Hyppää pääsisältöön

Palavan kaupungin alla

Naisia ja lapsia pommisuojassa
Naisia ja lapsia pommisuojassa Kuva: Rajoitettu käyttöoikeus, Yle Kuvapalvelu, kuvapalvelu@yle.fi uusi kino

Lyhytelokuva sodan merkeistä arkkitehtuurissa ja ihmisten mielissä.

"Palavan kaupungin alla" on Riikka Kuoppalan ohjaama ja käsikirjoittama lyhytelokuva sodan merkeistä arkkitehtuurissa ja ihmisten mielissä. Lapsena sodan kokeneita on vielä jäljellä, mutta heistä monien tarinat ovat jäämässä kertomatta. Päähenkilöt Mummo, 75 vuotta, ja Ilona, 12 vuotta, etsivät yhteistä kieltä, jolla kertoa toisilleen peloistaan. Toisen ajan ymmärtäminen ei ole helppoa, vaikka traumat olisivatkin siirtyneet sukupolvien yli.

Sota-ajan kokeneiden sukupolvi ei ole olemassa enää kauan. Heidän mukanaan katoaa muistinvarainen tieto sodan ajan todellisuudesta ja arkipäivästä, ja pian sitä joutuu etsimään arkistoista ja kirjastoista. Jo nykyisin käsityksemme sota-ajasta perustuu suurelta osin viralliseen historiankirjoitukseen. Monet ovat halunneet pitää kokemuksensa omana tietonaan. Syitä vaikenemiseen on ollut useita, mutta yksi tärkeimmistä lienee se, ettei aiheesta puhumista ole pidetty hyväksyttävänä. Monista asioista on koettu kollektiivista häpeää. Yksittäisten ihmisten kokemukset saattavat kuitenkin poiketa virallisista totuuksista suuresti. Kuoppala toivoo voivansa kaivaa elokuvan avulla esille joitakin hiljennettyjä muistoja, jotka olisi hyvä siirtää seuraavien sukupolvien tietoisuuteen – ennen kuin se on liian myöhäistä.

Elokuvan käsikirjoitus perustuu Helsingissä sodan kokeneiden naisten haastatteluihin. Se koostuu lapsen silmin nähdyistä hetkistä, jotka kertovat sodan syttymisestä, yöstä pommisuojassa, ikkunoiden pimentämisestä ja siitä, kun koko Inarintie paloi. Kertomukset eivät muodosta yhden henkilön yhtenäistä elämäntarinaa tai pyri löytämään objektiivista totuutta. Tarinat menneisyydestä toimivat identiteetin rakentajina niin yksittäisille ihmisille kuin kansakunnallekin. Ohjaajan pyrkimyksenä on muistuttaa sodan merkkien läsnäolosta Helsingissä ja tehdä näkyväksi palanen historiaa, josta monet kaupungissa asuvat eivät tiedä mitään.

Ohjaus, käsikirjoitus: Riikka Kuoppala
Rooleissa: Ilona Karppelin, Liisa Virtanen
Kuvaus: Jan-Niclas Jansson
Leikkaus: Ilkka Rautio
Äänisuunnittelu: Jyri Pirinen
Musiikki: Lauri Wuolio
Tuottaja: Riikka Kuoppala
Vastaava tuottaja: Pekka Niskanen / Oy Petomaani Ltd, 2010
kesto 17 min.
Ikäraja S (sallittu)
Esitys Teemalla Uudessa Kinossa 7.3.2016.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa