Hyppää pääsisältöön

Jokerien Eetu Pöysti fanien protesteista: "Eivät ne varmaan ihan turhasta temmattuja ole"

Kiekkojoukkue Jokerien faneilla meni hermot seuran osaomistajaan Roman Rotenbergiin. Jokeri-hyökkääjä toivoo, että fanit ja seura saisivat riitansa sovittua.

Jokerifaneja katsomossa. // Kuva: Tomi Hänninen / Yle Urheilu

Jokerien taival KHL:n pudotuspeleissä käynnistyi sunnuntaina, mutta katsomossa huomio on keskittynyt fanien ja seurajohdon väliseen riitelyyn.

Faneja sama aihe on hiertänyt jo parin vuoden ajan. Seuran virallisen faniryhmän Eteläpääty ry:n jäsenistä moni pitää seuran osaomistajan Roman Rotenbergin roolia seurassa vähintään kyseenalaisena. Rotenbergon mukana myös toisen KHL-seuran, Pietarin SKA:n,toiminnassa. Hän on joukkueen varapuheenjohtaja.

Fanien tyytymättömyys tilanteeseen sai bensaa liekkeihin viikko sitten, kun Jokerien ja SKA:n kohdatessa Helsingissä hallissa soi vierasjoukkue SKA:n maalilaulu.

Runkosarjan viimeisessä ottelussa Jokeri-fanit marssivat ulos katsomosta. Mielenilmaus oli protesti SKA:n maalilaulun soittamiselle ja ylipäänsä Rotenbergin kaksoisroolille näissä seuroissa.

Eikä tässä vielä kaikki. Viime päivinä kohua on herättänyt Jokeri-johdon päätös kieltää katsomosta fanien protestilakanat ja -paidat. Sekä kielletyssä lakanassa että t-paidoissa kritisoitiin seuran omistajaa Roman Rotenbergia viittaamalla häneen “rottaongelmana”.

Skip Twitter post

Jokereiden mukaan kielto johtuu KHL:n säännöistä: kiekkoliiga kieltää poliittiset ja henkilöön kohdistuvat viestit katsomossa. Fanien mielenilmauksen takia Jokerit uhkaavat nyt saada myös seurana sakot.

Kaiken tämän sotkun ohella kaukalossa pelataan myös sitä jääkiekkoa. Ja vaikka fanien protestit eivät kohdistu pelaajiin, silti pelaajat näkevät mielenilmaukset luistellessaan kentällä.

Miltä tuntuu katsoa fanien ulosmarsseja ja seuraa kritisoivia lakanoita jään tasolta, jokerihyökkääjä Eetu Pöysti?

- Kyllä se vähän nihkeä fiilis on, kun eteläpääty tyhjenee. Toisaalta faneilla on oikeus mielipiteeseensä. Jos heidän mielestä jokin ei toimi toivotulla tavalla, niin mun mielestä se on ihan oikeutettua.

Fanien kritiikki on kohdistunut seurajohtoon eikä joukkueen pelaajiin. Pöysti ei puhu mielenilmauksista kovin monisanaisesti, mutta silti häneltä heruu ainakin vähän ymmärrystä fanien protesteille.

- Ei ne varmaan ole ihan turhasta temmattu.

Itse hän ei ota kantaa fanien ja seurajohdon kiistoihin.

- Mun duuni on vaan pelata lätkää ja saada homma toimimaan jäällä. Toivottavasti joukkueen johto ja toimistotyöntekijät saisivat fanien kanssa homman luistamaan samalla lailla, Pöysti toteaa.

Rotenbergin rooli epäilyttää faneja – onko hän pelkkä taustavaikuttaja?

Jokerien faniryhmän Eteläpääty ry:n puheenjohtaja Mikko Saksanen korostaa, että protesteissa on kyse pidemmän ajan skismasta Roman Rotenbergin ja fanien välillä. Osa faneista ei ole koskaan ollut tyytyväisiä Rotenbergin kaksoisrooliin Pietarin SKA:ssa ja Jokereissa.

Faneille on Saksasen mukaan vakuutettu jo kahden vuoden ajan, että Rotenberg on pelkkä osaomistaja seurassa, eikä hän vaikuta joukkueen toimintaan. Silti moni fani epäilee, että tämä ei pidä paikkaansa. Esimerkkeinä epäilyistä Rotenbergin epäsuorasta vaikutuksesta seuraan Saksanen mainitsee maalilaulukohun, kyrillisillä kirjaimilla koristellut fanituotteet sekä Jokerien matseissa myynnissä olleet SKA:n fanituotteet.

"Ideaali olisi varmaan se, että olisimme kokonaan suomalaisessa omistuksessa, ja kenelläkään ei olisi kaksoisroolia."― Mikko Saksanen

Fanien protesteilla ei ole mitään yhtä suoranaista tavoittetta. Saksasen mukaan tarkoituksena on ollut saada seuralta vastauksia Rotenbergin rooliin liittyviin kysymyksiin.

- Meille on tärkeätä herättää keskustelua, ja sitä on onneksi saatu. Jokerit on vastannut hyvin kysymyksiin tässä muutaman vuorokauden aikana.

Nostamalla esiin paitasensuurin katsomossa fanit ovat Saksasen mukaan halunneet herättää myös keskustelua KHL:n säännöistä ja siitä, miten katsomossa saa ilmaista itseään.

Protestit keskittyvät pääasiassa Roman Rotenbergiin henkilönä. Olisiko fanien mielestä siis paras mahdollinen tilanne se, että Rotenberg jättäisi seuran kokonaan?

- Ideaali olisi varmaan se, että olisimme kokonaan suomalaisessa omistuksessa, ja kenelläkään ei olisi kaksoisroolia. Toisaalta me ymmärrämme sen, että KHL on iso liiga, jossa tarvitaan paljon rahaa. Mistä se rahoitus sitten tulisi, siihen en osaa vastata.

Lue myös:

Jokereiden DJ Amanda Harkimo: "Olen kokenut lätkässä paljon, mutta en ikinä pelirangaistusta"