Hyppää pääsisältöön

Snowden avasi oven outoon maailmaan

Video-stilli Edward Snowdenista NDR:n tilaisuudessa tammikuussa 2015
Kuva Edward Snowdenista dokumenttielokuvan esityksessä tammikuussa 2015 Video-stilli Edward Snowdenista NDR:n tilaisuudessa tammikuussa 2015 Kuva: PA/CHRISTIAN CHARISIUS edward snowden, tiedustelu, nsa

Ennen Snowdenin paljastuksia tiedustelusta ja verkkovalvonnasta liikkui arvauksia ja joitakin tietoja, mutta ne olivat yksittäisiä ja usein suhteellisen epämääräisiä. Snowdenin ansiosta tiedustelumaailman toiminnasta tiedetään oleellisesti enemmän kuin ennen.

Nyt tiedetään, että maailmanlaajuinen sähköinen viestintä on suurelta osin ainakin läntisten tiedustelupalvelujen seurattavissa. Tiedustelupalvelut tekevät myös paljon yhteistyötä paitsi keskenään, myös kaupallisten yritysten kanssa. Yritykset ovat avanneet tiedustelupalveluille näkymät asiakkaidensa sähköposteihin, tekstiviesteihin ja kulkuun verkkosivuilla.

Alle kolmikymppinen yhdysvaltalainen Edward Snowden työskenteli konsulttiyhtiö Booz Allen Hamiltonilla, jolta Yhdysvaltain kansallinen tiedustelupalvelu NSA (National Security Agency) osti palveluita.

Snowden kertoi The Guardian -lehdelle nähneensä järkyttäviä asioita työssään. Hän kertoi olleensa valmis paljastamaan talteen ottamiaan asiakirjoja jo aiemmin mutta päätti odottaa, muuttaisiko Yhdysvaltain presidentti Barack Obama edeltäjänsä George Bushin linjaa.

Presidenttinä 2009 aloittanut Obama jatkoi Bushin linjalla ja sai Snowdenin tekemään paljastuksensa.

”Muistan internetin
ennen kuin sitä valvottiin”

Edward Snowden on tehnyt yhteistyötä etenkin dokumenttielokuvien tekijän Laura Poitrasin ja toimittaja Glenn Greenwaldin kanssa. Greenwald ja Poitras tapasivat Snowdenin Hongkongissa ennen kuin tämä kesällä 2013 siirtyi Venäjälle.

Snowden on vuotanut vohkimiaan aineistoja myös muille toimittajille, mutta hän valitsi Greenwaldin ja Poitrasin lähimmiksi kumppaneikseen; molemmat olivat penkoneet tiedustelumaailmaa jo ennen Snowdenin ulostuloa.

Snowden kertoi Poitrasin tekemässä Citizenfour-elokuvassa motiivinsa paljastuksille.

”Muistan millainen internet oli ennen kuin sitä valvottiin, eikä ihmiskunnan historiassa ole koskaan ollut mitään sellaista”, hän sanoi.

”Nuoret eri puolilta maailmaa saattoivat käydä tasaveroista keskustelua toisella puolella maailmaa sijainneiden asiantuntijoiden kanssa ja saada arvostusta ajatuksilleen ja näkemyksilleen mistä tahansa aiheesta, missä vain, milloin vain, kaiken aikaa. Se oli vapaata ja esteetöntä.”

97 miljardia sähköpostia,
124 miljardia puhelua

Glenn Greenwald kertoo No Place to Hide -kirjassaan, miten Snowdenin paljastukset yllättivät hänet:

”Edward Snowdenin kokoamien asiakirjojen arkisto oli mykistävä niin koossaan kuin laajuudessaankin. Vaikka olin vuosia kirjoittanut Yhdysvaltain salaisen tiedustelun vaaroista, vakoilujärjestelmien suunnattomuus oli aidosti sokki – varsinkin, kun se oli otettu käyttöön miltei täysin ilman vastuuvelvollisuutta, läpinäkyvyyttä tai rajoja.”

Snowdenin paljastukset koskevat etenkin Yhdysvaltain ja Britannian tiedustelulaitoksia NSA:ta ja GCHQ:ta (Government Communications Headquarters). Suurin osa asiakirjoista on luokiteltu koodilla ”FVEY”, joka merkitsee viiden englantia käyttävän maan – Australian, Britannian, Kanadan, Uuden-Seelannin ja Yhdysvaltojen – tiedusteluliittoa (Five Eyes, Viisi silmää).

Liiton työnjaossa GCHQ vastaa muun muassa merten pohjassa kulkevien tietoliikennekaapeleiden vakoilusta. Osa maailman suurimmista teleyrityksistä – brittiläiset BT ja Vodafone sekä yhdysvaltalainen Verizon – on antanut GCHQ:lle pääsyn kaapeleihin niissä kulkevan tietoliikenteen seuraamiseksi ja imuroimiseksi.

