Hyppää pääsisältöön

Dokumenttiprojekti: Minä ja pikkusiskoni

Suvi Westin ohjaama dokumenttielokuva Minä ja pikkusiskoni kertoo lähimmäisenrakkaudesta, tasa-arvosta ja sisaruudesta. yle tv1
Dokumentin päähenkilö Kaisa West ei halua hylätä saamelaisjuuriaan. Suvi Westin ohjaama dokumenttielokuva Minä ja pikkusiskoni kertoo lähimmäisenrakkaudesta, tasa-arvosta ja sisaruudesta. yle tv1 yle tv1

Teema keskiviikkona 29.6. klo 21, uusinta sunnuntaina 3.7. klo 22.55
Yle Areenassa 30 päivää

Jokainen haluaa olla rakastettu ja hyväksytty omana itsenään. Minkälaista on olla saamelainen ja kuulua seksuaalivähemmistöön?

Suvi Westin ohjaama dokumenttielokuva Minä ja pikkusiskoni (Sparrooabbán) kertoo lähimmäisenrakkaudesta, tasa-arvosta ja sisaruudesta. Suvi lähtee hakemaan hyväksyntää siskolleen omasta yhteisöstä, jolla on vaikeuksia hyväksyä maailman muuttuminen.

Dokumentti sai ensi-iltansa tammikuussa DocPoint-festivaalilla. Tuore dokumentti nähdään nyt tv-ensi-illassa.

Etelässä oma itsensä

Suvin pikkusisko Kaisa elää parisuhteessa naisen kanssa Helsingissä, jossa hän kokee voivansa olla oma itsensä ja turvassa saamelaisyhteisön ennakkoluuloilta.

Kaisa on kristinuskossa ja haaveilee perinteisistä kirkkohäistä sekä lapsista. Hänen isosiskonsa Suvi puolestaan samaistuu enemmän alkuperäiskansojen uskontoihin, ja haluaa esitellä siskolleen vaihtoehtoisen arvomaailman.

Henkinen ja fyysinen matka

Suvi repäisee Kaisan mukavuusalueeltaan ja vie siskonsa matkalle takaisin kotiseudulle Saamenmaalle ja aina Kanadaan saakka.

Alkaa henkinen ja fyysinen matka hyväksynnän hakemiseksi. Matka, jonka aikana sisaruussuhde ja omat mielipiteet joutuvat koetukselle.

”Homoseksuaalisuudessa ja saamelaisuudessa on paljon samaa, sillä molempien edustajat saavat osakseen ennakkoluuloja päivittäin. Jos elokuva osaltaan edes hieman muuttaa ennakkoasenteita, on se tehtävänsä tehnyt”, Suvi West sanoo.

Sparrooabbán. Ohjaus: Suvi West. Tuotanto: Vaski Film Oy. Suomi, Norja, 2016.

Lisää aiheesta:
Yle Uutiset: Historioitsija: Entisajan saamelaiset sietivät hyvin homoseksuaalisuutta

Suvi Westin ohjaama dokumenttielokuva Minä ja pikkusiskoni kertoo lähimmäisenrakkaudesta, tasa-arvosta ja sisaruudesta. yle tv1
Suvi ja siskonsa Kaisa matkustavat kotiseudulle Saamenmaalle. Suvi Westin ohjaama dokumenttielokuva Minä ja pikkusiskoni kertoo lähimmäisenrakkaudesta, tasa-arvosta ja sisaruudesta. yle tv1 dokumenttiprojekti: minä ja pikkusiskoni,Yle TV1

Lue lisää:

Pride 2016 -viikko Teemalla

Benjamin ja Nathan menevät naimisiin itsekirjoitetun musikaalin sävelin. Nuori Adele rakastuu sinitukkaiseen Emmaan. Saamelainen Kaisa on parisuhteessa naisen kanssa ja toivoo hyväksyntää omalta yhteisöltään. Teemalla vietetään Pride-viikkoa 27.6. alkaen.

Kommentit
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.