Hyppää pääsisältöön

”Vapauttakaa Kesha” – inhottava oikeustaistelu toi Taylor Swiftin ja Lady Gagan poptähden tueksi

Keshan mukaan hänen tuottajansa on käyttänyt häntä seksuaalisesti hyväksi vuosia. Tuottaja on kiistänyt kaikki syytökset.

Kesha vuonna 2011. // Kuva: EPA / Antonio Lacerda

Muistatko vielä Keshan?

Tik Tok- ja Blah Blah Blah-hiteillään maailmanmaineeseen noussut poptähti reivasi räväkästi musavideoissaan ja tuli tunnetuksi myös uniikista tyylistään. Pariin viime vuoteen Keshasta ei ole kuitenkaan kuultu mitään – ei ainakaan musiikin saralla.

Syynä on pitkään jatkunut oikeustaistelu, jonka keskiössä ovat syytökset seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja valehtelusta. Nyt hänen tuekseen ovat tulleet eturivin poptähdet kuten Taylor Swift ja Lorde.

Kesha, koko nimeltään Kesha Rose Sebert, on syyttänyt pitkäaikaista tuottajaansa Dr Lukea eli Lukasz Gottwaldia vuosia jatkuneesta seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja henkisestä kärsimyksestä. Dr Luke on kiistänyt Keshan syytökset ja syyttänyt itse Keshaa maineensa mustamaalaamisesta.

Kesha yritti oikeudessa purkaa levytyssopimuksensa Dr Luken levy-yhtiön Kemosabe Recordsin kanssa. Sopimuksen mukaan hänen pitäisi tehdä yhtiölle vielä kuusi albumia. Oikeudessa Kesha yritti purkaa sopimusta vedoten siihen, ettei hän pysty työskentelemään Dr Luken kanssa, koska pelkää häntä. Sopimuksen jatkamisesta olisi Keshan mukaan hänelle ja hänen uralleen peruuttamatonta haittaa.

Perjantaina newyorkilainen tuomioistuin päätti, ettei Kesha pääse irtautumaan sopimuksestaan levy-yhtiön kanssa. Kemosabe Records on osa viihdejätti Sony Musicia.

Sony on luvannut Keshalle, että tällä olisi mahdollisuus tehdä musiikkia toisten tuottajien kanssa. Hänen asianajajansa eivät ole luottaneet tähän.

- He valitsevat Dr Luken ennen Keshaa, laulajan asianajaja Mark Geragos sanoi Buzzfeedin mukaan.

Kesha tiettävästi purskahti itkuun oikeudessa New Yorkissa, kun hän kuuli tuomarin päättäneen, ettei sopimusta pureta. Oikeustalon ulkopuolelle oli kerääntynyt useita Keshan faneja, jotka vaativat oikeutta vapauttamaan tämän sopimuksesta. Free Kesha -sanaparista tuli iskulause myös Twitterissä.

Keshan tueksi on rientänyt useita julkkiksia. Taylor Swiftinkerrottiin maanantaina lahjoittavan 250 000 dollaria Keshalle. Lady Gaga kertoi Twitterissä ihailevansa Keshan rohkeutta:

Lorde twiittasi seisovansa Keshan kanssa ”tänä traumaattisena, syvästi epäreiluna aikana”.

Lue myös:

Ristiriita: Ke$han aiemmat todistukset nakertavat hyväksikäyttö-syyttettä

Poptähti Kesha syyttää tunnettua tuottajaa seksuaalisesta hyväksikäytöstä