Hyppää pääsisältöön

”Maksatteko kortilla vai selfiellä?” – MasterCard aikoo tehdä omakuvista maksuvälineen jo kesällä

BBC:n mukaan selfiemaksut tulisivat käyttöön kesällä myös Suomessa.

Onkohan hän shoppailemassa? // Kuva: EPA / Bart Maat

Luottokorttien numerosarjat ja verkkopankkitunnukset saattavat tuntua pian muinaisilta tavoilta maksaa ostoksia netissä. Korttiyhtiö MasterCardin suunnitelmissa on, että tulevaisuudessa verkkomaksut voisi vahvistaa nappaamalla itsestään selfien.

Tulevaisuutta ei tarvitse odottaa kovin kauaa, sillä MasterCardin selfie-maksujen on tarkoitus tulla käyttöön jo tänä kesänä, uutisoivat muun muassa CNN ja Financial Times.

BBC:n mukaan palvelu tulisi käyttöön myös Suomessa kesällä.

MasterCard esitteli selfie-maksuja Barcelonan mobiilimessuilla tällä viikolla. Uusi maksutapa toimisi niin, että kuluttajat lataavat mobiililaitteeseensa MasterCardin sovelluksen, johon otetaan talteen valokuva käyttäjästä. Kun käyttäjä haluaa tehdä maksun, hän ottaa itsestään selfien, jota verrataan tallennettuun valokuvaan. Jos sovellus tunnistaa selfie-mallin laitteen omistajaksi, maksu hyväksytään.

Kuvassa pitäisi tiettävästi myös räpytellä, jotta sovellus voi varmistua siitä, että kuvaa otetaan oikeasta ihmisestä eikä esimerkiksi valokuvasta.

Sovelluksessa voisi todentaa henkilöllisyytensä myös sormenjäljillä.

Myös monet muut pankit ja maksuyhtiöt suunnittelevat uusia tapoja varmentaa maksuja. Kasvontunnistuksen ja sormenjälkien lisäksi ainakin silmän skannausta ja äänentunnistusta on kaavailtu turvallisemmiksi vaihtoehdoiksi nykyisille salasanoille ja numerosarjoille. Myös sydämen sykkeen tunnistus voisi olla tulevaisuuden tapa maksaa, sillä jokaisella ihmisellä on yksilöllinen sydänääni.

Lue myös:

Tiedätkö, millä maksat kaupassa 10 vuoden kuluttua? Ei, se ei ole Visa Electron