Hyppää pääsisältöön

Rakkaat aikuiset: älkää möläytelkö tisseistä ja läskeistä!

surullinen nuori nainen
surullinen nuori nainen Kuva: freeimages.com/Renáta Zaja marja hintikka live,Eve Mantu,kysely (keskinäinen toiminta)

"Perseesi on leveä kuin leivinuuni!" Tädin tokaisu kaikuu korvissa, vaikka tylytyksestä on jo 35 vuotta. Herkässä ja epävarmassa iässä kuullut arviot tarttuvat ja häiritsevät elämää vielä aikuisenakin. MHL:n kyselyyn vastanneet naiset kertovat itseinhosta ja seksiongelmista, jotka saivat alkunsa usein yhden ihmisen ajattelemattomasta möläytyksestä.

Päästä varpaisiin pyyhkivä arvioiva katse ja kovaääninen kommentti: Ryntäät näkyvät liikaa. Tämä olisi kenelle tahansa hävettävä tilanne, mutta kasvavalle tytölle suorastaan kammottavan nolo.

Kysyimme verkkokyselyssämme miten lukijoittemme kehoa tai ulkonäköä on lapsuusvuosina kommentoitu. Saamamme vastaukset kertovat hetkistä, jolloin aikuisten häpeä siirrettiin tyttöihin. Erityisesti sukulaisnaiset saisivat katsoa peiliin. Teidän pitäisi olla tyttöjen hienotunteisia haltijakummeja, ei julmien kommenttien laukojia!

Möläyttelyt muistetaan

– Varhaisteininä kun paino lähti nousuun, sain kuulla omalta isältäni ja veljeltäni aina sen et pitäs kattoo peiliin ennen ku otan lisää ruokaa. Se sattui sillon ja se vaikutti pitkään.

– Avoimesti päiviteltiin: "onpas alkanut nyt tissit kasvaa". Tuntui nöyryyttävältä, kun ei ollut asia joka olisi jokaisen tarvinnut sanoa ääneen.

– Sukulaistädit kommentoivat melko julkeastikin, erityisesti murrosiässä tapahtuvia kehon muutoksia. Taisi olla ajan (julma) tapa.

– Äiti on ollut harmissaan, kun naiseksi kehittymiseni on tapahtunut varhaisemmassa vaiheessa kuin hän olisi odottanut. Häpesinkin siis 12-vuotiaana naiseksi muuttumistani.

– Isot hampaat; iso rako hampaiden välissä; iso nenä; tulee iso perse, jos syö paljon; tytöillä pitää olla pitkät hiukset. Jeps, lapsuudessani kaikilla kylän ihmisillä tuntui olevan mielipide, joka heillä oli oikeus ladata lapselle. Varmasti ovat vaikuttaneet elämääni, mutta samat kommentit vaan kaikille laukojille ympärilläni: ihan yhtä isoperseisiä, ristihampaisia ja muutenkin mallikoulukelvottomia olette, joten tasoissa ollaan.

Läskittely rikkoo mielen

– Kylpylässä kuulin vanhempien naisten vertaavan minua heidän tuntemaansa pulskaan tyttöön "juu on vähän samanlainen" -tyyliin. Muutenkin aikuiset sanoivat ihan suoraan, nimenomaan sukulaisnaiset ovat antaneet ymmärtää, että olen pullukka. Tämä on vaikuttanut niin, etten ole ollut tyytyväinen kehooni, vaikka jossain vaiheessa olisi ollut ihan syytäkin. Hyväksyntää tuli haettua mm. yhden yön suhteista. Ei auttanut.

– Olen aina ollut ylipainoinen ja osa aikuisista koki velvollisuudekseen taivastella sitä. Ystäväni isoisä kutsui minua termillä "Se Läskityttö". Läskittely ja muu on jättänyt vahvan jälkensä minuun. Olen käynyt läpi vaikean masennuksen ja vasta aviomieheni antaman tuen kautta ymmärtänyt, että myös minä voin olla ja olen kaunis ja arvokas, en kähmittävä "Läskityttö".

– Muistan, että pömppövatsaani kommentoitiin ja minulla on tosi paha "vatsakompleksi". Silloinkin, kun vatsa on ollut lähes pyykkilauta, olen ollut sitä mieltä, että maha on hirveä läskimakkara.

