Hyppää pääsisältöön

Reino Lehväslaiho kuvaa sodan raakaa todellisuutta

Kirjailija ja sotakamreeri Reino Lehväslaiho on Suomen tuotteliaimpia sotakirjailijoita. Lehväslaiho on kirjoittanut kaikkiaan 45 romaania, joista kahta vaille kaikki ovat sotakirjoja. Sodan kuvaajana hänet tunnetaan suorasta ja kaunistelemattomasta tyylistään, jossa keskitytään enemmän tapahtumiin ja tekoihin kuin sotilaan tunteisiin.

Reino Lehväslaiho (s. 1922) lähti talvisotaan 17-vuotiaana vapaaehtoisena ja viipyi sotaretkellään viisi vuotta. Hän ehti osallistua talvisodan lisäksi jatkosotaan ja Lapin sotaan haavoittuen yhteensä kolme kertaa.

Kirjailijan uransa Lehväslaiho aloitti 1950-luvulla. Luettuaan aikalaistensa sotakuvauksia hän uskoi mahtuvansa joukon jatkoksi. Esikoisteos Panssarisotaa 1941-1944 ilmestyi vuonna 1958, ja se kertoo panssarivaunun ampujana toimineen Lehväslaihon omista sotakokemuksista. Vuonna 1992 valmistuneessa dokumentissa Marskin nyrkki. Panssarintuhoojat Lehväslaiho muistelee muiden panssariprikaatin veteraanien kanssa Tali-Ihantalan panssaritaisteluita kesällä 1944. Lehväslaihon omia sotakokemuksia voi lukea myös Kansa taisteli -lehden sivuilta.

Kirjailijana Lehväslaiho tukeutuu realistiseen sotakuvaukseen. Hänen kirjoissaan ei kuolla isänmaata kiittäen sydämeen osuneesta luodista, vaan verilammikon keskelle luotisuihkun tai kranaatin pahasti repimänä.

Kun ottaa sen joukon tuohon paskaiselle kämmenelle ja vie eteenpäin, niin siitä se tulee, jos kirjoittajalla on rahkeita. Täytyy olla syntyperäinen kertoja.

Lehväslaiho on kirjoittanut kirjoja myös taisteluista, joissa hän ei itse ollut mukana. Tarinat eivät kuitenkaan ole keksittyjä, vaan kirjojen runkokertomus perustuu todellisille tapahtumille. Kirjojaan varten hän on haastatellut satoja miehiä saadakseen kattavan kuvan tapahtumista. Kirjojen hahmoista osa perustuu todellisiin ihmisiin, osa on kirjailijan itsensä luomia. Parhaimmillaan vuosina 1979-80 Lehväslaihon kirjoja myytiin 25 000 kappaleen vuositahtia, mutta sen jälkeen määrät alkoivat pienentyä.

Markku Karvosen toimittamassa Aamutorilla-ohjelmassa vuonna 1995 Lehväslaiho kertoo kirjoittavansa sodasta etenkin Suomen nuorisolle, jotta he saisivat kuvan sodan maailman mittasuhteista ja siitä kuinka hirvittävän kovaa se on. Hänen mukaansa päättäjien pitäisi tehdä kaikkensa, jotta asiat saadaan hoidettua ilman sotaa.

Kyllä minä ylpeä olen siitä sillä tavalla, että sain olla mukana. Nyt tiedän mitä jumalauta se sota on ja se on karmee homma!

Reservin vääpeli Reino Lehväslaihon viimeiseksi jäänyt kirja Korven peura julkaistiin vuonna 2012.

Kommentit