Merikaapeleissa kulkee valtaosa koko maailman verkkoliikenteestä.

Snowdenin asiakirjojen mukaan NSA sai yhden ainoan kuukauden aikana tiedot 97 miljardista sähköpostiviestistä ja124 miljardista puhelusta ympäri maailman.

NSA:n lakisääteinen tehtävä on koota tietoa muiden maiden kansalaisista, mutta Snowden paljasti, että tiedustelun kohteena ovat yhtä lailla yhdysvaltalaiset kuin ulkomaalaisetkin.

”Kokonaisuutena ottaen Snowdenin aineisto johti lopulta hyvin yksinkertaiseen päätelmään: Yhdysvallat on rakentanut järjestelmän, jonka päämääränä on sähköisen viestinnän yksityisyyden täydellinen hävittäminen”, Greenwald kirjoittaa.

NSA halusi neulojen sijaan
koko heinäsuovan

Tärkein henkilö Yhdysvaltain tiedustelupolitiikan luomisessa on ollut NSA:n johtaja, kenraali Keith Alexander. Kaikenkattava tiedustelu oli hänen vastauksensa Yhdysvaltain kokemiin vaikeuksiin Irakin sodassa – ja sen jälkeen alati jatkuvassa sodassa terrorismia vastaan.

NSA:n johtaja Keith Alexander senaatissa 12.6.2013
Keith Alexander, NSA NSA:n johtaja Keith Alexander senaatissa 12.6.2013 Kuva: EPA/MICHAEL REYNOLDS keith alexander, nsa, tiedustelu

Vuonna 2005 Yhdysvaltain sotilaita kuoli tai haavoittui Irakissa päivittäin tienvarsipommien räjähdyksiin. Alexander päätti tehdä lopun iskuista tiedustelun keinoin.

Alexander rakensi järjestelmän, joka tunnetaan nimellä Real Time Regional Gateway. Se keräsi ja säilytti kaikki irakilaisten tekstiviestit, puhelut ja sähköpostiviestit.

”Sen sijaan, että hän olisi etsinyt neulaa heinäsuovasta, hänen linjansa oli ’Kootaan koko heinäsuova’”, järjestelmään tutustunut entinen tiedusteluvirkailija sanoi The Washington Post -lehdelle.

”Kerätään kaikki (Collect it all), merkitään ja tallennetaan . . . Ja mitä ikinä tarvitaankaan, se löytyy (järjestelmästä)”, lähde sanoi.

Alexanderin rakentama järjestelmä oli menestys – se auttoi yhdysvaltalaisia löytämään ja murtamaan irakilaisia vastarintaverkostoja. Onnistuminen Irakissa helpotti merkittävästi Alexanderin tavoitetta käyttää vastaavia menetelmiä kaikkialla.

Edward Snowden puolestaan asuu edelleen Moskovassa, jonne hän pakeni Hongkongista. Hän kertoi heti paljastustensa jälkeen Guardianille, että tarina ei välttämättä pääty hyvin.

”Maailman mahtavimpia tiedustelupalveluja vastaan ei voi käydä hyväksymättä riskiä. Jos ne haluavat napata minut, ne tekevät niin ennemmin tai myöhemmin.”

MOT:n tiedustelupaketti

MOT: Supo tahtoo taskuusi
TV1 maanantaina 22.2. klo 20
Ohjelma nähtävissä Yle Areenassa
- TV1 keskiviikkona 24.2. klo 16.20
- TV1 torstaina 25.2. klo 5.55

Supo haluaa tietää, kenelle puhut ja mitä kirjoitat

Verkkovalvonta houkuttaa – teho arveluttaa

Snowden avasi oven outoon maailmaan

FBI raivostui Applelle, Apple FBI:lle – ja Trump Applelle

Ohjelman käsikirjoitus

Kirjoituksen lähteet

Edward Snowden, NSA files source: ‘If they want to get you, in time they will’ (The Guardian 10.6.2013)

Profile: Edward Snowden (BBC 16.12.2013)

For NSA chief, terrorist threat drives passion to ’collect it all’ (The Washington Post 14.7.2013)

Snowden enthüllt Namen der spähenden Telekomfirmen (Süddeutsche Zeitung, 2.8.2013)

BT and Vodafone among telecoms companies passing details to GCHQ (The Guardian, 2.8.2013)

Laura Poitrasin Citizenfour-elokuvan verkkosivusto

Snowden's Motivation: What the Internet Was Like Before It Was Being Watched, and How We Can Get There Again (Electronic Frontier Foundation, 23.10.2014)

Glenn Greenwald: No Place to Hide (Penguin 2015; kirja ilmestynyt myös suomeksi: Edward Snowden – ei pakopaikkaa, Gummerus 2014)