– Minua haukuttiin pienestä pitäen läskiksi ja huoraksi ja se näkyy edelleen varautuneisuutena kaikissa sosiaalisissa tilanteissa. Vanhempani ja isovanhempani huomauttelivat jatkuvasti ylipainostani ja olin 10-vuotias, kun ensimmäisen kerran laihdutin. Lopetin syömisen. Sittemmin olen sairastellut milloin bediä milloin bulimiaa. Syöminen on edelleenkin jatkuva ongelma.

– Kotona, lapsena, selvästi päärynävartaloisena kuulin usein, että minulle ostettavat vaatteet "ei saa korostaa pyllyä". Tuloksena ikuinen pyllyhäpeä.

Tissihäpeä kyykyttää

– Kummisetäni puristeli juuri kasvaneita tissejäni teini-iässä ja kommentoi että "tissit kasvaa". Tunsin kipua ja häpeää.

– Minulle kasvoi varhain rinnat ja naispuoliset sukulaiset kommentoivat häpeilemättä tätä muutosta. Murrosikäiselle se oli aina kammottavan hävettävä tilanne kun täti tai muu sukulainen kommentoi mummulan ruokapöydässä "tytöllehän on jo kasvanut tissit" tai "onko sulla jo ihan oikeet tissiliivit". Jotenkin sitä kasvoi siihen luuloon, että isoja tisseja saa kuka vaan kommentoida, koska samahan pätee vielä aikuisiässä esim. anniskeluravintolan tarjoilijan työssä, kun humalaiset miehet möläyttelevät kommentteja ulkonäöstä häpeilemättä. Vasta nyt kolmenkympin kynnyksellä osaa haistattaa tuijottelijoille.

Likaisen leima ruokkii estoja

– Sukupuolialueelta muistan kommentit "hyi yäk, älä koske, se on ihan pissinen/likainen!" Aika kova kynnys ollut teininä/aikuisenakaan sille alueelle koskettaa tai toisen kosketusta hyväksyä, vaikka kyllä tietämyksen ja kokemuksen kaiken järjen mukaan pitäisi jo yliajaa nuo kommentit, mutta..

– Lääkärileikeistä sain selkäsaunan, seksi oli salaista, likaista, syntistä. On edelleenkin ahdistava asia välillä, puhuminen seksistä on todella vaikeaa, omien halujen ja itsensä tunteminen seksuaalisesti on heikkoa ja vaikeaa.

– Seksuaalisuus oli ahdistavaa ja lapsena sitä käsiteltiin huonosti. Olin ensimmäisen poikaystäväni kanssa yli 3kk kun edes ensimmäisen kerran suudeltiin. Hän rakasti minua sellaisena kuin olin. En siltikään pystynyt puhumaan seksistä kunnolla. Nyt olen 25v ja elän uudessa parisuhteessa. Emme puhu seksistä. Se ahdistaa minua liikaa ja kuulostaa irstaalta. En silti nauti tästä tilanteesta, eikä seksi ole täydellistä. Minulla on muutama fantasia, mutta en uskalla sanoa niitä ääneen, koska häpeän. Tyydyn lähetyssaarnaajaan. Ikuiset traumat

– Luulen että minun vanhempani ovat suhtautuneet aika "nihkeästi" näihin seksuaalisuuteen liittyviin asioihin, koska olen itse ollut aika pidättyväinen, hämmentynyt ja "ulalla". Minulle on kyllä kerrottu teoreettinen puoli asioista ja olen siitä ollut hyvinkin tietoinen aina, mutta tunnepuolella on ollut näin aikuisiällä tekemistä.

Lainaukset ovat suoria otteita vastauksista, jotka saimme kysymykseemme muistatko, kommentoitiinko sinun kehoasi tai ulkonäköäsi, kun olit lapsi? Miten? Millä tavalla kommentit ovat vaikuttaneet sinuun? Vastausten kirjoitusasua on paikoin korjattu.

Lisää ohjelmasta

kuvakaappaus nettivideosta
kuvakaappaus nettivideosta Kuva: Yle marja hintikka live
Poika pussaa tyttöä
Poika pussaa tyttöä Kuva: freeimages.com/Igor Tomic marja hintikka live,Eve Mantu,kysely (keskinäinen toiminta)
Nainen mietteliäänä käsi leukaa vasten.
Nainen mietteliäänä käsi leukaa vasten. Kuva: Freeimages marja hintikka live
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live
Joulukuusi ja koristeineen.
Joulukuusi ja koristeineen. Kuva: Pixabay joulu

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.