Hyppää pääsisältöön

"Paimion viisas" August Pyölniittu kehitteli ikiliikkujaa

August Wilhelm Pyölniittu (1887–1979) oli paimiolainen kyläoriginelli ja itseoppinut tiedemies. "Paimion viisaaksi" kutsutun herran kunnianhimoisimpana tavoitteena oli ikiliikkujan keksiminen. Harvinaisissa tallenteissa kuullaan ja nähdään Pyölniittua työnsä keskellä vuosina 1963 ja 1968.

Vuonna 1968 nähdyssä Kamera kiertää -ohjelmassa August Pyölniittu esitellään "merkillisenä miehenä". Hän oli ammatiltaan pienvieljelijä, joka oli käynyt vain kiertokoulua ja harrasti tähtitiedettä, fysiikkaa, korkeaa matematiikkaa, sielutiedettä ja filosofiaa.

Pyölniittu asui koko ikänsä Paimiossa Kevolan kylässä kahden siskonsa kanssa. Hänen onnistui hämmästyttää aikalaisiaan erittäin kunnainhimoisella tutkijantyöllään. Pyölniittu kirjoitti, laski ja teki muistiinpanoja hämmästyttävällä perinpohjaisuudella.

Televisiopätkässä miehen ulkoista olemusta kuvaillaan kaikkea muuta kuin tiedemiesmäiseksi. Kuitenkin kaksisormijärjestelmä oli tuonut kirjoituskoneesta julki suorastaan korkealuokkaista tekstiä. Pyölniitun tutkimusten määrää ja tekstin laatua olivat ihmetelleet monet tieteen asiantuntijatkin.

August Pyölniitusta tuli vuonna 1920 Suomen Kansanvalistusseuran Etäopiston ensimmäinen opiskelija. Hän oli tuolloin 33-vuotias.

Pyölniitun kiinnostus tieteisiin oli herännyt kansakoulussa ja itseoppineen tiedemiehen suurin tavoite oli ikiliikkujan eli neonturbiinin keksiminen.

Oheisessa radiohaastattelussa Pyölniittu kertoo kerrytelleensä ideaa neonturbiinista kaikkiaan "viitisenkymmentä vuotta". Käyttökelpoiseksi idea oli tosin jalostunut vasta viimeisten kymmenen vuoden aikana. Hän oli ehtinyt kirjoittaa turbiinitutkimuksistaan jo yli 1500 arkkia tekstiä.

August Pyölniittu tuotti kaikkiaan tuhansia sivuja erilaisia kirjoituksia, laskelmia sekä keksintöjä ja piti tekemisistään tarkkaavaisesti päiväkirjaa. Suuri osa teksteistä on säilytetty hänen myöhemmin museoidussa kodissaan Paimion Maljamäen kylässä. Paimiossa myös juhlitaan vuosittain heinäkuun viimeisenä sunnuntaina Pyölniitun päivää.

Näytä kartalla (Google)