekin auttaa kanssakäymisessä! Kalligrafiaa voit harrastaa pelkästään taidemielessä, ilman kielitaitoa.

 • Kreikka

  Näillä sivuilla voit opiskella kreikan kielen alkeita, kerrata aakkoset tai tutustua Kreikan historiaan.

 • Latina

  Nykykielissä on lainoja latinasta.

  Latinaa ei enää puhuta äidinkielenä, mutta romaaniset kielet, espanja, ranska, italia,romania ja portugali, ovat kehittyneet latinan puhutusta muodosta. Latinaa opetetaan edelleen monissa kouluissa ja yliopistoissa ja se on katolisen kirkon pääkieli. Latinaa käytetään myös lääketieteessä, luonnontieteessä ja oikeustieteessä. Monissa nykykielissä on latinasta peräisin olevia lainasanoja

 • Portugali

  Tutustu portugalin kieleen ja tapakulttuuriin.

  Portugali on maailmankieli, puhujamääränsä perusteella maailman kuudenneksi puhutuin kieli – puhujia sillä on yli 200 miljoonaa ympäri maailmaa.

 • Ranska

  Tutustu Ranskaan ja opettele ranskan alkeet matkaeväiksi.

  Ranskan alkeita matkaeväiksi voit opiskella helposti pikavisiitin avulla – ja tutustua samalla ranskalaiseen tapakulttuuriin! Ranskaan ja ranskalaisuuteen voit tutustua myös mielenkiintoisten suomenkielisten artikkelien ja videoiden avulla, joita löydät otsikkojen Ruokakulttuuri sekä Tavat ja kulttuuri alta.

 • Ruotsi

  Treenaa ruotsin kieltä - kouluun, ammattiin, harrastuksiin!

  Ruotsin kieltä voit opiskella täällä erilaisin tavoittein: kerrata lukion ruotsia, treenata yo-kirjoituksia, työlämää tai yleistä kielitutkintoa varten - tai sitten vain elämää varten!

 • Saksa

  Saksan kieltä ja saksankielisten maiden kulttuuria.

  Saksan kieliopinnot sisältävät videomateriaalia, tekstiä ja tehtäviä. Materiaalin avulla voi opiskella saksan kielen alkeita ja fraaseja sekä Itävallassa ja Sveitsissä käytettäviä ilmaisuja.

 • Suomi - Finnish

  Materials for learning Finnish language and culture.

  Welcome to learn Finnish language and culture! These materials are mainly in Finnish, but some of them offer English translations or vocabularies to help the beginners.

 • Turkki

  Turkin kieltä ja kulttuuria matkailijoille.

  Turkki on yksi suomalaisten suosituimmista lomakohteista, mutta turkin kieli on useimmille vieras. Nyt voit opetella sitä lomatarpeiksi ja tutustua muutenkin Turkin historiaan ja ruokakulttuuriin.

 • Unkari

  Unkari on suomen sukulaiskieli

  Sukulaiskieli unkari on kaukainen sukulainen eikä ymmärtäminen käy helposti. Unkarin kieleen voit tutustua viikonloppumatkan tarpeiden verran, ja kulttuuriin tutustuminen käy myös suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla.

 • Venäjä

  Opi venäjää, vaikka vain aakkoset

  Venäjän kieli on haasteellinen, mutta tämä sivusto tarjoaa useita erilaisia mahdollisuuksia oppia sitä: vähän, enemmän tai vain aakkoset. Oletko kiinnostunut venäläisestä kulttuurista ja yhteiskunnasta? Siihenkin on tilaisuus suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla. Uusin sisältökokonaisuus RUS – venäjästä rakkaudella on suunnattu kaikille, jotka ovat kiinnostuneet 2000-luvun venäläisyydestä!

 • Viittomakieli

  Perustietoa viittomakielestä sekä hyödyllisiä viittomia.

  Viittomakieltä käyttävät kuurojen lisäksi esimerkiksi huonokuuloiset, mutta yhtä hyvin myös kuulevat, kuten viittomakielen tulkit ja opettajat, kuurojen ja huonokuuloisten perheenjäsenet ja ystävät sekä kielen harrastajat.

 • Viro

  Tutustu Viron kieleen, kulttuuriin ja kaupunkeihin.

  Eteläisen naapurimaamme Viron kieli ja kulttuuri on melkoisen tuttua, muttei niin tuttua etteikö lisätieto olisi paikallaan. Täällä voit tutustua lisää molempiin!